ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ: Η επόμενη μέρα

0

Από τους πλέον πολύπαθους τομείς  παρότι μάλλον άπαντες στριμώχνονται στο ίδιο βουργιάλι, αγροτικός, παιδείας, άμυνας, οικονομίας και πάει λέοντας. Στο μεταίχμιο και ενίοτε κουλουβάχατα η υγεία, χρόνια στραβοπατούσε στραπατσαρισμένη και στραβολαιμιασμένη. Απόκαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, των παθών της τον τάραχο με την πανδημία. Ωστόσο, κατά τα φαινόμενα, σιμώνει η επόμενη μέρα που κατά το πλείστον οι αναμπουμπούλες θα ομαλοποιηθούν, η υγεία θα επιβάλλεται να ανασηκωθεί και ανασυνταχθεί. Να κλείσει πληγές παρελθόντος, να διαχειρισθεί αντίξοο παρόν και να χαράξει ασφαλές και ελπιδοφόρο μέλλον.

Το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ δίνεται στη δημοσιότητα για να τύχει καλύτερης επεξεργασίας, διαβούλευσης και πρότασης ώστε προσφυώς, την ώριμη στιγμή να εφαρμοστεί. Ορθότατα άλλωστε στην κοινή γνώμη, στους φορείς, στην κυβέρνηση, ουδείς ασχολείται πέραν του υποχρεωτικού βαθμού θεσμικά, τυπικά ή για πλάκα με τους ορυμαγδούς ονειροφαντασιών του ΣΥΡΙΖΑ, των σπασμωδικά αναμασημένων, τα στρουθοκαμηλικά, υποκριτικά, κυνικά και κατάμαυρα των μαύρων και άραχνων. Τους είδαμε. Τους μάθαμε. Ποτέ δεν παράγουν κάτι ευφυέστερο, τιμιώτερο, επωφελέστερο πρωτίστως, της παραπλάνησης, ψευδολογίας, παλινωδίας, της χοντροκεφαλιάς, τα ανέξοδα νταβαντούρια νταγλαράδων – χαμηλοτάβανων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

  • Αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων στα μεγάλα νοσοκομεία σε 24ωρη βάση και 365 μέρες. Καθημερινή δηλαδή η εφημερία. 24ωρη.
  • Πλήρης και απόλυτη διασύνδεσή τους με το ΕΚΑΒ ώστε το συνολικό «πακέτο λειτουργίας» να μπορεί να διαχειρίζεται εφημερίες – σύνδεση των κατά κατηγορία Νοσοκομείων.
  • Νοσοκομεία «Κόμβων» - «Ακτίνας». Τα μεν στηρίζουν τα δε.  Τα Νοσοκομεία εξειδικευμένων υηρεσιών, τα γενικής λειτουργίας και γενικευμένων περιστατικών.
  • Νέες υπηρεσίες για τη μέριμνα μετά το νοσοκομείο.
  • Στελέχωση – κατά συνέπεια – από εξειδικευμένο προσωπικό. Μια τέτοια ανασυγκρότηση καταργεί την αναμονή και μέσω ΕΚΑΒ άμεσα κατευθύνει στην κατάλληλη υπηρεσία στο κατάλληλο σημείο. Άρα προκύπτουν βελτιωμένες υπηρεσίες, καλύτερη διαχείρηση του ασθενή, ταχύτητα και συγκεκριμενοποίηση εκάστου περιστατικού, τέλος, και απαραίτητο εξίσου, εξοικονόμηση πόρων.
  • «Κόμβοι» και «Ακτίνες», Νοσοκομεία δηλαδή κέντρου και εξειδίκευσης (χειρουργικά - ογκολογικά – καρδιολογικά – παθολογικά – παίδων κλπ) με Νοσοκομεία υποδοχής - γενικών υπηρεσιών, θα δημιουργηθούν επίσης στα νησιωτικά πλέγματα της χώρας (Κρήτη – Ιόνια – 2-3 τμήματα Αιγαίου).

Όπου το μοντέλο εφαρμόζεται (ονομάσθηκε διεθνώς hub and spoke, κόμβος – ακτίνα) παρουσιάστηκε αλματώδης αποτελεσματικότητα για την περίθαλψη και τεράστια αποδοτικότητα στα οικονομικά. Συνεργούν ο Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (παρείχε απτά αποτελέσματα στη διάρκεια της πανδημίας) και η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών. Ένα νέο, διαφοροποιημένο στις διακλαδώσεις του ΕΣΥ, πρωτογενείς, πρωτότυπες βάσεις και προσανατολισμοί με αμετακίνητη τη βασική φιλοσοφική γραμμή του σημερινού ΕΣΥ, το δυνατόν λιγότερα έξοδα για τον πολίτη – ασφαλισμένο, το δυνατόν - και πάλι – καλύτερη νοσηλεία και συνολική περίθαλψή του.

Μετά την πανδημία άλλωστε, η ίδια η ζωή θα θέσει επί τάπητος τις νέες ανάγκες και πραγματικότητες και θα εξαφανίσει από προσώπου γης τις παρενέργειες και παραμορφώσεις που ξεπετάχθηκαν, εμφιλοχώρησαν και καταδυνάστευσαν θεσμούς, λειτουργούς και καταστάσεις. Δεν αποτελούν αοριστολογίες και γενικότητες αυτά:

Οι πληθυσμιακοί, ηλικιακοί, θνησιμότητας, δημογραφικοί, νόσων και αναγκών υγείας δείκτες, άλλαξαν εμφόβως ταχύτατα και θεαματικά παγκοσμίως.

Τα δεδομένα ως τώρα ποσοστά στην κάλυψη κλινών, στη διάρκεια νοσηλείας, στις εισαγωγές ασθενών, επιπροσθέτως τροποποιήθηκαν ραγδαία, επαυξήθηκαν, επιδεινώθηκαν.

Η αλληλοκάλυψη νοσοκομείων, υπηρεσιών, ιατρικών μέσων και μηχανημάτων, ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού, κλινών, Εντατική κλπ, πλέον επιβάλλεται να τελειοποιηθεί, επιπεδωθεί, να προσαρμόσει στις πρόσφατες πληθυσμιακές μεταβολές που επήλθαν. Εξάλλου μακραίνουν και διογκώνονται ΚΑΙ εντός του υπάρχοντος ΕΣΥ αδυναμίες και ελλείψεις, με προβλήματα σε ειδικότητες, κατακερματισμό, αποσύνδεση κάποιων επαρχιακών νοσοκομείων και υπηρεσιών από τον κύριο κορμό υγείας, απουσία κινήτρων, χαμηλές σποράδην ή συχνάκις μισθοδοσίες προσωπικού, σημειωτόν βηματισμός και έμφραξη επί έτη σε θεσμικά ζητήματα, εκρέουσες δυσχέρειες, κάπου και κάποτε κοντούτσικη τεχνολογική, μηχανογραφική, μηχανολογική δυνατότητα.

Στο νέο σύστημα - πρόγραμμα προβλέπονται μετανοσοκομειακές παροχές για αποκαταστάσεις ή κατ’ οίκον φροντίδες και παρακολούθηση, εκπαίδευση προσωπικού, ψηφιακές εφαρμογές εκτεταμένες, επεμβάσεις για βελτιώσεις σε υποδομές, κτήρια κλπ ή εξαρχής κατασκευές.

Τόλμης και φρόνησης προσεκτικά βήματα για την «επόμενη μέρα» της υγείας που είθε, ενδέχεται να είναι το φθινόπωρο κιόλας. Σε 4 - 5 μήνες. Πρωτοφανούς έκτασης και βάθους εμβληματική μεταρρύθμιση, σύντομα θα δούμε πόσο μεγάλο θα είναι το καλάθι και πόσα κεράσια θα χωρέσει.

Οι ανενδοίαστοι, άτσιποι κολλυβοδάσκαλοι με τα κολλυβογράμματα θα ξεχυθούν ακράτητοι, υποθέτω. Στο άψε – σβήσε οι παραληριτικοί ΣΥΡΙΖΑ άνωθεν, κάτωθεν, μπροστινοί, πισινοί, παραδίπλα εκατέρωθεν, λιμώδεις στο ξεκαλοκαίριασμα θα αλαλιάζουν ματζόρε τα σε σπονδυλεξάρθρωση αλαμπουρνέζικά τους μεταξύ Δημαρχείου – κήπου – ΓΝΡ με καροτσάκια μωρών άδεια και λευκές μπλούζες. Εις μάτην πλέον. Οι πάντες, παντού, παντοτινά πήραν πιά είδηση τους βαθυσκαφείς μαστροχαλαστήδες σε προοδευτική συμμαχία με τους αεριτζήδες αεροβάτες.

Η σύγκριση, ξανά θα τους κονιοποιήσει.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ