ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εξάψαλμος

0

Η ενέργεια και η ακρίβεια είναι θέμα της κάθε χώρας των είκοσι επτά της Ε.Ε. μας είπε ο Υπουργός των εξωτερικών της Γερμανίας Christian Lindner στις 14/06/2022 που επισκέφτηκε την Ελλάδα. 

Με αυτή τη δήλωση ο υπουργός επιβεβαίωσε πόσο δίκιο έχουν οι Έλληνες πολίτες που πλέον δεν εμπιστεύονται καθόλου τους πολιτικούς. Δεν είναι δυνατόν να επικαλούνται κάθε τόσο την Ε.Ε. και να της επιρρίπτουν ευθύνες ότι είναι εμπόδιο στις αποφάσεις τους.

Πάντα είχα την άποψη ότι οι εσωτερικές υποθέσεις κάθε χώρας μέλους της Ε.Ε. ρυθμίζονται αυτοβούλως. Οι πολιτικοί πρέπει να έχουν όραμα. Αντί αυτού οι Έλληνες πολιτικοί, μόλις πάρουν την εξουσία, προγραμματίζουν πως θα εξοντώσουν την αντιπολίτευση και για αυτό στήνουν ειδικά (κούφια) δικαστήρια.

Είχα την τύχη να ζήσω αρκετά χρόνια στην Ολλανδία κι έχω πάρει μαζί μου πολλές καλές εμπειρίες τις οποίες διηγούμαι συχνά.

Μια από αυτές τις εμπειρίες μου είναι το πώς ενήργησε η Ολλανδική κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον πρόεδρο του εργατικού κόμματος Joop del Uyl (Ιωάννη Κουκουβάγια) [Εικ.1] και Υπουργό Εξωτερικών τον Max van der Stoel (Μαξιμιλιανός Καρεκλάς) [Εικ.2], οι οποίοι ήταν και οι δυο φιλέλληνες.

Στον πόλεμο του Ισραήλ με τις Αραβικές χώρες το έτος 1967, το Ισραήλ κατέλαβε και την χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος το έτος 1973 κατάφερε να την πάρει πίσω με πόλεμο και τότε οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της Μέσης Ανατολής έκλεισαν τις στρόφιγγες των πετρελαίων. Οι  Ευρωπαϊκές χώρες πανικοβλήθηκαν και μεταξύ αυτών και η Ολλανδία. Πως όμως ενήργησε η Κυβέρνηση της χώρας αυτής;

Πρώτον, πάγωσε τον τιμάριθμο, τους μισθούς και τις συντάξεις.

Δεύτερον, όρισε μια εκ περιτροπής καθημερινή κίνηση των Ιδιωτικών Οχημάτων και τη γενική απαγόρευση της κίνησης αυτών τα Σαββατοκύριακα.

Προέτρεψε όσους εργάζονται στους ιδιωτικούς χώρους να πηγαίνουν με ένα όχημα εναλλάξ.

Επίσης, εκτύπωσε ειδικά κουπόνια βενζίνης [Εικ.3] .

Πέρασαν σχεδόν πενήντα χρόνια από τότε και δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε παρόμοιο πρόβλημα. Η διαφορά όμως είναι ότι οι παρούσες κυβερνήσεις της Ε.Ε. σφυρίζουν αδιάφορες αφήνοντας ουσιαστικά απροστάτευτους τους λαούς τους και πλέον γίνεται ολοφάνερο ότι σιγοντάρουν εσκεμμένα την γενικά παρατηρούμενη αισχροκέρδεια προς όφελος του παγκόσμιου καπιταλισμού.  

Εικ.1: Ο Joop del Uyl (Ιωάννης Κουκουβάγιας) κατά το έτος 1975. Υπήρξε πρόεδρος του εργατικού κόμματος και πρωθυπουργός. Έζησε 1919 – 1987. Κατείχε μεγάλη πνευματική μόρφωση και τιμήθηκε πολλάκις. Κατά την πρωθυπουργία του έγινε το μποϊκοτάρισμα καυσίμων των Αραβικών πετρελαιοπαραγωγικών χωρών 

Εικ.2: Ο Max van der Stoel (Μαξιμιλιανός Καρεκλάς) κατά το έτος 1973. Υπήρξε υπουργός εξωτερικών. Έζησε 1924 – 2011.  Ήταν μεγάλος φιλέλληνας και μαχητής των τυραννικών καθεστώτων και για αυτό η Ελληνική πολιτεία τον τίμησε με το μεγάλο σταυρό του Φοίνικα και το πανεπιστήμιο Αθηνών τον ανακήρυξε ως επίτιμο διδάκτωρ. Κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα το 1974 έλαβε ηρωική υποδοχή.

Εικ.3: Ολλανδικά κουπόνια βενζίνης έτους 1973 για τα επιβατικά αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού. Η αιτία έκδοσής τους ήταν η πολεμική κρίση μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ