ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Επικίνδυνη καφρίλα!

0

Προσωπικά με συντάραξε όλο αυτό με τη δολοφονία ενός ανθρώπου μόλις 29 χρονών, του Μιχάλη Κατσουρή, επειδή απλά δεν συμφωνούσαν οι αθλητικές πεποιθήσεις του με αυτές μια άλλης ομάδα. Και όλες αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε άναυδοι να ολοκληρώνεται σε χρόνο ντε τε ο κύκλος των απολογιών για το σύνολο των κατηγορουμένων για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, αφήνοντας μια πικρή γεύση από την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού.

Οι τρεις ανακριτές που είχαν αναλάβει το βαρύ έργο της αξιολόγησης των δεδομένων της τραγωδίας και την αποτίμηση της ποινικής ευθύνης των εμπλεκομένων κατέληξαν σε αθρόες προφυλακίσεις, με δεδομένο, ότι όλοι οι κατηγορούμενοι, πέραν των άλλων βαρύτατων αδικημάτων, αντιμετώπισαν και εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης.

Η απόδοση από τις δικαστικές αρχές της συγκεκριμένης κατηγορίας, δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, ήταν η βάση στην οποία πάτησαν για τις αθρόες προφυλακίσεις, ενώ ακόμα δεν έχει εντοπιστεί, μέχρι στιγμής, ο δράστης της στυγερής δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή.

Το σύνολο των κατηγορουμένων 105, εκ των οποίων ένας νοσηλεύεται ακόμα φρουρούμενος, απολογήθηκαν και μάλιστα για τον ένα που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, μετέβη στο νοσοκομείο ο ανακριτής, λαμβάνοντας επί τόπου απολογία, ενώ στη συνέχεια ελήφθη απόφαση προφυλάκισής του.

Συνολικά προφυλακίστηκαν και οι 105 κατηγορούμενοι, Κροάτες οι περισσότεροι, αλλά και δύο Έλληνες και ένας Αλβανικής καταγωγής, γεννημένος όμως εδώ.

Όλοι οι κατηγορούμενοι κατά το τριήμερο των απολογιών τους, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, κράτησαν την ίδια υπερασπιστική γραμμή, αρνούμενοι τη συμμετοχή τους, όπως αυτή περιγράφεται στο βαρύ κατηγορητήριο.

Οι ανακριτικές αρχές, τρεις ανακριτές και δύο εισαγγελείς, αξιολόγησαν τις απολογίες, τα στοιχεία της δικογραφίας, τα ευρήματα από άρση τηλεφωνικού απορρήτου, κάμερες της περιοχής αλλά και μαρτυρίες, κρίνοντας ομόφωνα ότι όλοι ήταν προφυλακιστέοι.

Το γεγονός της προφυλάκισης των κατηγορουμένων, προκάλεσε αντιδράσεις που εκφράστηκαν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο από τον πρόεδρο της Κροατίας, στον οποίο όμως απάντησαν τόσο κυβερνητικά στελέχη, ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, όσο και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη συνέχιση των ερευνών με επίκεντρο τον εντοπισμό του δράστη που μαχαίρωσε τον άτυχο Κατσουρή, οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με τα δεδομένα όλα πάνω στο τραπέζι, καθώς ευρήματα αξιολογούνται από τα κινητά τηλέφωνα, τη λήψη γενετικού υλικού, τις καταγραφές από κάμερες της περιοχής και από μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία που υπάρχει στις αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό του δράστη εδράζεται στο γεγονός ότι τα ευρήματα προσφέρουν δυνατότητες στην έρευνα και η αξιοποίηση τους θα έχει τελικά θετική κατάληξη.

Το ερώτημα πάντως παραμένει: Λύνονται τέτοια προβλήματα με μια σύσκεψη στο Μαξίμου, όσο καλές προθέσεις κι αν έχει ένας πρωθυπουργός που, προφανώς δεν θα ήθελε να συμβαίνουν τέτοια πράγματα στον τόπο που κυβερνάει; Οι επαφές με αθλητικούς διεθνείς παράγοντες, αλλά και με τους τέσσερις προέδρους των μεγάλων ΠΑΕ, ίσως δώσει κάτι, όπως και οι ξαφνικοί έφοδοι αρχών σε γηπεδικές εγκαταστάσεις.

Το απόστημα όμως με τους οργανωμένους οπαδούς, πρέπει κάποια στιγμή να σπάσει. Έχει κακοφορμίσει η πληγή, έχει διώξει σοβαρούς ανθρώπους από τα γήπεδα και έχει δημιουργήσει καταστάσεις που δεν τιμούν τον αθλητισμό. Αντίθετα έχουν οδηγήσει να υιοθετούν μεθόδους ναζιστικών οργανώσεων καταδικασμένων στη συνείδηση του λαού και των ανθρώπων…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ