ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ονομάτων ορθοέπεια

0

Η σωστή έκφραση – διατύπωση δηλαδή, ορθοεπώς ζυγώνουμε στο «δύσκολο» γράμμα Κ που συζητάμε. Μας επισημαίνουν εξάλλου και εξαπίνης ότι για κάθε γράμμα ένας ξεχωριστός κατάλογος αποτελούν ονομασίες σχετικά με τον Μέγα Αλέξανδρο. Ας δοκιμάσουμε από το Κ και... βλέπουμε...

Ο Κάλας ηττήθηκε στην... Τροία (μάλιστα!) από τα Περσικά στρατεύματα που διοικούσε ο εκ Ρόδου Μέμνων. 335 π.Χρ. Μισθοφόροι... Έλληνες(!) ο κύριος όγκος του Μέμνονα. Ο Αλέξανδρος ήταν ακόμα στην Ελλάδα. Αργότερα, (332π.Χρ) τέθηκε επικεφαλής εναντίον των Παφλαγόνων. Γιος του Αρπάλου, σημαντικότατος παράγων στην Μακεδονία. Καλλίξεινα, Θεσσαλή εταίρα την έστελνε η μήτηρ Ολυμπιάδα στον έφηβο γιο της. Καλλίπολη, χερσόνησος στη Θράκη, επί Φιλίππου αποσπάστηκε από τους Αθηναίους. Ελλάδα και ολόκληρη η Θράκη από τότε. Καππαδοκία Β.Α της Άγκυρας, σύνορα με Παφλαγονία, γεμάτη Έλληνες, προσχώρησε αμέσως στον στρατηλάτη. Κάρανος, γιος του Φίλιππου και της Κλεοπάτρας (το κλέος-δόξα του πατρός όπως και ο Πάτροκλος) αδελφός του Αλέξανδρου από πατέρα, ενώ με το όνομα Κλεοπάτρα υπήρξε και αδερφή του. Κάσσανδρος, γιος του Αντίπατρου σύζυγος της Θεσσαλονίκης, κόρη του Φίλιππου. Σπουδαίος στρατηγός, πολέμησε μέχρι μια δεκαετία μετά τον θάνατο του στρατηλάτη. Βασίλευσε στη Μακεδονία. Κιναιδούπολις. Των κίναιδων. Έτσι ονόμασε ο Αλέξανδρος το νησί έναντι της Αλικαρνασσού όπου τους μετέφερε κατά τον Πλίνιο. Στρατηγοί περίφημοι και οι Κλέανδρος – Κοίνος. Αδελφοί. Ο Κλεομένης είχε τοποθετηθεί διοικητής στην Αίγυπτο. Κοίρανος, από τους αρχικούς θησαυροφύλακες. Κρατερός, από τους σπουδαιότερους σρατηγούς. Ειδικών αποστολών. Κύζικος, λιμάνι στην Προποντίδα, κλειδί στην εκστρατεία. Κύνανη, κόρη του Φιλίππου. Κτησίας, γιατρός, έγραψε για την κατάκτηση της Ινδίας.

Επανερχόμαστε στο «κανονικό» Κ με τον μάντη Κάλχα, απόγονος από τον Απόλλωνα, από τις Μυκήνες ή τα Μέγαρα. Τα περί μαντείων, μάντεων κλπ δεν ήσαν πάντα και παντού κίβδηλες ομφαλοσκοπήσεις ή τακτικισμοί των ηγητόρων, μωρολογίες βαρετών χάννων, ψωμοζήτες μαγεύτρες της μαγγανευτικής για να προμαντεύουν νερόβραστες σαχλαμπούχλες, πότε έτσι, πότε αλλιώς, είτε έτσι, είτε αλλιώς, έτσι κι’ αλλιώς κι αλλιώτικα, κι’ ας έμεινε στην ιστορία το «ήξεις αφήξεις». Ενεργούσαν άλλωστε σε όλες τις εποχές, μέχρι στην αυλή του Αντρέα του μακαρίτη, του ημέτερου, αν θυμάστε... Κάναθος πηγή στο Ναύπλιο. Λουζόταν η Ήρα και ξαναγινόνταν... παρθένα! Είχαμε και την πλάκα μας στην αρχαιότητα, επικυρωμένα, επισφραγισμένα και επανειλημμένως εκατοντάκις.

Η Κλεοπάτρα Ζ΄ Φιλοπάτωρ  Πτολεμαίου Α΄ του Σωτήρος, ανέβηκε στο θρόνο της Αιγύπτου ως Φαραώ.

Κάναχος. Χαλκοπλάστης του 6ου αι. από τη Σικυώνα στην Κορινθία. Του 7ου αι. βασιλιάς στη Λυδία ο Κανδαύλης. Ουδείς γνωρίζει βέβαια ότι ο Πειραιάς ονομάζονταν πρώτα Κάνθαρος. Γιατί άραγε; Η Κάνωπος ήταν μια ακόμη, όπως πολλές, πόλεις της Αρχαίας Αιγύπτου με Ελληνικό όνομα. Ο Καπανεύς, ένας από τους 7 επί Θήβας στου Αισχύλου την τραγωδία. Από τις Αιγές, γενάρχης Μακεδόνων ο Κάρανος. Ένα ακόμα τέρας θηλυκό, η Καρκώ, φόβητρο παίδων γενικώς. Έχουμε ξαναγράψει για τον Καρνεάδη (214-192 πΧρ) περίφημο σκεπτικό φιλόσοφο της Ακαδημίας. Οι Καρυάτιδες σαλπίζουν και καμπανίζουν στις χιλιετίες, κρουνηδόν η αθάνατη δόξα αποκρυσταλλωμένη. Παρθένες ιέρειες των Καρυών Λακωνίας που σε γιορτή παρήλασαν στην Αθήνα και τις απαθανάτισαν ως αγάλματα-κίονες.

Και δρομαίως στην Κασσάνδρα της Τροίας, κόρη του Πρίαμου και της Εκάβης, προφήτευε μόνο κακά από μικρή. Την πήραν σκλάβα οι Έλληνες. Πόλη της Κέρκυρας και αστερισμός η Κασσιόπη, πηγές στους Δελφούς οι Κασσοτίς – Κασταλία, φυλή στην Ήπειρο των Ελλήνων οι Κασσωποί. Με τον Πολυδεύκη ο Κάστωρ, οι Διόσκουροι, δίδυμοι γιοι του Δία και της Λήδας που ακατανόητα, αμφιταλαντευόμενα, περιέργως φέρονται και ως αδελφοί της ωραίας Ελένης και Αργοναύτες ενώ μεν από δε απέχουν αιώνες των αιώνων, ει μη χιλιετίες.

Να κλείσουμε και το παρόν προς ώρας, με την Κέα, νήσο των Κυκλάδων, πατρίς του επιγραμματοποιού Σιμωνίδη (Ω ξειν αγγέλειν), τον φιλόσοφο Κέβη, Θηβαίος, μαθητής του Σωκράτη, τις Κεχρεές, λιμάνι και πόλη στην Αργολίδα, τις Κειριάδες, Δήμος της Αττικής. Κεκροπίς μια από τις 10 φυλές της Αττικής και Κεκροπία το αρχικό όνομα της Ακρόπολης Αθηνών από τον Κέκροπα, πρώτος βασιλιάς, ιδρυτής και ήρωας των περιλάλητων Αθηνών καίτοι τέρας κατά το ήμισυ! Τέρας ήρως, γέννησε ανθρώπους, βασίλευσε, λατρεύτηκε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ