ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκεί που δεν ξέρεις μη φυτρώνεις

0

Η διασκευασμένη σοφή ρήση που αποτελεί τον τίτλο της παρούσας αρθρογραφίας μου έχει τη σημασία της, γι’ αυτό και καταφεύγω σε αυτή με τη σκέψη ότι θα γίνει χρήσιμη στο να μην δημιουργούνται προβλήματα. Μία πλημμελής φρασεολογία με λίγες λέξεις, εκ των οποίων η μία από αυτές να είναι έχει νόημα σπονδείου, δεν παρέχει στον αναγνώστη σωστή και έγκυρη πληροφόρηση. Πιο συγκεκριμένα, στο από 04/12/2021 φύλλο της τοπικής εφημερίδας «Κρητική Επιθεώρηση» διαβάσαμε ότι «ένας ολόκληρος προστατευόμενος υδροβιότοπος εξαφανίστηκε κυριολεκτικά στον Αρκαδιώτικο ποταμό στο όνομα της αντιπλημμυρικής προστασίας». Όχι, ο υδροβιότοπος δεν εξαφανίστηκε. Αντιθέτως, εξακολουθεί να υπάρχει. Η φυτική και υδρόβια ζωή πραγματικά έχει πάθει ζημιά, όχι όμως από τα αντιπλημμυρικά έργα, όπως νομίζει ο «ΕΓΚΡΙΤΟΣ» συντάκτης της ανωτέρω δημοσίευσης, αλλά από τα απόβλητα του Χ.Υ.Τ.Α. Αμαρίου. Τα αποδεικτικά στοιχεία και οποιαδήποτε σχετική πληροφόρηση είναι διαθέσιμα σε όποιον ενδιαφέρεται. Κατόπιν τούτου, προκύπτει το εξής συμπέρασμα: Δεν πρέπει να κωφεύουμε στα επικίνδυνα και να φωνασκούμε στα απαραίτητα, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με εγκύκλιο της προς την Ελλάδα το 2016 την υποχρεώνει να δημιουργήσει αντιπλημμυρική προστασία αλλιώς θα υποστεί ποινικές συνέπειες. Οι διαχρονικές αναμορφώσεις των ποταμών από μικρές και μεγάλες νεροποντές ή από έργα, δεν εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό της φυτικής και υδρόβιας ζωής. Η Φύση έχει προικίσει αυτές τις μορφές ζωής με αρκετή γνώση και ξέρουν να επιβιώνουν και να απομακρύνονται από τέτοιου είδους κινδύνους.

Τα αντιπλημμυρικά έργα γίνονται για την προστασία των παραποτάμιων οικισμών και των παρόχθιων ιδιοκτησιών. Διαφορετικά, καταστρέφεται η υποδομή, η πρόοδος και η παράδοση όπως συνέβη και εις το χωρίο Πίκρι του Δήμου Ρεθύμνου, το οποίο υπέστη τεράστιες ζημιές τόσο στο δομημένο περιβάλλον όσο και σε ποτιστικά περιβόλια, εξαιτίας της πλημμύρας του Νοεμβρίου 2020.

Έκτος των ανωτέρω, τα αντιπλημμυρικά έργα είναι μείζονος σημασίας έργα, τα οποία εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλά κατοικημένα μέρη και ποτάμια ήταν αποδεδειγμένα ανύπαρκτα ή  ελλιπώς κατασκευασμένα, με αποτέλεσμα τις μεγάλες ζημιές των ετών 2019 και 2020 οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να κηρυχτεί ο Νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κατασκευές αντιπλημμυρικών έργων γίνονται σε πάρα πολλούς ποταμούς και χείμαρρους που βρίσκονται εντος των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Ρεθύμνου, χάρη στην άοκνη επιμέλεια των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών και υπηρεσιών. Μόνο ο Αρκαδιώτικος ποταμός μας ενόχλησε;;; Και μία παρατήρηση γενικού προορισμού, οι ανώνυμες δημόσιες γραφίδες για εμένα περιέχουν δειλία, εκτός αν πρόκειται για θέμα επιχειρηματικής εκτύπωσης του ίδιου του εκδοτικού οίκου της εφημερίδας της εκάστοτε δημοσίευσης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ