ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στο ίδιο έργο θεατές!

0

Η τίτλος κλασικός. Τον συναντήσαμε στον τύπο της 18/7/2023 σε πάρα πολλές εφημερίδες. Τον υιοθετήσαμε κι εμείς για τις ανάγκες αυτού του άρθρου, αλλά πραγματικά αποτυπώνει μια μεγάλη αλήθεια. Κάθε φορά που θα έχει καύσωνα και θα φυσάει λίγο βοριαδάκι, εκεί που χαιρόμαστε γιατί θα… δροσιστούμε, έρχονται με έναν τρόπο οι φωτιές και μας αποκάνουν.

Μοιάζει σαν να πέφτουμε από τα σύννεφα. Κι όχι μόνο εμείς, αλλά και ο κρατικός μηχανισμός που δεν έχει σχεδιάσει πώς θα αντιμετωπίζει, ρεαλιστικά, τέτοιες έκτακτες καταστάσεις. Το μόνο νέο που είδαμε είναι η ενεργοποίηση του 112 για μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα που μιλά για έκτακτη εκκένωση.

Και μετά τι; Αρκεί αυτό; Όχι βέβαια. Διότι μπορεί όντως να σώζει ανθρώπινες ζωές, αλλά ως εκεί. Χάνονται και καταστρέφονται οι κόποι μιας ζωής. Και πώς ξεκινάς πάλι από την αρχή; Ποιος έχει το κουράγιο μέσα σε δύσκολες συνθήκες να το κάνει; Απλά πράγματα, αλλά πέρα για πέρα αληθινά.

Ές την Τρίτη που μας πέρασε, περίπου 90.000 στρέμματα κάηκαν σε Δερβενοχώρια, Μάνδρα, Λουτράκι και Δήμο Σαρωνικού. Ένα βήμα από την Αθήνα, μέσα στον αστικό ιστό. Και η απορία που γεννάται είναι η ίδια και η ίδια. Πώς γίνεται να καίγονται σπίτια μισό βήμα από την πρωτεύουσα; Πως γίνεται να καίγονται, γενικά, σπίτια; Πού είναι ο όποιος προγραμματισμός; Και στο Λουτράκι τα ίδια. Και στα Δερβενοχώρια.

Ο Κουβαράς, το Λαγονήσι, η Σαρωνίδα, τα Καλύβια, η Ανάβυσσος δεν είναι κάπου μακριά και εξωτικά. Είναι προπομπός της πρωτεύουσας. Αθήνα είναι. Αλλά και πάλι, όπως κάθε χρόνο, τα ίδια και τα ίδια βλέπουμε. Να καίγονται περιουσίες, να κινδυνεύουν άνθρωποι, υπερπροσπάθειες πέρα από κάθε φαντασία από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές.

Μόνο που αυτοί δεν φταίνε. Πρόκειται για τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη με τη φωτιά, με τις φλόγες, που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει την εξέλιξή της. Οι Πυροσβέστες και οι εθελοντές δίνουν μάχη σπίτι με σπίτι. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, θα υπήρχε μόνο στάχτη. Αλήθειες…

Αλλά για ακόμα μια φορά φαίνεται πως υπήρχε έλλειψη σχεδίου. Έλλειψη αντανακλαστικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πρόκληση. Υπήρξαν καταγγελίες από αυτόπτες μάρτυρες, από ανθρώπους που είδαν τις φλόγες να είναι πάνω σε αυτούς και τις περιουσίες τους, που ανέφεραν ότι τελείωσε το νερό στα πυροσβεστικά στο Πανόραμα της Σαρωνίδας.

Απίστευτο! Στην Ελλάδα το 2023 λέμε και σε αυτό το θέμα τα ίδια και τα ίδια, όπως σε τόσα άλλα. Μόνο που οι Πυροσβέστες και οι εθελοντές δεν φταίνε. Αυτό που φταίει είναι όπως είπαμε ο προγραμματισμός, αν υπήρξε ποτέ, που για ακόμα μια φορά είχε πάει περίπατο. Φυσικά θα ακούσουμε μεγάλες κουβέντες. Ότι θα πάρουν νέα πυροσβεστικά, ότι θα προσλάβουν ανθρώπους και θα τους εκπαιδεύσουν να είναι σε ετοιμότητα για να προλαμβάνουν αντί να αντιμετωπίζουν εκ των υστέρων καταστάσεις. Πόσες φορές άραγε δεν τα έχουμε ακούσει όλα αυτά;

Το βολικό σε άλλες περιπτώσεις είναι ότι, μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση τα έριχνε στην προηγούμενη. Μόνο που αυτή τη φορά, το άλλοθι χάθηκε. Οι ίδιοι ήταν και πριν και ρίχνουν ατομικές ευθύνες. Αλλά αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν είχαν κεντρική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Χαλάσαμε και το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, ο οποίος γύρισε άρον –άρον, να συντονίσει την κατάσταση. Ενημερώθηκε σε σύσκεψη για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης που είναι σε εξέλιξη στις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα.

Μετέβη μάλιστα δυο φορές στο Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου ενημερώθηκε σε σύσκεψη από τον αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης που ήταν σε εξέλιξη στις φωτιές που είχαν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, με κύρια τη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια όπου οι προσπάθειες των δυνάμεων επικεντρώνονταν στην περιοχή της Νέας Ζωής Μάνδρας και του οικισμού των Ποντίων Ελευσίνας. Δηλώσεις θα έκανε αργότερα. Αυτές τις καθιερωμένες, ότι θα πάρει μέτρα κλπ. Ωστόσο η ζημιά έχει γίνει… Για άλλη μια φορά. Κι αυτή τη φορά, έβαλαν και τους δήμους στη συνυπευθυνότητα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ