ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ονομάτων πανδαισίες

0

Στον χώρο των ονομάτων που καλύπτει τόμους επί τόμων μόνον για την αρχαία εποχή και γλώσσα, τον χορό συνεχίζουμε κατ’ απαίτηση φίλων και αναγνωστών με μια συνοπτική σταχυολόγηση, ερανίσματα, σταλαγμίτες και σταλάγματα από το γράμμα Κ αυτή τη φορά, το δέκατο του Ελληνικού Αλφαβήτου, από τα πολυπληθέστερα σε ονόματα, λέξεις, παράγωγα, ρήματα κλπ.

Κάβειρα αρχαία πόλη στον Πόντο, από τους Κάβειρους προφανώς, δαίμονες προστάτες της ναυσιπλοΐας, ιέρειά τους η Ολυμπιάδα, μητέρα του Αλέξανδρου, τα μυστήριά τους όπως τα Ελευσίνια κ.α από τα σημαντικότερα σε Θράκη, Μακεδονία, νησιά Β. Αιγαίου. Πόλη της Θράκης η Καβύλη. Η Καδμεία ήταν η Βοιωτία γενικά, η Θήβα ειδικότερα από τον Κάδμο (εκ του κέκαδμαι=λάμπω), ηγεμόνα εκεί, αδελφό της Ευρώπης και του Φοίνικα, γιος του Αγήνορα του Άργους και γενάρχης ο ίδιος. Ο γνωστός Καιάδας υπαρκτός, στη Σπάρτη, βάραθρο, φαίνεται να πέταγαν τους καταδικασμένους, δεν αποδείχτηκε για τα άρρωστα – ανάπηρα Σπαρτιατόπουλα, (στις συστηματικές ανασκαφές το 1983 βρέθηκε στον πυθμένα στρώμα οστών ενήλικων). Ο Κάκος, τέρας, ληστής, γιος του Ήφαιστου, εποχή των τεράτων που κατακλύζουν την αρχαία ιστορία, μάλιστα επί χιλιετίες και σ’ όλους τους τόπους, υπόγειοι, εναέριοι, έρπουν, πετούν, πλέουν, άρχουν, καλπάζουν, εχθρικοί το πλείστον των ανθρώπων. Όρνιθες, γοργόνες, ερινύες, κένταυροι, φίδια κλπ. Ατελείωτο κεφάλαιο και ανεξερεύνητο. Σκοτεινό.

Ο Ηρακλής σκοτώνοντας τον ληστή τέρας Κάκο, γιο του ηφαίστου

Η Ελληνικότατη επί αιώνες Καλαβρία Ν.Δ στην Ιταλία, Κάλαμις γλύπτης του 5ου αι, ενώ ο Κάλαμος, το καλάμι, έζησε ως γιος του θεού των ποταμών Μαίανδρου. Ο Δίας τον έκανε φυτό.

Η Σκωτία της Βρετανίας (εκ του σκότος) ονομάζονταν Καληδονία αρχικά. Όλα Ελληνικά. Αθηναίος πολιτικός ο Καλλίας, 5ος αι, οπαδός του Περικλή. Ίδιο αιώνα στα Μέγαρα, ο γλύπτης Καλλικλής. Αρχιτέκτονας στην Αθήνα ο Καλλικράτης, με τον Ικτίνο οι δημιουργοί στην Ακρόπολη και στο ναό της Αθηνάς Νίκης. Περίφημος ο Σπαρτιάτης ναύαρχος Καλλικρατίδας. Ένας πολέμαρχος στον Μαραθώνα της δόξας και ένας ποιητής από την Κυρήνη με το όνομα Καλλίμαχος. Αρχιτέκτονας (7ος  αι ) ο Καλλίνικος ίδιο αιώνα ο Εφέσιος λυρικός ποιητής Καλλίνος. Κόρη του Δία και της Μνημοσύνης, μητέρα του μέγιστου Ορφέα, προστάτης της ποίησης και του έπους η μούσα (εννέα σύνολο) Καλλιόπη. Κόρη του Ρόδιου μέγα Ολυμπιονίκη Διαγόρα η Καλλιπάτειρα, συνελήφθη να παρακολουθεί αθλητικούς αγώνες. Αθωώθηκε ως μήτηρ του νικητή Πεισίδωρου, κόρη, σύζυγος, μητέρα, αδελφή και θεία Ολυμπιονικών.

Ως ηθοποιός γνωστός ο Καλλιπίδης. Πόλη της Αιτωλίας η Καλλίπολη, αστρονόμος του 4ου αι από την Κύζικο στην Προποντίδα ο Κάλλιππος. Με το όνομα Καλλιρρόη (διπλά σύμφωνα και εδώ) η κόρη του Ωκεανού, μητέρα του Γηρυόνη, τρικέφαλο και τρισώματο τέρας (ένα από τα πολλά) με τα διάσημα βόδιά του, τον σκότωσε ο Ηρακλής, ένας από τους άθλους του. Όμορφες, ανθρώπινες ημίθεες γεννούν τέρατα φοβερά, απίστευτα και δυναμικά, ξανά εναντίον ανθρώπων. Έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για την αρχαιότητα. Καλλιρρόη ονομάζονταν  η κόρη του Αχελώου και η κόρη του Σκάμανδρου, ο Ξάνθος ποταμός στο Ίλιον της Ιλιάδας, τον διασχίζει ο Αχιλλέας, μητέρα του Γανυμήδη (πατέρας ο γεννήτορας Τρώας της Τροίας), πρότυπο καλλονής, τον απήγαγε ο Δίας και τον διόρισε οινοχόο του Ολύμπου! Παρατηρούμε πως κόρη ποταμού είναι σύζυγος μέγα γενάρχη και μητέρα ημίθεου στον Όλυμπο κατ΄επιθυμία του ίδιου του Δία. Παρατηρούμε επίσης πως οι τάχα μου... «Ασσύριοι» Τρώες (μόνο Γιαπωνέζους δεν τους είπαν προκειμένου να τους αποκόψουν από την Ελλάδα), έχουν Ελληνικό όνομα, παντρεύονται Ελληνίδες (Κρης ο Σκάμανδρος) και γεννούν Έλληνες αφού ζουν στον Όλυμπο, αποκλειστικά Ελλήνων ο Όλυμπος (εκ του λάμπω). Καλλιρρόη επίσης η μεγαλύτερη πηγή των Αθηνών. Στάση λεωφορείων σήμερα...

Και πού είστε, βδελύγματα της ιστορίας; Δεν ήταν μαύρη η Καλυψώ αφού είχε πατέρα της τον Τιτάνα Άτλαντα και μητέρα την Πλειόνη, γιαγιά την Τηθύ, προγόνους τον Ουρανό και την Γη και παππού τον Ωκεανό. Λευκή! Έστω και αν σαν τάχα μαύρη η Καλυψώ, ομολογείτε ότι ο Οδυσσέας περιπλέει την Αφρική και δεν χάθηκε(!!!) στη Μεσόγειο αλλά μάλλον κάπου στη Μαδαγασκάρη...

Διαφωτιστικότατο και δαιδαλώδες το Κ όπως και τα 24 γράμματα άλλωστε...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ