ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι «Άτακτοι» συγκλονίζουν, αφυπνίζουν, εμπνέουν, υποδειγματίζουν

0

Ετοιμάζεται το  Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

29 Mαϊου η βιβλιοπαρουσίαση

Πάντα μας εκπλήσσει θετικά ο ιστοριοδίφης-ιστορικός της Κατοχής κ. Γιώργος Δ. Σταράκης, ο οποίος έπειτα από ενδελεχή έρευνα και με μεγάλη  προσοχή γράφει και δημοσιεύει σημαντικά ιστορικά στοιχεία που αφορούν κυρίως στην περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Ο κ. Σταράκης πέραν της αγάπης για την Ιστορία,  είναι απόγονος θυμάτων τη Κατοχής και ως γνήσιος πατριώτης,  θεωρεί χρέος του να μην μείνουν στη λήθη ηρωικές πράξεις αλλά και  γεγονότα που σημάδεψαν ανεπανόρθωτα τον τόπο μας. Ο ίδιος μάλιστα είναι ανοιχτός σε οιονδήποτε επιθυμεί να μάθει, ενώ ενθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με την ιστορία και να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο του. Πρωτοστατεί δε στην ίδρυση «Μουσείου Εθνικής Αντίστασης» που  με τη στήριξη  και αρωγή  του Δήμου Ρεθύμνης, θα πραγματοποιηθεί στο εξαιρετικό κτίσμα του παλαιού  Δημαρχείου του Άδελε και  θα αποτελεί το μοναδικό μουσείο του είδους στην Κρήτη.

Το πρώτο βιβλίο του Γιώργου Σταράκη με τίτλο «Έντεκα μέρες χωρίς ήττα» κυκλοφόρησε το 2016 το οποίο απεκόμισε τα καλύτερα σχόλια, ενώ φέτος έχομε  το νέο του βιβλίο που φέρει τον έξυπνο και εύστοχο τίτλο  « Οι ΄Ατακτοι στον νομό Ρεθύμνης 1941 - 1945».

Μέσα στις 390 σελίδες του,  ο αναγνώστης θα βρει συγκλονιστικές ιστορίες της Κατοχής και της Αντίστασης καθώς και σημαντικό φωτογραφικό υλικό που ζωντανεύει τα κείμενα, ενώ η παράθεση εγγράφων και ντοκουμέντων πιστοποιούν τα γραφόμενα.

Στο εξαιρετικό αυτό βιβλίο που αποτελεί κειμήλιο  της ‘Ρεθυμνίας Βιβλιοθήκης’, υπάρχουν επίσης σημαντικά στοιχεία που άντλησε ο γράφων από το   Ιστορικό Αρχείο Κρήτης Χανίων και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους νομού Ρεθύμνης.

Τους ‘Ατάκτους’ προλογίζει ο καταξιωμένος καθηγητής Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Μιχάλης Ταταράκης, ενώ τη φιλολογική επιμέλεια ανέλαβαν ο αείμνηστος φιλόλογος και Δήμαρχος Δημήτριος Αρχοντάκης, η φιλόλογος Δώρα Αποστολάκη και η καθηγήτρια αγγλικής κι ελληνικής γλώσσας και φιλολογίας, Αθανασία Λαμπροπούλου.

Οι αδελφές Ευαγγελία και Καλλιόπη Παπαδογιάνη (με τον σύζυγό της Στέφανο Παραδεισανο) από τον Άη Γιάννη Αμαρίου καταδικάστηκαν σε θάνατο από τους Γερμανούς επειδή συμμετείχαν στην Αντίσταση και δεν μαρτυρούσαν που κρυβόταν ο αδελφός τους Εμμανουήλ Παπαδογιάννης, ο αποκαλούμενος ‘παππούς της Αντίστασης’. Το πλοίο όμως που τους μετέφερε από Σούδα για Πειραιά προκειμένου να μεταφερθούν στη Γερμανία και να καούν στους φούρνους, βομβαρδίστηκε από αγγλικό υποβρύχιο και πνίγηκαν. Η αείμνηστη Ευαγγελία άφησε στον Νιθαυριανό σύζυγό της, Μιχάλη Δανδουλάκη, τα δύο μικρά παιδιά τους, Ζαχαρία και Γεώργιο Δανδουλάκη ο οποίος τα ανέθρεψε. Εικονίζονται το μαρτυρικό ζεύγος Στέφανος και Καλλιόπη Παραδεισανού (αριστερά), η μαρτυρική μάνα Ευαγγελία Δανδουλάκη (κέντρο) και ο αγωνιστής αδελφός τους Εμμανουήλ Παπαδογιάννης (δεξιά).

 

 

Ο κ Γιώργος Σταράκης στο βιβλίο «‘’Οι Άτακτοι’’ στο νομό Ρεθύμνης 1941 – 1945» ευχαριστεί προσωπικά τους εξής Ρεθυμνιώτες για τη βοήθειά τους στη συγγραφή:

Στέφανο Δημητρακάκη, Δημοσθένη Βαλέργα, Γεώργιο Αντωνακάκη, τον Αετό - εγγονό του Χρίστου Τζιφάκη, πατέρα Μάρκο Μπεμπή, Ανδρέα Κουτρουμπά, Μανόλη Ορφανουδάκη, Σταύρο Βολιτάκη, οικογένεια Παπαλεξάκη και ιδιαίτερα τον Πέτρο, Ιωάννα Τρουλινού, οικογένεια Δήμα και τη σύζυγό του ‘Ελντα Μαραγκάκη Δήμα, Κατερίνα Ξυδάκη Καχράκη, οικογένεια Βαλαρή, Μαρία Μανουσάκη, οικογένεια Γιανναδάκη, οικογένεια Κοτσίφη, οικογένεια Χομπίτη, οικογένεια Γιαννούλη, οικογένεια Επταμηνίτη, οικογένεια Στέλιου Σταυγιαννουδάκη, τα παιδιά του Χαρίτου Χνάρη, Γιώργο Σωπασή (Ορφανό), Ηγούμενο Ι. Μονής Βωσάκου Αρχιμανδρίτη Τιμόθεο, Γεώργιο Σωπασή (Δαναό) - γιο του Χατζογιώργη, οικογένεια Χρυσού (Λιβάδια), οικογένεια Χαριδήμου Αλεβυζάκη, Γιάννη Βασιλάκη (Χάρκια), Γιάννη Λιονή (Κάτω Βαλσαμόνερο), Απόστολο Ρήγα, Συνταγματάρχη Γεώργιο Αλεβυζάκη, τα ανήψια του αδικοχαμένου Γιάννη Τζαγκαράκη, οικογένειες Ανδρέα ,Ιωσήφ και Αντώνη Πέρρου, Γιάννη Βασιλάκη (Ρούστικα), οικογένεια παπά Θανάση Πουλακάκη, Νικολέοντα Τσουπάκη, Λευτέρη Παπαδάκη - γιο του Ανδρέα Παπαδάκη, Γιάννη Λουκογεωργάκη, οικογένεια μαθηματικού Χαλκιαδάκη, Γεώργιο Δανδουλάκη, Γεώργιο Ρεράκη, οικογένεια Χατζηδάκη, Αγγλία Σουμπασάκη – Λουκογιωργάκη, οικογένεια Μπαρμπούνη, Θέμη Ξεζωνάκη, Αλεξάνδρα Πέρρου Σταγάκη, Αντωνία Παπαδοσηφάκη, Μιχάλη Ταταράκη καθηγητή, Σταύρο Πλυμάκη, Τάσο Καραντινάκη, Κωνσταντίνο Μαμαγκάκη , Ιωάννα Τρουλινού, Σέμη Τσομπανάκη.

Ο φωτισμένος και καλλίφωνος παπάς και δάσκαλος Αθανάσιος Πουλακάκης από τη Νίθαυρη Αμαρίου υπήρξε ο ιερέας σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη, και πρότυπο για το ήθος, την φιλοπατρία, τη μόρφωση, την γλωσσομάθεια του. Ορφάνεψε από 4 χρονών, χάνοντας και τους δύο γονείς, παρολίγον να χάσει τη ζωή του από τους Γερμανούς, παντρεύτηκε την όμορφη Μαρία Τσουπάκη κι έκανε οχτώ παιδιά από τα οποία έχασε έναν λεβεντογιό, ενώ οι περιπέτειές του πάμπολλες σε καιρούς χαλεπούς. Τιμήθηκε με πολλά μετάλλια από το Ελληνικό κράτος για την εθελούσια προσφορά του στους βαλκανικούς πολέμους και στον 2ο Παγκόσμιο .

 

 

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Το βιβλίο οι ‘’Άτακτοι’’ του Γιώργου Σταράκη είναι δυστυχώς πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς μαύρα σύννεφα πολέμου έχουν μαζευτεί λίγο πιο πάνω από τα βόρεια σύνορά μας, επειδή οι  αντιμαχόμενες παρατάξεις  χάριν  ‘ιδίων συμφερόντων’ πολιτικο-οικονομικών, έχουν βάλει στη μέγγενη και συνθλίβουν  αδελφούς λαούς σαν να είναι απορρίμματα. Είθε γρήγορα να σταματήσει  το κακό αυτό που έχει ενσκήψει ως λαίλαπα, να βασιλεύσει η ειρήνη και να πρυτανεύσει η λογική, γιατί ουδείς  μπορεί να φανταστεί τις συνέπειες. Φαίνεται πως το θηρίον που λέγεται άνθρωπος, δεν ημπορεί να ζήσει χωρίς να κάνει κάθε μερικά χρόνια κι από έναν παγκόσμιο πόλεμο, στον ομορφότερο  πλανήτη που καλείται γη, την οποία έχει βαλθεί να καταστρέψει.

Μελετώντας τους ‘Ατάκτους’  ο αναγνώστης παίρνει το καλύτερο μάθημα ιστορίας, αυτοθυσίας, ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης, φιλοπατρίας, αλληλεγγύης των λαών, ελευθεροφροσύνης. Οι ‘Άτακτοι’ του Σταράκη, οι οποίοι ‘δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις’ άφησαν την ευκολία και την ησυχία τους κι έζησαν καιρούς χαλεπούς, υπομένοντας τα πάνδεινα και δίδοντας ακόμη και τη ζωή τους για έναν κόσμο ελεύθερο και ανθρώπινο.

Πολλά εύγε αξίζουν στον φιλόπονο ιστοριοδίφη Γεώργιο Σταράκη που με την επιμονή και  τη δυνατή  βούλησή του για έρευνα, καταγραφή και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, αναταράσσει τα λιμνάζοντα βορβορώδη ύδατα και μας ξυπνά από τον λήθαργο της καθημερινότητας, του ωχαδερφισμού, της απάθειας και της αδιαφορίας.

Σημειωτέον δε, ότι η παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Μαϊου, ώρα 12, στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ