ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το τακίμι «όμοιος»

0

Οι προσπάθειες των ηλικιωμένων συνεχίζονται για να ενημερώνονται οι νεώτεροι τους στις παροιμίες και στις συνήθειες για να είναι σίγουροι όταν θα φύγουν από την ζωή ότι θα έχουν πρόοδο εις το μέλλον τους. Δεν σταματούν οι σκέψεις τους να απλώνονται γύρω από την ζωή που ζήσανε και πάντοτε σταματά κάθε φορά η μνήμη τους σε μία από αυτές που ακόμα δεν τους έχουν ενημερώσει.
Την σειρά πήρε σήμερα μία συνήθεια που η έννοιά της ωφελεί πολύ στην νέα ηλικία όταν θα την εφαρμόζει κατά την διάρκεια της πορείας της ζωής της στις εργασίες όταν θα τις εκτελούν και στο περιβάλλον των ατόμων που θα ζούνε: στο χωριό τους, στην γειτονιά τους, στις εργασίες τους, στην παρέα τους κλπ. Αυτή είναι το τακίμι: που σημαίνει ότι όταν σε ένα μικρό ή μεγάλο σύνολο ατόμων είναι όλοι μεταξύ τους σε ότι εκτελούν: όλοι όμοιοι ή μια πάστα ή είναι κολλητοί ή τα ταιριάζουν κλπ. Ενώ δεν είναι τακίμι όταν μεταξύ τους δεν είναι σε κανένα από αυτά.
Την παλιά εποχή όσοι εφαρμόζανε αυτήν την συνήθεια στις εργασίες τους και στις παρέες τους ήτανε ευδιάκριτοι και συντελούσανε συγχρόνως στην πρόοδο τους. Όταν ένας που δεν ήτανε τακίμι με κανένα άλλο και ξαφνικά γινότανε με ένα χωριανό του τότε λέγανε ότι αυτοί τακιμιάσανε και ότι κάτι πονηρό συμβαίνει μεταξύ τους  ή μήπως αύριο ακούσουμε ότι κάποια αγορά κάνανε μαζί ή κάποιο προξενιό θα γίνει στις οικογένειές τους κ.λπ. Ακόμα και στα καφενεία δεν καθότανε μαζί στο ίδιο τραπέζι ούτε και στα μεροκάματα δεν πηγαίνανε στο ίδιο αφεντικό αν δεν ήτανε το ίδιο. Οι ηλικιωμένοι πάντα συνηθίζουν να κάνουνε παρέα μεταξύ τους τις πρωινές ώρες για τον καφέ τους και για να περνά η ώρα τους. Οι νεώτεροι τους αποφεύγουν και παρεξηγούν που δεν τους σέβονται και το σχολιάζουν με παράπονο και λένε όταν θα συναντήσουν δυσκολίες τότε μόνο έρχονται κοντά μας χωρίς να ντρέπονται και ζητούν να τους βοηθήσουμε ακόμα και οικονομικά γιατί δεν ξέρουνε να κάνουνε καλό κουμάντο. Εμείς πάντοτε δεν θέλουμε να τους προσβάλουμε και τους συμβουλεύουμε και τους βοηθάμε.
Στην συνέχεια θα αναφέρουμε μια αληθινή περίπτωση που είχε συμβεί την παλιά εποχή για να ενημερώσουμε τους νεώτερους για να είναι γνώστες αυτής της συνήθειας επειδή επιβάλλεται να την ξέρουν προκειμένου να μην έχουν αποτυχίες στην πρόοδό τους.
Πριν από λίγες μέρες συναντήσαμε ένα γνωστό ηλικιωμένο και τον ρωτήσαμε για την συνήθεια: το τακίμι: αν θυμάται κάποιο περιστατικό που το λέγανε οι παππούδες και οι γονείς του την κατοχή που πέρασε και σε λίγο μας είπε: ο πατέρας μου το καλοκαίρι που αλώνιζε τα σπαρτά μας στο αλώνι μας όταν μια μέρα μετά το απόγευμα μόλις τελείωσε το αλώνισμα άφησε τις αγελάδες μας να βοσκίσουν την νύκτα στο χωράφι μας. Το πρωί που πήγε την μία την είχανε κλέψει και αναγκάστηκε να ζητά αγελάδα να συζέψει με άλλον που είχε μία για να αποτελειώσει το αλώνισμα και των υπόλοιπων σπαρτών μας. Όμως δεν ήθελε κανείς να του δώσει για τον λόγο που δεν είχανε καλές σχέσεις και αναγκάστηκε να ρωτήσει τον αγροφύλακα μήπως ξέρει κάποιον και του απάντησε: εσύ χωριανέ έχεις πολλές παραξενιές και δεν είσαι τακίμι με κανένα χωριανό γι’ αυτό δεν σου δίνουνε αγελάδα να κάνεις την δουλειά σου. Μόνο να πας να βρεις ένα από τους χωριανούς να τα φτιάξετε και να τακιμιάσετε για να σου έχει εμπιστοσύνη και αμέσως θα σου δώσει την αγελάδα του και εσύ να του δίνεις την δικιά σου και θα δεις μετά ότι όλα θα πηγαίνουν κορδόνι αλλά και να τηρήσεις τον λόγο σου σε όλα. Έτσι αμέσως το έκανε και βρήκε αγελάδα και έκανε την δουλειά του το ίδιο και ο χωριανός του.
Τελειώνοντας πάλι ο ίδιος είπε: εμείς συμβουλεύουμε όλους τους νέους να ενημερωθούν πρώτα για το καλό αποτέλεσμα που φέρνει αυτή η παλιά συνήθεια και μετά να την εφαρμόζουν στο περιβάλλον που ζούνε. Όταν θα μείνουν ευχαριστημένοι από αυτήν την συμβουλή που τους προσφέρουμε δώρο ας μας πούνε από σεβασμό ένα ευχαριστώ. Και ακόμα τους λέμε ότι όλες τις παροιμίες και συνήθειες να τις εφαρμόζουν γιατί αυτές ήτανε η αιτία η ανθρώπινη ζωή να μείνει αθάνατη για να ζούνε σήμερα οι νέοι μας με όλα τα πλούσια αγαθά που τους προσφέρει η νέα εποχή μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ