ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τουρισμός…. μαζί μπήκαμε στην κρίση λίγοι θα βγουν από το κραχ του 2021

0

Με την χρεωκοπία ενός από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς οργανισμούς της  Ολλανδίας, το D-reizen, με 285 καταστήματα και 1.1.50 εργαζόμενους, το Ηνωμένο Βασίλειο να μην αλλάζει στάση για το θέμα των ταξιδιών στο εξωτερικό, την χρεοκοπία επίσης τριών μεσαίων Βρετανικών Tour Operator και την ανακοίνωση του προγράμματος «Γέφυρα 2» κλείνουν οι πρώτες 9 μέρες του μηνά Απριλίου 2021, ενός μήνα που υπό κανονικές συνθήκες θα είχε αρχίσει η τουριστική περίοδος καθώς θα βρισκόμασταν ήδη στην δεύτερη εβδομάδα για το Πάσχα των καθολικών.

Τα αρνητικά μηνύματα είναι απανωτά και οι αριθμοί αμείλικτοι, πάρα την προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών για την δημιουργία θετικού κλίματος για την σεζόν  του 2021, με το 32% όλων των προορισμών παγκοσμίως να κρατά εντελώς κλειστά τα σύνορά του για διεθνείς τουρίστες στις στα τέλη Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ-UNWTO) προβλέπει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα είναι δύσκολοι για τον παγκόσμιο τουρισμό. Αυτή η πρόβλεψη έρχεται να ενισχυθεί και από τα νούμερα για τις αεροπορικές κινήσεις που αγγίζουν έως και το -95% σε κάποιους προορισμούς και ειδικά για την Κρήτη από τα νούμερα των πρώτων αφιχθεντων στο νησί από το εξωτερικό.

Ένα από τα πολλά παραδείγματα των μέχρι τώρα πτήσεων αποτελεί η πτήση γνώστης αεροπορικής εταιρείας της Γερμανίας, που ενώ είχε κρατήσεις εισιτηρίων για 132 άτομα τελικά ταξίδεψαν 54 άτομα, με την εταιρεία να δίνει κουπόνια «voucher» για τους πελάτες που τελικά λόγω της πανδημίας και των lockdown επέλεξαν να μην ταξιδέψουν ταξιδέψουνε. Στην συνέχεια και μέχρι σήμερα η πιο πάνω εταιρεία έχει προχωρήσει είτε στην ακύρωση, είτε στην συγχώνευση πτήσεων με την ελπίδα, όπως όλες οι αεροπορικές εταιρείες υπολογίζουν, να έρθει μια κανονικότητα των πτήσεων της αρχές Ιουλίου.

Βεβαίως καταλυτικό ρόλο για να διαδραματίσει ο τουρισμός στην κατεύθυνση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται η Έκθεση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), σύμφωνα με την οποία, η ταχύτητα με την οποία θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την επιτάχυνση των εμβολιασμών όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως αναφέρει και στην εισαγωγή του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, η πανδημία COVID-19 αποτέλεσε στη διάρκεια του 2020 το μεγαλύτερο εξωτερικό κίνδυνο για όλο τον πλανήτη, αφήνοντας βαρύ οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Όσον αφορά την ελληνική οικονομία, η πανδημία ανέκοψε την ανάκαμψή της και συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές της. Το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,2%, κυρίως λόγω της κάμψης των εξαγωγών υπηρεσιών και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η επίπτωση στους επιμέρους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας από την αναστολή λειτουργίας ή υπολειτουργία επιχειρήσεων είναι ασύμμετρη, με τον τουρισμό, τη φιλοξενία και την εστίαση, τον πολιτισμό και τις μεταφορές, καθώς και το λιανικό εμπόριο, να πλήττονται περισσότερο.

Ο τουρισμός φιλοδοξεί και σε αυτήν την κρίση να πρωταγωνιστήσει την επόμενη μέρα! Τα πεπραγμένα της προηγούμενης 10ετίας αποτελούν αδιαμφισβήτητα εχέγγυα, αλλά η πολιτεία θα πρέπει να πάρει πραγματικά μετρά στηρίξεις των επιχειρήσεων και κατ΄επεκταση και των εργαζομένων στον τουρισμό.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουμε μόνο προσπάθεια από την κυβέρνηση και όχι αποτέλεσμα για την στηρίξει των επιχειρήσεων με τελευταίο και ποιο χαρακτηριστικό το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» το οποίο αντί να στηρίζει, τις αποπλανεί και τις τιμωρεί τις επιχειρήσεις που αναπτύσσονται, βελτιώνονται και προσπαθούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία και ειδικά τον τουρισμό.

Ένα παράδειγμα διαβάζοντάς το ΦΕΚ για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» στην σελίδα 6986 – 6987 αναφέρει:

«ΙΙ) Για νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν  από  έναν  (1)  μέχρι  και  εννέα  (9)  εργαζομένους  σε  ετήσια  βάση  και  έχουν  κύκλο  εργασιών  έως  δύο  εκατομμύρια  (2.000.000)  ευρώ  ή  το  σύνολο  του  ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια (2.000.000) ευρώ, σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις για τις οποίες υπήρχε υποχρέωση κατάρτισης, βάσει του ευρωπαϊκού ορισμού των πολύ μικρών επιχειρήσεων»

Και λίγο ποιο κάτω στην ιδιά σελίδα αναφέρει:

«ΙΙΙ)  Για  νομικά  πρόσωπα  και  επιχειρήσεις,  συμπεριλαμβανομένων των ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν από δέκα (10) μέχρι και σαράντα εννέα (49) εργαζομένους σε ετήσια βάση και έχουν κύκλο εργασιών από δύο εκατομμύρια (2.000.000) ευρώ έως δέκα εκατομμύρια (10.000.000) ευρώ ή έχουν σύνολο ετήσιου ισολογισμού από δύο εκατομμύρια (2.000.000) ευρώ έως δέκα εκατομμύρια (10.000.000) ευρώ, σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις για τις οποίες υπήρχε υποχρέωση κατάρτισης, βάσει του ευρωπαϊκού ορισμού των μικρών επιχειρήσεων»

Ενώ στην ιστοσελίδα του υπουργείου οικονομικών φαίνονται ότι οι δυο κατηγορίες δεν είναι συμπληρωματικές η μια στην άλλη, στο ΦΕΚ όπως αναφέρετε παραπάνω οι δυο κατηγορίες επιχειρήσεων είναι.

Επίσης η συγκεκριμένη απόφαση όπως είναι δημοσιευμένη στο ΦΕΚ έχει και τιμαριωτικό χαρακτήρα για τις επιχειρήσεις και κατ΄ επέκταση για τους εργαζομένους .

Τι εννοώ με αυτό:

- Εάν μια μικρή επιχείρηση με 8 εργαζομένους έκανε τζίρο 2.000.100 ευρώ αντί 2.000.000 ευρώ με βάση το ΦΕΚ μένει απέξω από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2».

Αρά το Κράτος τον τιμωρεί γιατί έκανε σωστές κινήσεις, συμφωνίες, αγορές μέσω τραπεζικού δανεισμού κτλ.

- Από την άλλη πλευρά εάν μια επιχείρηση με 40 εργαζομένους, π.χ. ένα ξενοδοχείο, που εμπίπτει στην επόμενη κατηγορία με τζίρο από 2.000.000 ευρώ έκανε τζίρο 1.998.900 ευρώ με βάση το ΦΕΚ μένει απ’ έξω από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» χωρίς να εξετάζει του λογούς που επιχείρηση δεν έκανε τον ελάχιστο τζίρο που απαιτεί. Για τα ξενοδοχεία που είμαι γνώστης αίτιες για τον τζίρο κάτω των 2.000.000 μπορεί να είναι

- οι χαμένες κρατήσεις της Thomas Cook  ή

- ανακαινίσεις και το άνοιγμα για την σεζόν του 2019 έγινε στις 15 Μαΐου ή

- για ένα καινούργιο ξενοδοχείο που άνοιξε το 2019 οι πρώτες κρατήσεις ήταν αρχές Ιουνίου κτλ.

Τα δύο σενάρια για το 2021

Ο UNWTO παρουσιάζει δύο σενάρια για την πορεία του τουρισμού το 2021, βάσει των οποίων θεωρείται πιθανή η ανάκαμψη στα διεθνή ταξίδια κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τα δύο αυτά σενάρια βασίζονται σε διάφορους παράγοντες, κυρίως σε μια σημαντική άρση των περιορισμών ταξιδιού, στην επιτυχία των προγραμμάτων εμβολιασμού ή στην εισαγωγή εναρμονισμένων πρωτοκόλλων όπως το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που έχει υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

- Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, τον Ιούλιο τοποθετείται μια ανάκαμψη, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 66% των διεθνών αφίξεων για το 2021 σε σύγκριση με τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2020. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αφίξεις θα ήταν ακόμη 55% κάτω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν το 2019.

- Το δεύτερο σενάριο εξετάζει πιθανή ανάκαμψη τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας σε αύξηση 22% στις αφίξεις σε σύγκριση με πέρυσι. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό θα είχε ως αποτέλεσμα οι αφίξεις να είναι κατά 67% λιγότερες σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ