ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Kαι μουγκρίζοντας ανάβει την αιώνιαν αστραπή (στ138)

0

4ο έτος της επανάστασης, οι Τούρκοι με 176 πολεμικά και 12.000 άνδρες (τεράστιος στόλος για τα παγκόσμια δεδομένα της εποχής), ναύαρχος ο Χοσρέφ, καίνε τον Ιούνιο Ψαρά, Κάσο. Από 7000 Ψαριανούς σώζονται οι μισοί. 15000 πουλήθηκαν σκλάβοι. Η Σάμος αποκρούει τέσσερεις επιθέσεις τους. Ένα μικρό νησί λίγα μίλια μακριά της Τουρκίας!

Μιαούλης – Κανάρης –Σαχτούρης θα τους κάψους ζωντανούς όταν οι Τούρκοι του Χοσρέφ ενώνονται με τον Ιμπραήμ Αιγύπτου. Ο Μιαούλης καταδιώκει τον καταϊδρωμένο Ιμπραήμ και τον προλαβαίνει στην Κρήτη, στο Ηράκλειο. Τους έπνιξε έως τελευταίας βάρκας και τελευταίου ναυαγού.

Στου 1825 τον εμφύλιο φονεύτηκαν ο γιός του Κολοκοτρώνη και ο γαμπρός της Μπουμπουλίνας. Ο Θεόδωρος φυλακίζεται στην Ύδρα, ο Ανδρούτσος στην Αθήνα, όπου και τον δολοφονεί ο έως τότε ήρωας, το πρωτοπαλίκαρό του, ο Γκούρας. Με 4.500 στη Μεθώνη ο Ιμπραήμ, μόλις ενισχύεται, καταλαμβάνει τη Σφακτηρία. Εκεί σκοτώνονται ο Αναγνωσταράς και ο Φιλέλληνας Σανταρόζα. 11 ο Μάης. Στις 20, το ες αεί τρισένδοξο Μανιάκι του Παπαφλέσσα, μια ήττα σύμβολο και κόσμημα του Ελληνισμού όλων των χιλιετιών. Ελευθερώνεται εκ των υστέρων ο Κολοκοτρώνης και ορίζεται Αρχηγός. Πολύ αργά για όσα θα τσουροβολήσουνε φύρδην μίγδην στους εκ των ενόντων διαμελιζόμενους Έλληνες.

Με 20.000 ο Κιουταχής απλώνεται από τα Γιάννενα ως το Μεσολόγγι. Στο έπος της εξόδου συμμετέχουν 9000 εξουθενωμένοι, 3.000 οι κάπως μάχιμοι. 10/4, παραπαίοντες από την εξάντληση, σε τρία τμήματα υπό τους Νότη Μπότσαρη, Κίτσο Τζαβέλλα, Δημ. Μακρή. Διεσώθησαν 1800, οι 7 γυναίκες.

Καίτοι καταβαραθρωμένοι και ολοένα λιγότεροι θα προκαλέσουν στην Τουρκιά την παράνοια δίχως λεκτική υπερβολή. Από τις 10.000 του Ιμπραήμ διεσώθησαν 3.600. Τρισχειρότερα ο Κιουταχής, έχασε 70% του στρατεύματος. Καθίσταται σαφές ότι η φοβερή και τρομερή Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι αδύνατον να διαθέσει περισσότερες δυνάμεις για μια χούφτα αλληλοσπαραζόμενους ξυπόλυτους που ή διαθέτουν κρυφές και υπερκόσμιες δυνάμεις ή οι Τούρκοι έχουν αναθέσει σε εξόχως ανεπαρκείς για τις θέσεις τους, στρατάρχες. Δεν συμβαίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Ο ηρωικός θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη

Μέσα στο τέλμα, την ανελπιστία, η Γ΄ Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου θρηνεί στις στάχτες. Σε ώρα διάλυσης, αμοιβαίας καχυποψίας, διχόνοιας, αδράνειας, παραλυτικής υπνηλίας, παροιμιώδη, βοσκηματώδη αταραξία, το Ελληνικό θηρίο θα δαγκώσει λυσσαλέα. Ξεμπρατσώνεται και ξεμπροστιάζει τον τύρρανο. 11μελής επιτροπή υπό τον Α. Ζαΐμη. Αρχιστράτηγοι Κολοκοτρώνης – Καραϊσκάκης, ενθέρμως ο Άγγλος πρεσβευτής Κάνιγγ αναζητά αδιαλείπτως λύσεις. Ο Μιαούλης κλείνει τον Καπετάν στον Ελλήσποντο, ο Καραϊσκάκης στην Αράχοβα, 24/11, από τους 2.000 Αλβανούς μονομεριάζει τους 1.700!! Φονεύεται και ο Μουσταφάμπεης. Ο Κολοκοτρώνης καθηλώνει εντελώς τους Αιγύπτιους.

1827, στην ξέφρενη Τουρκική αντεπίθεση ο Κιουταχής πολιορκεί την Ακρόπολη, ο Ιμπραήμ ερημώνει την Πελοπόννησο, οι Έλληνες αλλόφρονες συγκροτούν Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα. Το εύρωστο μετατράπηκε σε εύτρωτο, η αλληλουχία κατακλυσμιαίων καταστάσεων προκάλεσε αχταρμά προσώπων, ιδεών, ταχτικών, μεθόδων που ευφημήθηκαν τότε και ως τώρα σαν τάχα «ψύχραιμες αποφάσεις». Οι αλλοπρόσαλλοι παρήγαγαν μοιραία, αλλοπρόσαλλα αποτελέσματα παντού ενόσω μάλιστα οι μόνιμοι εκτρωματικοί αλχημιστές και φιλοτομαριστές εγνωσμένης φαιδρότητας ζοφεροί, θα αλληλοποδοπατούνται ποιός θα πρωτοβρεί το παράθυρο να πηδήξει. Η Εθνοσυνέλευση ορίζει να στείλει την τύχη αυτής της όποιας πατρίδας, να την χειριστούν στο εξωτερικό.

Ψηφίζει ένα Σύνταγμα χωρίς χώρα – κράτος, καλεί τον Καποδίστρια να φτιάξει χώρα – κράτος και να εφαρμόσει το Σύνταγμά τους ενώ διορίζει αρχιστράτηγους τους Άγγλους Τζώρτζ και Ναύαρχο Κόχραν. Όταν ο Καποδίστριας για να διοικήσει, φυσικά θα παραβιάζει αναγκαστικά αυτό το «Σύνταγμα» το εκτός τόπου και χρόνου, οι ίδιοι θα τον χαρακτηρίζουν αντιδραστικό, δικτάτορα, αυταρχικό, αντιδημοκράτη. Ορθοί και δημοκράτες ήταν οι γελοίοι που το ψήφισαν!

Οι Άγγλοι οδηγούν τους Έλληνες σε ολοκληρωτική ήττα. Οι Τούρκοι παίρνουν την Ακρόπολη, στο Φάληρο ο Καραϊσκάκης φονεύεται, ο θρύλος θέλει από βόλι εγγλέζικο ή πληρωμένο με λίρες καθόσον αποπειρώνται να ενοχοποιήσουν τους Κρήτες μαχητές που συνέδραμαν!..

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ