ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ονομάτων ιδιωφέλεια

0

Και κοινωφέλεια ασφαλώς προκύπτει επιπλέον από την εμβάθυνση σε κάθε γράμμα του αλφαβήτου μας, ιδίως από το ιδιαζόντως ιδιαίτατο Ι που θα ανασκαλέψουμε ιδιοβούλως και ιδιογράφως σήμερα, ιδιωφέλεια (ίδιος+ωφελώ) απλώς διότι διά του τύπου, κάθε κείμενο απευθύνεται σε έναν ευθέως, κατά κανόνα, αναγνώστη. Στη μαγεία του Ι λοιπόν, ιατρική, ιστορία, ιερόν, ίσον, λέξεις και νοήματα σημαντικά και σημαίνοντα, εμείς ας σταθούμε σε ονόματα και στις ονομασίες.

Ο Ίακχος, γιος της Δήμητρας, θεός των Ελευσινίων Μυστηρίων, πόλη της Ρόδου ως σήμερα η Ιαλυσός, από αυτές που διατηρούν τα αρχαία ονόματά τους, ένα νησί με... πόλεις! Στον Ιαξάρτη με το Ελληνικό όνομα, ποταμός στα σημερινά σύνορα Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Καζακστάν και Κιργιστάν όπου ο Αλέξανδρος ίδρυσε την περίφημη Αλεξάνδρεια Εσχάτη. Πόλεις στο βάθος της οικουμένης, όπου επί αιώνες ζούσαν ως νομάδες και σε καλύβες στις όχθες. Εκεί ο Αλέξανδρος έπαθε γαστρεντερίτιδα από μολυσμένο νερό και επλήγη σοβαρά στο πρόσωπο και στο λαιμό από πέτρα. Έχασε την όραση και τη φωνή του. Ήδη του έβγαζαν θραύσματα οστού από την κνήμη. Οι ημικρανίες τον καθήλωσαν οπότε ανάρρωσε... έφιππος επί τρεις εβδομάδες επιβλέποντας την κατασκευή του τείχους της Εσχάτης καθώς γιατροπορεύεται πάνω στο Βουκεφάλα!

Ίδια περίοδο η Ιασός στην Καρία μεταξύ Λαβράνδων – Βαργυλία – Αλικαρνασσό – Πύλη Μυλάσων. Όλα ελληνικά. Η Ινδία, ο Ινδός και ο Ιορδάνης ποταμός, τα Ιμαλάϊα γιατί από κει ο Κρατερός πήρε ξυλεία για 80 τριακόντορους, 200 γαλέρες, 800 πλοία και χιλιάδες σχεδίες –ποταμόπλοια. Εκεί είχαν φθάσει. Ο Ιόλαος ήταν οινοχόος του Αλέξανδρου, γιος του Αντιπάτρου, από τους πλέον επιφανείς στρατηγούς και η Ισσός της δόξας των αιώνων, κόλπος Αλεξανδρέττας, 4 + 15 χλμ στον Πίναρο ποταμό, ο Δαρείος παρέταξε επιπλέον 30.000 Έλληνες μισθοφόρους παρά τις αντιρρήσεις του ιστορικού Πολύβιου. 5 χλμ μέτωπο οι Μακεδόνες. Σε ένα μόνο σημείο, έπεσαν 120 αξιωματικοί και ο Πτολεμαίος του Σέλευκου. Το σκοτάδι γλύτωσε το άρμα του Δαρείου από τον Αλέξανδρο προσωπικά, για 800 μόνο μέτρα.

Ιάπυγας υιός του Δαιδάλου και ανώνυμης Κρητικιάς. Ο Ιάπυξ πήγε ως ηγέτης με τους Κρητικούς του Μίνωα στη Σικελία.

Στην Κρήτη συχνάζει συνήθως, ο Τιτάνας Ιαπετός, σύζυγος της Ασίας, γιος του Ουρανού και της Γαίας. Με συμμετοχή στην ιστορία και συγγενικής φυλετικής ρίζας με την Ελλάδα οι Ιάπυγες, Ιλλύριοι στη ΝΑ Ιταλία. Κατά τον Ηρόδοτο απόγονοι Κρητών του Μίνωα που εγκαταστάθηκαν μετά από τρικυμία που κατέστρεψε τα πλοία τους.

Γιος του Δία – Ηλέκτρας (της Κρητικιάς Ηλέκτρας) ο πανέμορφος και εργατικότατος γεωργός Ιασίων, τον αγάπησε η θεά Δήμητρα και απέκτησαν τον Πλούτο, θεότητα του υλικού μόνον πλούτου. Τι να πρωτοπεί κανείς, μετά χιλιάδες χρόνια ακόμη η ανθρωπότητα άναυδη εμπρός του μεγαλείου και των άθλων του Ιάσονα, γιος του Αίσονα, βασιλιά του Ιωλκού με τα τραγικά, πέραν των ηρωικών, περιστατικά και του άδοξου τέλους. Σταθμός στην παγκόσμια ιστορία οι Αργοναύτες του, τα ταξίδια, ανυπέρβλητα τα κατορθώματα.

Και ιδού ο μέγας Ιδομενεύς της Τροίας με τον συμβασιλέα Μηρυόνη, το κόσμημα από πάσης πλευράς σ΄όλη την Ιλιάδα, μάλιστα κάπως μεσόκοπος, άτυχος στην επιστροφή του, γιος του Κατρέα, εγγονός του Μίνωα όπως καυχάται σε μια από τις επικότερες μονομαχίες στον Όμηρο ή γιος του Δευκαλίωνα του Κρητός, όχι αυτού της καταστροφής. Υπέροχη και μια όπερα του Μότσαρτ με το όνομά του, χωρίς αμάρτημα, στο πλαίσιο τιμωρίας των Ελλήνων ηγετών, οι θεοί τον οδηγούν σε αδιανόητη πατροκτονία.

Μάλλον γνωρίζετε και την Ιερά οδό Αθήνα – Ελευσίνα, η πομπή των Ελευσινίων Μυστηρίων, οι τάφοι, τα μνημεία, τα σήματα των Αθηνών, ιερή πραγματικά. Η Ιεράπολις, Ελληνική σε Φρυγία – Συρία, η Μινωική Ιεράπυτνα που έγινε Ιεράπετρα στην παραφθορά της λέξης. Στις 100 Ομηρικές, σπουδαία και στους Ελληνιστικούς χρόνους. Η Ιερισσός στη Χαλκιδική, με το όνομα Ιέρων, δύο διαφορετικοί τύραννοι στις Συρακούσες, η Ιθάκη του Λαέρτη και του Οδυσσέα, η Ιθώμη στη Μεσσηνία, η Ικαρία δήμος της Αττικής και στο Αιγαίο από τον Ίκαρο (ικάνω + αήρ = φθάνω στον αέρα).

Ατελείωτο αλλά καθόλου κουραστικό το ευειδές, εύγλωττο, ευάρεστο, ευκρινές και ευφραντικό Ι.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ