ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Λάμψιν έχει όλη φλογώδη

0

Φίλοι ζητούν να διατρέξουμε κάποιους ακόμα σταθμούς περί το 1821, εν γνώσει και επιγνώσει ότι παραλείπονται αρκετά ενώ οι αξιολογήσεις είναι φύσει και θέσει εντελώς προσωπικές.

Φεβρ. 1821 ο Αλ. Υψηλάντης εκ Ρωσίας εισέρχεται στη Μολδαβία αν και προγιγνώσκει το αποτέλεσμα του τολμήματος. Οι 300 φοιτητές του θα αφανιστούν, ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον αφορίζει, ο Τσάρος θα τον αποκηρύξει. Μάλιστα...

17 Μαρτίου 1821 στην Ακρόπολη Μάνης οι Πελοποννήσιοι με επικεφαλής τον ισχυρότερο στον Μοριά, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη (η οικογένειά του θα δολοφονήσει τον Καποδίστρια), από τις ενδοξότερες οικογένειες, κηρύσουν την επανάσταση. Ακολουθεί η 25η της Αγίας Λαύρας. Είχε κηρυχθεί και προ διημέρου από τον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό με τους Α. Λόντο – Α. Ζαΐμη.

28/3 προσωρινή κυβέρνηση στην Καλαμάτα. Σφαγές και απαγχονισμοί των Τούρκων, 10/4 φονεύουν τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄. Από τα φρικιαστικότερα επεισόδια της παγκόσμιας ιστορίας φόνων. Δύο μέρες μετά το Πάσχα απηγχονίσθησαν τρεις Μητροπολίτες και τρεις ιερείς. Όλοι οι ιερείς, μηδενός εξαιρουμένου, φυλακίζονται. Στον νεκρό Πατριάρχη φόρεσαν την πλήρη στολή του και ο Βεζύρης έναντι του νεκρού κάπνιζε ναργιλέ. Τρίτη μέρα ο νεκρός παραδίδεται στους Ιουδαίους για μετά θάνατον εξευτελισμούς και βασανιστήρια. Επί του πτώματος...

Ο Ελληνικός πληθυσμός σε Μ. Ασία – Κωνσταντινούπολη κατασφάζεται. Όταν Βεζύρης και Μουφτής ζητούν από τον Σουλτάνο να τελειώσουν τα αίσχη, ο πρώτος αποκεφαλίζεται και ο δεύτερος φυλακίζεται ισοβίως!

Η επανάσταση εξαπλώνεται σε κάποια νησιά, Πελοπόννησο, Στερεά. 25/4 Σκουζές – Γεωργαντάς καταλαμβάνουν την Αθήνα και κλείνουν τους Τούρκους στην Ακρόπολη. Το μέτωπο που ανοίγει ο Αλή Πασάς στα Γιάννενα, ανακουφίζει τους Έλληνες καθώς διασπάται η Τουρκική στρατιωτική  σύμπτυξη και δυναμική.

22/4 η Αλαμάνα του Διάκου, 8/5 το Χάνι της Γραβιάς του Ανδρούτσου. Οι Τούρκοι ανακαταλαμβάνουν την Αθήνα και οι Αθηναίοι καταφεύγουν στη Σαλαμίνα όπως το 490 π.Χρ με τους Πέρσες!

20/5 η επανάσταση ξεσπά στο Μεσολόγγι, 31/5 στην Κρήτη. 17/6 ο Ισμαήλ Πασάς υποχωρεί στην Ακαρνανία. Η επανάσταση στα Άγραφα, το Συρράκο, οι Έλληνες μπαίνουν στο Αγρίνιο. 12/5 το Βαλτέτσι Αρκαδίας του Κολοκοτρώνη, η Μονεβασιά τον Ιούνιο, το Ναυαρίνο, η Τριπολιτσά 23/9.

Από τον Μάϊο συγκροτήθηκαν Γερουσία και Άρειος Πάγος. Ο Δημ. Υψηλάντης και η πλειοψηφία των επαναστατών δεν αναγνωρίζουν αυτά τα όργανα, Γερουσία του Αλ. Μαυροκορδάτου και Άρειος Πάγος του Θ. Νέγρη δεν αναγνωρίζουν τον Υψηλάντη. Οι ανακατατάξεις και έριδες που συνδέονται άρρηκτα με τα αδιέξοδα που προκύπτουν, θα προκαλέσουν 20/12/1821 την Συνέλευση Επιδαύρου. 1/1/1822 προσωρινό πολίτευμα. Μέσα σε 10 μήνες ένα ρεμπέτ ασκέρι εξεγερμένων και ατόμων εξωτερικό, πραγματοποίησε απίστευτο άλμα που αν ομονοούσαν, θα ήταν μεγαλύτερο. Ακόμα και όταν οι Τούρκοι ερημώνουν τη Χίο (Μάρτιος ΄22) η ευθύνη των Ελλήνων ήταν και υπαρκτή και μεγάλη. Εκ των 100.000 κατοίκων σφαγιάστηκαν 23.000, αιχμαλωτίστηκαν 47.000.

Την συνένωση Αλ. Μαυροκορδάτου – Μάρκου Μπότσαρη – Κυριακούλη   Μαυρομιχάλη, θα διαλύσει ο Κιουταχής στην Ήπειρο. 4/7 στην Άρτα, στη μάχη του Πέτα, σκοτώνονται δύο στους τρεις Έλληνες. Συντριβή...

Ο φιλέλληνας Άγγλος λόρδος και ποιητής Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον. Απεβίωσε στο πολιορκημένο  Μεσολόγγι.

Ο Δράμαλης με 30.000 πεζούς – ιππείς στην Πελοπόννησο. Στα Δερβενάκια Κορινθίας, Κολοκοτρώνης, Υψηλάντης, Παπαφλέσσας, Νικηταράς, 26/7/1822 θα τον κόψουν σαν αγγούρι σε φέτες. Ο Αρχιστράτηγος Χουρσίτ αυτοκτονεί. Ο Δράμαλης (42 ετών, από τη Δράμα) τη γλυτώνει τελευταίο δευτερολέπτο. Μια πανίσχυρη αυτοκρατορία θα πάθει νευρικό κλονισμό από μια χούφτα, ως χθες μόλις, γκιαούρηδες. Στο Παλαμήδι 30 Νοεμβρίου, οι Τούρκοι συνθηκολογούν για το Ναύπλιο.

Μάρτιος 1823 η Β΄Εθνοσυνέλευση στο Άστρος Κυνουρίας. Καθαιρείται ο Κολοκοτρώνης. Πρόεδρος του Εκτελεστικού ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Βουλευτικού ο Ι. Ορλάνδος, αρχιστρατηγία σε τριμελή. Οι στρατιωτικοί διαλύουν τη Βουλή, δεν αναγνωρίζουν τους διορισμούς και ορίζουν έδρα την Τρίπολη που όμως δεν την αναγνωρίζουν οι έκπτωτοι. Μύλος... Νέος πρόεδρος στο Κρανίδι ο Υδραίος Γ. Κουντουριώτης. Δύο Κυβερνήσεις!! Ο Μπότσαρης στο Καρπενήσι 11/8 φονεύεται ενώ ο Μουσταή Πασάς ήδη είχε τραπεί σε φυγή. Μια άτυχη μαύρη ώρα.

1824 η Κυβέρνηση Κρανιδίου έγινε Ναυπλίου, ο Κολοκοτρώνης αμνηστεύεται, ένας παρανοϊκός συνασπισμός Στερεολλαδιτών με νησιώτες εναντίον Πελοποννησίων. Τον Νοέμβριο εμφύλιος. Ένοπλος! Με θύματα! Από τις αρχές του νέου έτους ο Μπάιρον στο Μεσολόγγι αφού διέθεσε την περιουσία του στον Ελληνικό αγώνα. Ο φιλέλληνας ποιητής. Πέθανε 36 ετών ψιθυρίζοντας για την Ελλάδα. Ευχαριστούμε λόρδε. 200 χρόνια, στα 200 χρόνια, σ’ ευχαριστούμε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ