ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Λεονταρόψυχα εκτυπούντο

0

Κρυφά το λένε τα πουλιά, κρυφά τα λεν΄τ΄αηδόνια.

Κρυφά το λέει ο Γούμενος από την Άγια Λαύρα:

«Παιδιά γιά μεταλάβετε, γιά ξομολογηθείτε

γιατί σηκώθη πόλεμος και πολεμάν τους Τούρκους.

Να διώξουμ΄ όλη την Τουρκιά ή να χαθούμε ούλοι».

Τα τραγούδια που ακούγονταν χρόνια πριν το 1821 καταδείχνουν αποφάσεις και προθέσεις, στόχο και μεθόδευση. Γούμενοι, Αγία Λαύρα, ολοκληρωτικός έως τελευταίας ρανίδας πόλεμος. Ας προσεγγίσουμε μερικούς ήρωες με δεδομένα μονίμως παραλείψεις και αβλεψίες. Χωρίς αξιολογική ιεράρχηση όποιου είδους.

ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ. Ευφυέστατος με ηγετικές ικανότητες, γιος του οπλαρχηγού Ανδρέα, φοίτησε σε σχολή του Αλή Πασά κι΄έγινε σωματοφύλακάς του. Δερβέναγας Ανατ. Στερεάς. Αντί να απολαύσει δόξα, χρήμα, ανέσεις, 30 ετών μυήθηκε στον ανήφορο της «Φιλικής Εταιρείας». 8/5/1821 στο χάνι της Γραβιάς το πρώτο Ελληνικό κτύπημα εναντίον του Ομέρ Βρυώνη. Αρχιστράτηγος Στερεάς. Κατηγορήθηκε για προδότης.Δολοφόνησε τους κατήγορους και επικηρύχθηκε. Πολεμούσε όταν τον συνέλαβε ο Γκούρας, ένας γενναίος οπλαρχηγός (διορισμένος από τον Οδυσσέα) που μεταβλήθηκε σε ληστή. Έριξε τον Ανδρούτσο από τη Ακρόπολη και ασέβησε στον νεκρό. Ο Ανδρούτσος ήταν 37 ετών.

ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ. Αρματολός στους Τούρκους στη Νεάμτς της Ελληνικής πέρα ως πέρα Μολδοβλαχίας (σημερινή Μολδαβία) με Έλληνες ως ηγεμόνες, υπό Τουρκική κυριαρχία. Από τους πρώτους «Φιλικούς» και στενός συνεργάτης του Αλεξ. Υψηλάντη. Όπως τ΄Αρκάδι και το Κούγκι. Πολιορκήθηκαν στη Μονή Σέκκου (Ελληνική και Ορθόδοξη) και ανατίναξαν την πυριτιδαποθήκη για να μη συλληφθούν. Σεπτέμβριος 1821 στη Μολδαβία. Γεννήθηκε στο Λιβάδι Πιερίας. 49 ετών.

ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΙ. Φαναριώτες. Αλέξανδρος (1636 – 1709) ηγεμών Μολδαβίας. Αλέξανδρος (1754 – 1819) σταδιοδρόμησε στη Ρωσία. Ο Αλέξανδρος της επανάστασης, στην πρώτη γραμμή από πολιτικές και στρατιωτικές θέσεις. Ο Δημήτριος, Υπουργός. Ο Ιωάννης, ηγεμών Μολδαβίας. Ο Κωνσταντίνος, 6 φορές ηγεμών Βλαχίας και 4 ηγεμών Μολδαβίας. Ηγεμών και ο Νικόλαος, πατέρας της Μαντώς Μαυρογένους. Υπουργός μετέπειτα κι΄άλλος Νικόλαος.

ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ. Ο Μακρυγιάννης γράφει ότι ο Ρήγας έμαθε τους Έλληνες να επαναστατούν! Και οργάνωσε την επανάσταση! Και έφτιαξε Εταιρεία που την παρέδωσε στον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ για να μη χαθεί και μετά εκείνος στους «Φιλικούς». Ο Θούριος του Ρήγα προσφέρει τα μάλα εν ευθέτω χρόνω, όσον, όπου και όπως όλα μαζί τα καριοφίλια με τα γιαταγάνια. Λόγιος, εθνομάρτυρας, πρόδρομος της επανάστασης. Από την αρχαία πόλη Φερές της Θεσσαλίας (Βελεστίνο – Βελεστινλής). Τον στραγγάλισαν οι Τούρκοι στο Βελιγράδι με όλους τους συντρόφους του το 1798. 41 ετών. Μαθητής των Ελληνικών σχολείων Ζαγοράς και Αμπελακίων, δίδαξε στο Πήλιο, για να σωθεί των Τούρκων έφυγε στο Άγιο Όρος και στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί συνδέθηκε με τον Αλ. Υψηλάντη και τον ακολούθησε στη Μολδαβία όπου έγινε γραμματέας τού εκεί ηγεμόνα Ν. Μαυρογένους. Όλα Ελληνικά.

Στη Βιέννη ο Θούριος, Σύνταγμα με 124 άρθρα για ένα ελεύθερο κράτος, η ιδέα της απελευθέρωσης. Η Χάρτα του Ρήγα με τις Ελληνικές περιοχές σε Ευρώπη – Μ. Ασία και Βαλκανική Ομοσπονδία. Οι Αυστριακοί τον συνέλαβαν στην Τεργέστη (Ιταλία). Φυλακίστηκε επίσης σε Βιέννη – Βελιγράδι.

Ποιοι στην Ελλάδα του 2021 γνωρίζουν προτομές και ανδριάντες του Ρήγα Φεραίου; Κανένα πολεμικό πλοίο; Τα ονομάζουν με ονόματα ζώων και πτηνών...

ΜΙΑΟΥΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ. Ιστορική οικογένεια της Ύδρας με αγωνιστές, Πρωθυπουργούς, Βουλευτές, Αξιωματικούς, δημάρχους, ναυάρχους. Βώκος το κανονικό επίθετο, προσωνύμιο το «μια ούλοι» ή εκ του «Μιαούλ» ένα Τούρκικο που αγόρασε (ή έκλεψε) ων νεαρός. Φεβρ. 1822 διασκόρπισε στον Κορινθιακό τον στόλο του Καπουδάν Καρά Αλή και Αύγουστο στον Αργολικό του Αβδουλάχ. Ιούνιο 1824 εκδικείται στα Ψαρά την καταστροφή τους από τους Τούρκους. Τους εξολόθρευσε στο λιμάνι και στο νησί με 20 πολεμικά του. Ακάθεκτος συνέχισε στη Χίο όπου δεν άφησε να πλέει ούτε Τουρκική βάρκα και μετά δύο μήνες, με 70 πλοία, καταναυμάχησε σε ανοιχτό πέλαγος τον ΤουρκοΑιγυπτιακό στόλο των Ιμπραήμ – Τοπάλ με 210 πλοία στον Γέροντα. Η μεγαλύτερη Ελληνική νίκη στα παράλια της Μ. Ασίας. Κτύπησε τον Ιμπραήμ πειρατικά και ευθέως περί τις 10 φορές ενώ έσπασε τον αποκλεισμό του Μεσολογγίου μεταφέροντας πολύτιμα εφόδια.

Κι όμως... Τάχθηκε κατά του Καποδίστρια. Προσέφερε το στέμμα στον Όθωνα και διορίσθηκε Γενικός Επιθεωρητής στόλου. Το όνομά του κάποιο υποβρύχιο, μια ναυτική σχολή, τα «Μιαούλεια» ίσως, εκδηλώσεις στο Αιγαίο ανά τριετία; Λέμε τώρα κάνα καλαμπούρι, επέτειο έχουμε...

ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ