ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αλήθεια για τον Μανώλη Λαγό

0

Η μεγάλη επιτυχία της μουσικής δημιουργίας του Μανώλη Λαγού (την μάνα μου την αγαπώ γιατί πονεί για εμένα μα όχι αγάπη μου γλυκιά όσο αγαπώ εσένα. Αυτήν την δημιουργία ο Μανώλης Λαγός την δισκογράφησε με στίχους δικούς του και την στόλισε με την μουσική του, & προπαντός με τις γλυκόλαλες κοντυλιές της λύρας του.

Η Λαυρεντία αδερφή του Γιάννη Μπερνιδάκη (Μπαξέ) ερμήνευσε με επιτυχία την σπουδαία δημιουργία του Μανώλη Λαγού. Να σημειωθεί ότι η Λαυρεντία ήταν η πρώτη γυναίκα που έγραψε το όνομά της στη δισκογραφία της Κολούμπια όσον αφορά την Κρητική μουσική στον δίσκο

(την μάνα μου την αγαπώ) ο δίσκος αυτός ηχογραφήθηκε το 1938.

Ο Νίκος Ξυλούρης ανέβηκε στην Αθήνα το 1970, ξεχώρισε για την μεγαλειώδη φωνή του που τον ανέδειξε ως πρεσβευτή της Κρητικής μουσικής. Τραγούδησε επιτυχίες των παλιών λυράρηδων του Ρεθύμνου.

Του Λαγού οι επιτυχίες ήταν ξεχωριστές & ο Νίκος Ξυλούρης τις τραγούδησε. Όπως (δακρύζω με παράπονο) (Τρώτε & πίνετε άρχοντες) ακόμη & την κορυφαία δημιουργία του (την μάνα μου την αγαπώ).

Παρόλο που ποτέ δεν είχε λάβει την άδεια του Μανώλη Λαγού να ερμηνεύει τις συνθέσεις του. Βέβαια άλλο είναι να ερμηνεύεις μια επιτυχία ενός άλλου λυράρη & άλλο να προσπαθήσεις να οικιοποιηθείς ξένες επιτυχίες άλλων λυράρηδων.

Αυτό έκανε λοιπόν ο Νίκος Ξυλούρης δισκογράφησε την επιτυχία του Λαγού χωρίς την άδεια του και το χειρότερο δεν έγραψε στον δίσκο τον στιχουργό & τον μουσικό Μανώλη Λαγό. Αυτός ο δίσκος αφορά (την μάνα μου την αγαπώ).

Αυτό είναι άδικο για την υστεροφημία του Μανώλη Λαγού, παρόλο που τα πνευματικά δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα στην εταιρεία των μουσικών. Αυτό που προσβάλει την μνήμη του Μανώλη Λαγού που με κόπο & με την δεξιοτεχνία της λύρα του που κατάφερε αυτήν την μεγάλη επιτυχία. Βέβαια είναι άδικο οι φίλοι της Κρητικής μουσικής να νομίζουν ότι η κορυφαία δημιουργία του πρωτομάστορα Μανώλη Λαγού ανήκει στον Νίκο Ξυλούρη.

Το κείμενο αυτό δεν στοχεύει να μειώσει τον Νίκο Ξυλούρη αλλά να μάθουν την αλήθεια οι περισσότεροι ότι (την μάνα μου την αγαπώ) είναι του Μανώλη Λαγού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ