ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ονομάτων διακεκριμένα

0

Δίχως διφορούμενα ή διάκενα, δίχως δεοντολογία ή δεσμεύσεις, δεύρο, δεύτε (αρχαία και τα εκκλησιαστικά μας), συνεχίζουμε στου Δ τα δενδρύλλια, διαβαίνοντας χωρίς διαβατήρια και χωρίς να διακόψουμε της δεκοχτούρας το δείπνο και της δεντρογαλιάς το διάβα, τη διαβίωσή τους. Σε διακεκριμένα ονόματα διακανονίζουμε διαθλάσεις όσα διαμηνύουν διακαώς, διαμετρικά, διαμπερώς και διαλεχτά, τα διαμοιράζουμε διαμιάς, άνευ δε διαμοιβής (ανταλλαγή).

Στο Δείναρχο διακόψαμε τη διαλάληση του διαλέγματος, από τους 10 Αττικούς ρήτορες του 4ου αι, μαθητές του Θεόφραστου από την Ερεσό Λέσβου, διάδοχο του Αριστοτέλη. Αν με μαγική τσιμπίδα αφαιρέσουμε από την αρχαιότητα την Αθήνα, απομένει μια πελώρια μαύρη τρύπα κι ένας αχτένιστος αχταρμάς που αχολογεί (επίθετο – ουσιαστικό – ρήμα, δύο αρχαία - ένα τούρκικο. Πούντο το δακτυλίδι;). Το άλμα στο χρόνο για τη Δέλτα Πηνελόπη (1874 – 1941) συγγραφέας, με τον υπέροχο Δραγούμη Ιωάννη, ο μεν δολοφονήθηκε η δε αυτοκτόνησε όταν μπήκαν οι Γερμανοί. Αλεξανδρινή, έγινε βιβλίο, ταινία, σίριαλ κλπ. Πάλι καλά...  Επανασύνδεση με τους Δελφούς, ναός – μαντείο του Απόλλωνα, ο Δελφός ήρωας εδώ,  αρχηγός αποίκων Κρητών. Το αντίστοιχο τέρας η Δελφύνη, δράκαινα, γυνή πάνω, φίδι κάτω, τέρας και ο πύθων – Πυθία – Πύθιος Απόλλων, φίδι επίσης.

Τρεις οι χαριτόβρυτες εκδοχές χοντρικά και λιανικά και ασχέτως εάν όντως υπέβοσκε χοντρεμπόριο. Α. Ο επισκέπτης διανυκτέρευε έξω και  τάχα περαστικός βοσκός τον εξομολογούσε τεχνηέντως. Μέσω στοών πληροφορούσε πριν φτάσει ο ταξιδιώτης. Απίθανο των απιθάνων ω απίθανοι. Β. Χρησμοί ήξεις αφίξεις. Γεγονός για ελάχιστες περιπτώσεις στα δάκτυλα χειρός. Απλώς, ορθότατα, μείνανε κι’ αυτοί στην ιστορία. Γ. Χρησμοί που επαληθεύτηκαν (ή και απορρίφθηκαν) στα πέρατα του κόσμου, σε τρεις ηπείρους, προσέφυγαν μεγάλοι και τρανοί για πληθώρα περιπτώσεων, αποκλείεται οι ιερείς να διέθεταν κατασκοπία – εσωτερική πληροφόρηση. Και ναι, πλήρωναν αδρά, δώρα κλπ. Πάντως οι Δελφοί δεν χαμπάριζαν για ευνοϊκές προφητείες, ενώ όταν απειλήθηκαν με εισβολή, διαδραματίστηκε εκεί ο πόλεμος των άστρων, εμφάνιση ρομπότ (Αυτόματος – Φύλακτος), πύραυλοι, φωτοβολίδες, λέϊζερ κι’ όχι  παραμύθια της πλανεύτρας Χαλιμάς. Με πηγές ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ.

Ο Δεξίλεως, 20 ετών, αριστοκράτης, τάξη των ιππέων, βρέθηκε επιτύμβια, επιτάφια στήλη του στον Κεραμεικό. Άμα σε θέλει, σαλπίζουν καραμούζες, ντουφεκίζουν καραμπίνες, αν όχι, σ’ έφαγε η μαρμάγκα στα Αλβανικά, άγνωστος των αγνώστων στο άγνωστο. Οι ήρωες του Κολοκοτρώνη 26/7/ 1822 πριν 200 χρόνια στα Δερβενάκια Κορινθίας, Σπαρτιάτης στρατηγός και ναύαρχος στον Πελοποννησιακό πόλεμο ο περίφημος Δερκυλίδας. Αρκαδική θεότητα η Δέσποινα. Γιος του Προμηθέα, πατέρας του Έλληνα, σύζυγος της Πύρρας, βασιλιάς στη Φθία, ο αρχιγενάρχης αναδείχθηκε μέσα από τον κατακλυσμό, πολύ ευρύτερος του Ελλαδικού χώρου της όποιας έκτασης. Ο Δευκαλίων.

Από την πρώτη πέτρα που πέταξε ο Δευκαλίωνας προήλθε ο Έλληνας γενάρχης των Ελλήνων

Κόρη του βασιλιά Λυκομήδη η Δηιδάμεια, διέμενε ο Αχιλλέας οπότε έγινε σύζυγος μετά τέκνου, στη Σκύρο, ίδιο όνομα η κόρη του Βελλερεφόντη, σύζυγος ο Εύανδρος, γιος ο Σαρπηδόνας. Πριγκίπισσα και η Δηιάνειρα, του βασιλιά Οινέα στην Καλυδώνα Αιτωλίας, τραγική σύζυγος του Ηρακλή, τον φόνευσε άθελα. Ζήλευε. Παραπλανήθηκε, εξαπατήθηκε, ξεγελάστηκε από έναν Κένταυρο, μεταλλαγμένο τέρας μοναδικών ιδιοτήτων, προσόντων και διάνοιας. Μόνον αρσενικοί αναφέρονται. Διδάσκουν επιστήμες και κατηχούν ήρωες. Μυριάκις ανεξήγητα και ανεξιχνίαστα.

Τρώας του Πριάμου και της Εκάβης ο νεαρός και συμπαθής Δηίφοβος, έμεινε μέσω Ομήρου  στους αιώνες. Στους αιώνες των αιώνων η Δήλος των Κυκλάδων, δίπλα στη Ρήνεια και τη νήσο του ήρωα Μύκονου (πού νάξερε ο έρμος;), γεννήθηκε ο Απόλλων,  No 1 λατρευτικό κέντρο παγκοσμίως, επί αιώνες και χιλιετίες Νο 1, με την περισσότερη ηλιοφάνεια, της γης, 3,43 τ.χλμ, 5,5 μ. περίπλους, ένας βράχος, κάποτε με 30.000 κατοίκους, 1000 ο ανά τ.χλμ!!! Φυσάει 355 μέρες το χρόνο και 10 άπνοια. Μυστήριο πράμα...

Πολιτικός και ρήτορας ο Δημάδης, σφοδρός αντίπαλος του Δημοσθένη στην Αθήνα. Σύζυγος του Γέλωνα, περίφημου τύραννου της Γέλας και των Συρακουσών τον 5ο αι, η Δημαρέτη. Τα πάντα Ελληνικά ονόματα. Του κράτους – τόπου, του Βασιλιά, της Βασίλισσας.

Πόσα είδαμε και σήμερα στο δημιουργικό Δ που διατυμπανίζει και διαφωτίζει διάχυτα; Δελφοί, Δευκαλίων, Δήλος, Δερβενάκια...

Διαδοχικά θα δείτε δαιμόνια (ιδιοφυΐας), δακρυώδη, δαψιλή, δυσπρόσιτα, δύσβατα και δύσκαμπτα, δοξαστικά και διυλισμένα, δετά ώσπερ διάλεξη. Στο δοκίμιον Δ διαρκώς και διάνα...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ