ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Το μεν πνεύμα πρόθυμων, η δε σαρξ ασθενής» στον Τουρισμό

0

Με τη γαλλική κυβέρνηση να επεκτείνει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 15 Ιουλίου, τις αρχές της Σουηδίας να κρατούν «κλειδωμένα» τα ταξίδια στο εξωτερικό μέχρι 17 Ιουλίου, της Νορβηγίας μέχρι 20 Αυγούστου, της Φιλανδίας μέχρι 1 Αυγούστου, τον Βρετανό υπουργό Υγείας να δηλώνει πως δεν θεωρεί πιθανά τα ταξίδια στο εξωτερικό φέτος, την Ιταλία να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα και τη Ρωσία να καταγράφει καθημερινά νέα κρούσματα Covid-19 κάθε μέρα, οι επιχειρηματίες του τουρισμού αναζητούν τους «ανεμοδείκτες» της αγοράς που θα τους βοηθήσουν στις οριστικές τους αποφάσεις για το φετινό καλοκαίρι.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες και τις στατιστικές των μεγάλων tour operators  η προβλεπόμενη μείωση της ζήτησης για ταξίδια στην Ελλάδα σήμερα είναι της τάξης του 70%. Αν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις αυτές, τότε το άμεσο πλήγμα στο ΑΠΕ θα είναι της τάξης των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ και, μαζί με τις υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό, της τάξης των 31 δισεκατομμυρίων.

Όλο αυτό παρά τις προσδοκίες ότι οι καλές επιδημιολογικές συνθήκες στην Ελλάδα θα προσελκύσουν περισσότερους ταξιδιώτες από τις ανταγωνίστριες χώρες στη Μεσόγειο.

Οι απώλειες τουριστικών εσόδων το 2020 θα είναι εκτεταμένες. Ήδη το δεύτερο τρίμηνο που πρόσφερε 26% στα τουριστικά έσοδα χάθηκε. Παράλληλα η ζήτηση από τις χώρες που θα είναι ανοιχτές για ταξίδια προς την Ελλάδα αναμένεται να υποχωρήσει κατά 70% περίπου.

Αν δεχτούμε τις εκτιμήσεις για τη μείωση της ζήτησης για διεθνή ταξίδια και διανυκτερεύσεις στο εξωτερικό, περιμένουμε ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις φέτος ΔΕΝ θα ξεπεράσουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παρά την επανέναρξη πτήσεων της Air France και της Lufthansa προς την Αθήνα, τα μέχρι στιγμής δεδομένα οδηγούν παρατηρητές της συγκεκριμένης αγοράς σε δυσοίωνες εκτιμήσεις. Μια αγορά που κατατάσσεται τρίτη μεταξύ των σημαντικότερων του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με επιχειρηματίες του χώρου των ταξιδιωτικών γραφείων, έχουν ακυρωθεί πρακτικά όλες οι κρατήσεις σε ελληνικά ξενοδοχεία μέχρι τις 25 Ιουλίου. Χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Επιχειρηματίες από τον χώρο των ταξιδιωτικών γραφείων με πολυετή εμπειρία συνεργασιών με γαλλικούς (3η) και γερμανικούς (1η) tour operators  προχωρούν στη δυσοίωνη εκτίμηση πως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η φετινή τουριστική κίνηση από Γαλλία και την Γερμανία ενδέχεται να μη φθάσει ούτε στα επίπεδα του 5% του 2019. Εκτιμήσεις, ωστόσο, που θα πρέπει να επαληθευτούν, καθώς τα δεδομένα στον ευρωπαϊκό χάρτη αλλάζουν ανά εβδομάδα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού. Το 2019 το 26% των δαπανών των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο δεύτερο τρίμηνο και το 63% στο τρίτο τρίμηνο. Καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα.  Για φέτος το 89% των προγραμματισμένων θέσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους. Το Ηνωμένο Βασίλειο συγκαταλέγεται στις χώρες που υπέστησαν σημαντικό πλήγμα από την πανδημία.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες σε συνεργασία και την ανοχή της κυβέρνησης, πάρα της εξαγγελλίες του Υπουργού Ανάπτυξης και με βάση το ρεπορτάζ πανελλαδικής εμβελείας τηλεοπτικού καναλιού στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων 27/05/2020, ζητάνε 23 δικαιολογητικά με υποπαραγράφους και δέσμευση προσωπικής περιουσίας εάν είναι μεγάλο το ποσόν για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Επίσης το υπουργείο ανάπτυξης εξαγγέλλει νέο Αναπτυξιακό Νόμο χωρίς όμως να κάνει λόγο για την αποπληρωμή των ήδη σε εκκρεμότητα από το 1998  προγραμμάτων ενίσχυσης και ανάπτυξης.

Τέλος η σύγχυση μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών είναι σε τέτοιο μέγεθος που τα υγειονομικά πρωτόκολλα δημοσιευτήκαν σε ΚΥΑ μόνο λίγες ώρες πριν την έναρξη επαναλειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργείας και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού κ. Λούλη αντί να στηρίζει την προσπάθεια της επανεκκίνησης του Ελληνικού Τουρισμού να κάνει δηλώσεις εναντίον του και συγκεκριμένα εναντίων των ξενοδοχείων με ποιο χαρακτηριστική την δήλωση : «Δεν θα κάνω διακοπές σε ξενοδοχείο να περιμένουμε ουρά στον μπουφέ και να κινδυνεύουμε» σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού της Θεσσαλονίκης στις 28/05/2020.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ