ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Φιλελεύθερα τραγούδια σαν τον Πίνδαρο εκφωνώ

0

1827, υπό τη στρατιωτική ηγεσία των Άγγλων, σε Ακρόπολη – Φάληρο η επανάσταση τελειώνει. Ο αγώνας χάθηκε. Δεν υπάρχει λεύτερη έστω μόλις και μετά βίας μια σπιθαμή γης για να εφαρμοστεί το «Σύνταγμα» της Τροιζήνας, η φαντασιοπληξία όπως θα κυβερνά δήθεν ο... Καποδίστριας που τάχατες θα πετάγονταν από την Ρωσία! Τελειώσαμε. Όλως διόλου. Σήμερα. Τώρα. Εν τάχει. Επί τόπου. Πασάτο λα μούζικα, φινίτο λα φιέστα. Κρίμα τους ήρωες, το αίμα, τις ελπίδες, τις περιουσίες, τις θυσίες, τα μετά μυρίων βασάνων Σούλι – Μεσολόγγι – Μανιάκι. Επί ματαίω..

Μολοντούτο, πράγματι, μια χούφτα κουρελήδες – άρχοντες ανάκατοι, χώσανε αναμμένο δυναμίτη στο υπογάστριο μιας αυτοκρατορίας. Αναστάτωσαν όλη την Ευρώπη και αιτία δεν ήταν μόνο το συγγενές Χριστιανικό της αίσθημα, άλλωστε ο μέγας Κιουταχής ήτανε γιος παππά που τούρκεψε...

Όμως υπό την ασφυκτική πίεση αυτών των καταστάσεων και γεγονότων, επίσης για να μην επιτρέψει εκάστη Δύναμη την ανάπτυξη συμφερόντων της άλλης (ούτε κατά διάνοια λόγω φιλικών αισθημάτων προς Έλληνες), Αγγλία – Γαλλία – Ρωσία υπογράφουν μια συνθήκη που αφορά τρίτους! Ορίζουν διακοπή εχθροπραξιών Ελλήνων (χωρίς κράτος)- Τουρκίας, όπερ μεθερμηνευόμενο ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ!

Αμφότερα τα μέρη απορρίπτουν τη συμφωνία, η Τουρκία γιατί εύλογα αρνείται το ειδεχθέστερον, να εκχωρήσει εδάφη και λαό, οι Έλληνες γιατί καίτοι νικημένοι, αξιώνουν ελευθερία κι όχι ερμαφρόδιτες φτερό στον άνεμο «αυτονομίες» που ελάχιστα θετικά προσπορίζουν στον αραχνοΰφαντο κοινωνικό – εθνικό ιστό τους. Οι Έλληνες που ηυδόκησαν ή κακοτύχησαν, μέχρι οι Τζορμπατζήδες, οι γαιοκτήμονες και πρόκριτοι, ωσάν εωθινόν εμβατήριον στα επαναστατικά γαρνιρίσματά τους να ελευθέρωναν έως και την Αγιά Σοφιά!..

Σημαντικότατο και διόλου δευτερεύον, με την απόσταση 200 ετών, να εξεταστεί εάν οι Έλληνες πράττουν ορθά να αρνηθούν την αυτονομία αντί ασμένως να την αποδεχθούν. Μια κραυγαλέα αντίστιξη αφού ηττήθηκαν και από πουθενά δεν αχνοφέγγει δυνατότητα, ελπίδα βελτίωσης, ομαλής κερδοφόρας εξέλιξης, όποιας ανακατάταξης. Αρνούμενοι την αυτονομία κατευθύνονται σε γκρεμνά χωρίς πάτο. Για ξέκαμα συθέμελο. Χαμαντράκια σε ζουρλομανδύα αποφάσεων και ενεργειών με άκαμπτους δογματισμούς; ΟΧΙ. Μια μεγάλη – άγνωστη – στιγμή της Ελληνικής Ιστορίας. Συνειδητά αρνούνται αυτονομία και θα επαθηλευτούν... Απίστευτο!

Υπό τους Κόδριγκτον, Δεριγνύ, Χέυδεν οι στόλοι των Μεγάλων Δυνάμεων καταπλέουν στο Ναυαρίνο να επιβάλλουν στην Τουρκία τη συνθήκη. 8 Οκτωβρίου 1827. Και αίφνης, εντός ωρών, η Ελλάδα ελευθερώνεται!!! Η νικηφόρα ναυμαχία ίσως και να άρχισε, τρόπος του λέγειν, εκ... λάθους, στα κουτουρού, παρεξηγήσεις, μια βάρκα, μια σημαία, κάποιος πυροβολεί, ένας  γλυστρά, ιστορικές εκδοχές που τείνουν να ρέπουν προς αστειότητες. Η εντολή ΔΕΝ ήταν να ναυμαχήσουν, τούτου λεχθέντος ο Ρώσος ναύαρχος παρασημοφορείται από τον Τσάρο, ο Άγγλος καθαιρείται στο Λονδίνο! Χάρμα ιδέσθαι!

Ωστόσο, μια ολιά, η όποια, όση Ελλάδα ελεύθερη επί του παρόντος. Τώρα πρέπει να γίνει χώρα – κράτος. Κι΄όχι σιγά- σιγά. Αυθημερόν μήπως και οι δωρητές – επιστάτες – κηδεμόνες μετανιώσουν! Με όποιους κινδύνους ενείχε το νέο, πρωτόγνωρο αυτό εγχείρημα...

Ενόσω η τοσοδούλικη – σκορποχώρι Ελλάδα οργανώνεται ως κράτος από Ιανουάριο 1828 με τον Καποδίστρια, ο Ιμπραήμ αποσύρεται από την Πελοπόννησο όταν με 14.000 του επιτίθεται ο Γάλλος Μαιζών. Αύγουστος. Σ’ ένα χρόνο, 12/9/1829 οι Τούρκοι φεύγουν και από την Στερεά καθώς στην Πέτρα Βοιωτίας οι Άγγλοι του Τζώρτζ με τους Γραικούς του Δ. Υψηλάντη κατανικούν. Τώρα η Ελλάδα αξιώνει και δικαιούται επιπρόσθετα. Η από 10 Μαρτίου 1829 νέα συνθήκη των Μεγάλων Δυνάμεων τροποποιείται και 22/1/1830 στο Λονδίνο οριοθετούν σχηματικά, συμβατικά αλλά αρκούντως ουσιαστικά, πάντως με εύληπτο τρόπο και σε εδραία βάση, δίχως ωδίνες τοκετού. Από τούδε και στο εξής η Ελλάς ανεξάρτητο Βασίλειο.

200 χρόνια μετά, είδε κανείς στη χώρα μνημείο του 1821; Ποτέ. Του Μακεδονικού Αγώνα; Σπανιότατα. Του έπους του ’40; Πουθενά. Των Βαλκανικών πολέμων; Όχι. Της κοσμοκρατορίας του Αλεξάνδρου; Ένα χάρτη με τον Αθάνατο πάνω στον Βουκεφάλα; Κάτι συντομευμένο, περιλιπτικό δεξιά του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη. ΕΝΑ! Της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας; Κανένα.

 TV 26/3 φέτος στην επέτειο, μια ομορφονιά κι΄ένα ανθρωπάριο σαν βγαλμένο από σκίτσο του Μπόστ στην «ΑΥΓΗ» του 1975, με μάσκες αριστεροφρόνως και αριστερίζοντως, ζητούσαν αντί εκδηλώσεων οι επίσημοι να επισκέπτονταν νοσοκομεία(!!!), ο Κάρολος, ο Ρώσος, η Γαλλίδα, στα νοσοκομεία! Όχι εκδηλώσεις όπως γίνονταν βέβαια στις επετείους στα τέως Κομμουνιστικά κράτη και παντού στον καπιταλισμό. ΟΧΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Φτύστε τους μην τους ματιάσετε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ