ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ για τους μαθητές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Ρεθύμνου

0

Άλλη μια παράλογη ενέργεια του υπουργείου Παιδείας έρχεται να αναστατώσει την ήδη αναστατωμένη από πληθώρα προβλημάτων και αδιεξόδων ελληνική κοινωνία και να επιβαρύνει με πρόσθετα βάρη τις οικογένειες πέντε μαθητών της Γ΄ Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνάσιου-Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές, οι οποίοι προβιβάστηκαν από τη Β΄ στη Γ΄ Λυκείου και επρόκειτο να παρακολουθήσουν τον Τομέα Πληροφορικής, είναι υποχρεωμένοι να μετεγγραφούν από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο στο ΕΠΑΛ και να παρακολουθήσουν τον Τομέα Πληροφορικής εκεί, διότι το υπουργείο τον κατάργησε στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ! Αν επιλέξουν να παραμείνουν στο σχολείο τους, υποχρεώνονται να επαναλάβουν τη Β΄ Λυκείου (!) και μάλιστα στον Τομέα Γεωπονίας, τον μόνο Τομέα που λειτουργεί στο σχολείο, όπως πληροφορεί σε επιστολή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου εισηγήθηκε την αντικατάσταση του Τομέα Πληροφορικής από τον Τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, ως καταλληλότερο και πιο δημοφιλή για τους μαθητές. Όμως, παρότι υπήρχε προφορική δέσμευση από τη Δ/νση Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας, εν τέλει το υπουργείο, όχι μόνο αγνόησε την πρόταση, αλλά επιβάλλει στους μαθητές τη μετακίνησή τους σε διαφορετικό σχολικό περιβάλλον, χωρίς καμία ειδική μέριμνα.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου και το Δ.Σ. του Σωματείου Α.μεΑ. νομού Ρεθύμνου, επισημαίνοντας τα αυτονόητα, υπογραμμίζουν:

«Αυτοί οι μαθητές είχαν εξασφαλισμένη στο ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου την μετακίνησή τους από και προς το σχολείο με μισθωμένα οχήματα από τον Δήμο Ρεθύμνου, ενώ τώρα, θα πρέπει ανεξάρτητα από το πόσο απομακρυσμένο είναι το χωριό του νομού Ρεθύμνου που κατοικούν, και αν υπάρχει τακτική συγκοινωνία για την καθημερινή μεταφορά τους στο ΕΠΑ.Λ. ή όχι, ανεξάρτητα από τα έξοδα και την ταλαιπωρία που θα υποστούν, θα πρέπει ξαφνικά να εγκαταλείψουν άμεσα το σχολείο. Και τέλος, θα πρέπει άμεσα, αυτοί οι 5 μαθητές που υποχρεώθηκαν για να τελειώσουν την ειδικότητα τους να εγγραφούν σε άλλο σχολείο, να επανεξεταστούν από το ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Ρεθύμνου και να εκδοθεί νέα Γνωμάτευση, που θα συνοδεύει τους μαθητές στο νέο τους σχολείο, με πολύ πιθανή ακόμα και την πρόσληψη κάποιων αναπληρωτών για παράλληλη στήριξη καθώς και την συμμετοχή τους στα Τμήματα Ένταξης του ΕΠΑ.Λ.».  

Η Παιδεία στη χώρα μας, όπως δυστυχώς και κάθε τομέας, σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις του Κράτους προς τον πολίτη, υποφέρει από αμέτρητες, μικρές και μεγάλες, χρόνιες πληγές. Όμως η αναστάτωση της ζωής μαθητών Α.μεΑ., που μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για εκείνους στο άμεσο μέλλον, αντί για την παροχή αμέριστης προσοχής και φροντίδας προς τους ίδιους και τις οικογένειές τους, είναι μια πράξη που ξεπερνά κάθε όριο!

Κατά τα άλλα, το υπουργείο Παιδείας υπερηφανεύεται για τους «νέους θεσμούς» που εισήγαγε στα σχολεία, όπως του συντονιστή και του «μέντορα», για τους Ομίλους Ενδιαφερόντων και την Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, ενώ στην πράξη αδιαφορεί – όπως συνήθως – για τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών.

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ συντάσσεται με το αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. και καλεί τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Παιδείας, όχι μόνο να δώσουν εξηγήσεις, αλλά κυρίως να αποκαταστήσουν άμεσα τον Τομέα Πληροφορικής στο σχολείο ή έστω να τον αντικαταστήσουν με τον Τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, σύμφωνα με το αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

«Η στάση μας απέναντι στους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας αποτελεί το μέτρο του πολιτισμού μας», όπως τονίζεται στις αναλυτικές θέσεις τις ΝΙΚΗΣ για τους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες και ειδικές δεξιότητες (https://nikh.gr/).

Ας αρχίσουμε τουλάχιστον από εκεί, αντί να υποβαθμίζουμε τη ζωή τους ολοένα και περισσότερο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ