ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εικόνες του χθες και του σήμερα

0

Στο τζαμί της Νερατζές, λειτουργούσε μέχρι και την δεκαετία του 50, στην μεγάλη αίθουσα του σημερινού Ωδείου, ο κινηματογράφος «Ολύμπια».
Ήταν η  ενετική μονή των Αυγουστινιανών  που ήταν αφιερωμένη στην Παναγία(Santa Maria), η οποία μετατράπηκε σε τζαμί το 1657 απο τον πορθητή του Ρεθύμνου Γαζή Χουσείν Πασά.
Τον Σεπτέμβρη του 1922, μέχρι να βρεθεί άλλη λύση και ελλείψει οργανωμένου σχεδίου, θα στοιβαχτούν σχεδόν 200 χριστιανοί που είχαν έρθει από τη Μικρά Ασία με την ανταλλαγή των πληθυσμών, σε απάνθρωπες συνθήκες και με την έλλειψη βασικών ειδών υγιεινής.
Μετά την αναχώρηση των τελευταίων τουρκοκρητικών, τον Δεκέμβριο του 1925, τέλεσαν αγιασμό και ανακήρυξαν το κτίριο σε εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Όμως στη συνέχεια, το κτίριο τελικά στέγασε τον «Σύνδεσμο Διαδόσεως Καλών Τεχνών Ρεθύμνου» και το παράρτημα Ελληνικού Ωδείου(1931).
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, επιτάχτηκε και πρόβαλε ταινίες αντισιμιτικές και ντοκυμαντέρ προπαγανδιστικού περιεχομένου, όπως από τον πόλεμο κατά της Ρωσίας κα γενικά θέματα που εξυμνούσαν την ανωτερότητα της  άριας φυλής.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ