ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Τουρκία στα χειρότερα της

0

Η πτώση του Τραμπ άλλαξε πολλά στην διεθνή πολιτική. Βέβαια η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν αλλάζει εύκολα & οι κατευθυντήριες γραμμές της είναι σταθερές αλλά οπωσδήποτε άλλο είναι να είναι πρόεδρος ένας απρόβλεπτος Τραμπ & άλλο ένας σταθερός & τίμιος πρόεδρος Μπάιντεν με σταθερές δημοκρατικές πεποιθήσεις.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν απέδειξε ότι καθόλου τυχαία δεν κέρδισε ένα πανύσχυρο Τραμπ που προσπάθησε με νύχια & με δόντια να κρατήσει την θέση του. Αντίθετα ο Μπάιντεν με χαμηλούς τόνους κατάφερε να κερδίσει και να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ που σε μικρό χρονικό διάστημα έκανε την Αμερική φερέγγυα & δυναμική για να νοιώθουν οι σύμμαχοι ότι έχουν δίπλα τους ένα αξιόπιστο & δυνατό σύμμαχο, όπως την ήξεραν από παλιά των ΗΠΑ. Η εξωτερική πολιτική δεν θα πετάξει βέβαια την Τουρκία έξω από τους σχεδιασμούς της, αφού την θεωρεί να έχει την γεωγραφική θέση κατάλληλη για την άμυνα & την ισχυροποίηση της Δύσης. Απλά ο Ερντογάν δεν έχει πια την δυνατότητα να παίρνει την άδεια από σημερινό πρόεδρο για προσωρινά τερτίπια & φιγούρες σε βάρος της Ελλάδας & Κύπρου.

Ο σημερινός πρόεδρος είναι βέβαια και ξεκάθαρα υποστηρικιτής των συμφερόντων της πατρίδας του. Αποδικνύεει καθημερινά με την στάση του ότι θα είναι ένας πραγματικός σύμμαχος με τους εταίρους του & δεν θα τους απογοητεύσει ποτέ γιατί πράγματι πιστεύει στις αρχές της Δημοκρατίας στις αρχές της Αμερικής.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει κατανοήσει ότι ένας λόγος αποτροπής του πολέμου με την Τουρκία είναι να γίνει ένα ισχυρό κράτος οικονομικά & στρατιωτικά. Μέχρι τώρα διαφαίνεται ότι η Κυβέρνηση του Μητσοτάκη ότι τους στόχους αυτούς τους πετυχαίνει, προπάντος προσπαθεί να τους πετύχει.

Ο άλλος λόγος πολύ σημαντικός είναι οι συμμαχίες με τα γειτονικά κράτη. Η εξωτερική της πολιτική έχει καταφέρει ακόμη & την Ευρωπαική Ένωση να κατανοήσει ότι έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται την Ελλάδα στα θέματα που ανακύπτουν με την Τουρκία σαν Ευρωπαικά ζητήματα. Ακόμη η Αίγυπτος, το Ισραήλ και τα Αραβικά Εμιράτα είναι δίπλα στην Ελλάδα & έχουμε αναπτύξει εκτός από φιλικές σχέσεις ακόμη & στρατιωτικές αφού σχεδιάζονται ασκήσεις εδάφους & αέρος για υπεράσπιση των συνόρων μας.

Αλλά & η Αμερική με τις βάσεις που της έχουν παραχωρηθεί είναι πραγματικά ένα απόρθητο φρούριο για κάθε υποψήφιο εισβολέα στα πάτρια μας εδάφη.

Αντίθετα η Τουρκία βρίσκεται σε μια πραγματική απομόνωση. Τα οικονομικά της είναι άθλια, οι σχέσεις της με την Αμερική είναι στα χειρότερα.

Η Ευρώπη δυσκολεύεται πια να την στηρίζει. Η Γερμανία πια θα αναγκασθεί να καταλάβει ότι της είναι δύσκολο να υποστηρίζει μια Τουρκία αναξιόπιστη, μια Τουρκία που καταπατεί και παραβιάζει συνέχεια τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ελλάδα δεν επιβουλεύεται κανένα κομμάτι γης. Αλλά δεν παραχωρεί ούτε πετραδάκι από την κυριαρχία της. Αυτά τα αισθήματα έχουμε όλοι οι Έλληνες.

Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι πρέπει να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Η Ελλάδα ούτε φοβάται τις απειλές ούτε πρόκειται ποτέ να παραχωρήσει δικαιώματα κεκτημένα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ