ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εικόνες του χθες και του σήμερα

0

Ο ιερός ναός Αγ.Γεωργίου Πεταλιώτη η Πεταλωτή στην περιοχή της Καλλιθέας στη πρώτη φάση ανοικοδομήσεώς του με πέτρα από το χωριό Αλφά Μυλοποτάμου, το Μάρτιο του 1971.

Είναι ένας  τρίκλιτος ναός, αρχιτεκτονικού ρυθμού Βασιλικής.Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στον Αγ.Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, το νότιο κλίτος του είναι αφιερωμένο στον Αγ.Δημήτριο  τον Μυροβλήτη  και το βόρειο στον Αγ.Μηνά.

Αρχικά, σύμφωνα με μια πρώτη εκδοχή, σε εκείνο το σημείο υπήρχε ένα εικονοστάσι στη χάρη του Αγ.Γεωργίου και πιθανολογείται πως είναι  το εικονοστάσι που υπάρχει ακόμη και σήμερα επί της λεωφ. Εμμ.Πορτάλιου και Αιγαίου γωνία.

Στις αρχές του αιώνα βρισκόταν μέσα στην ιδιοκτησία του μουσουλμάνου Αγά Αλή Μεχμέτ Μελεμενάκη.

Στις αρχές του 1920, Ρεθεμνιώτες Χριστιανοί θέλησαν να το μετατρέψουν σε ναό πάλι αφιερωμένο στον Αγ.Γεώργιο.

Ο  ιδιοκτήτης όμως μουσουλμάνος δεν επέτρεπε καμιά εργασία μέσα στην περιουσία του. Αναγκάστηκε όμως να αλλάξει γνώμη όταν τον επισκέφτηκε σε όνειρο ο Αγ.Γεώργιος που τον προέτρεψε να  επιτρέψει να κτιστεί ιερός ναός.

Ο Αγάς, συγκλονισμένος απο την εμπειρία του οράματος, όχι μόνο υποχώρησε, αλλά και χρηματοδότησε την αγιογράφηση της εικόνας, που σήμερα φυλάσσεται στον πρόναο του νέου ιερού ναού και φέρει την επιγραφή «Δαπάναις  Αλή Μελεμενάκη, 1925».

(Περιοδικό «Παράκλητος» της Ι.Μ.Ρ.Α. τεύχος 3/1971)

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ