ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ανάσταση αργεί μια τουριστική σεζόν για τον Ελληνικό Τουρισμό

0

Με τις  κρατήσεις για τον μηνά Μάιο να είναι μηδενικές, ο κατώτατος μισθός στην κραταιά Ευρωπαϊκή Ένωση (κυρίως στην Γερμανία) να είναι μόλις 1% πάνω από το όριο της φτώχιας, τη Βρετανική αγορά να βάζει όπως φαίνεται με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά στοιχεία την Ελλάδα στο κόκκινο και οι αντιδράσεις της Ε.Ε. για το άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας ακόμα να κινούνται με ρυθμό χελώνας ξεκινάει και θα κυλίσει ο μήνας Μάιος.

Μέχρι στιγμής τέσσερεις παράγοντες αποτρέπουν τους ταξιδιώτες από το να προβούν σε κρατήσεις.

- Η μείωση των μισθών στην Ευρώπη 

- Οι απαιτήσεις καραντίνας

- Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

- Το κόστος των PCR TEST για την επιστροφή των τουριστών

 

Αυτό θέτει σε κίνδυνο τις καλοκαιρινές κρατήσεις. Εάν δεν αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες σύντομα, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αποφεύγουν την κράτηση ενός διεθνούς ταξιδιού.

Το “σήμα” για το άνοιγμα της νέας τουριστικής σεζόν όπως έχει ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου, εντούτοις δεν αποκλείεται πολλά ξενοδοχεία να ανοίξουν έως και 1 μηνά αργότερα δηλαδή 15 Ιουνίου ή και ακόμα 1η Ιουλίου, καθως τα επιδημιολογικά δεδομένα, της χώρα μας αλλά και των χωρών εισροής τουριστών δεν επιτρέπουν να υποδεχθεί νωρίτερα τουρίστες η Ελλάδα.

Ο τουρισμός παραμένει ένα δύσκολο “παζλ” με άγνωστες παραμέτρους που αφορούν τις μηδενικές (0) κρατήσεις και το πότε θα είναι εφικτό να ανοίξει ουσιαστικά η τουριστική σεζόν και να υπάρξει η ανάλογη τουριστική κίνηση. Μέχρι στιγμής, και πάντα με την αντικειμενικότητα και την σκληρότητα των αριθμών, οι κρατήσεις των ξενοδοχείων στο 90% μέχρι στιγμής αποτελούν voucher κρατήσεις (κρατήσεις που μετακινήθηκαν από το 2020 στο 2021 και πρέπει υποχρεωτικά να εκτελεστούν) με παράγοντες του τουρισμού στην Κρήτη και το Ρέθυμνο να αναφέρουν ότι οι πληρότητες για το δεκαπενθήμερο του Μάιου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου να είναι ισχνές στα ξενοδοχεία και κυμαίνονται περίπου στο 6% με 10%.

Ταυτόχρονα, τα επικαιροποιημένα υγειονομικά  πρωτοκόλλα στον τουρισμό και τα ξενοδοχεία δεν έχουν σημαντικές αποκλίσεις, το υγειονομικό τοπίο παραμένει για μια ακόμη χρονιά μεγάλη πρόκληση με την ανάγκη η Ελλάδα, να γίνει ένας “πράσινος” προορισμός και με δεδομένο το άνοιγμα του ανταγωνισμού που πέρυσι δεν είχε ανοίξει.

Πέρυσι ο τουρισμός της Ελλάδας, ευνοήθηκε από τον κλειστό ανταγωνισμό με τους περισσότερους γειτονικούς προορισμούς να παραμένουν “εκτός” τουριστικού χάρτη. Φέτος, ωστόσο τα ξενοδοχεία στο Ρέθυμνο προβλέπεται σε ποσοστό 90% να ανοίξουν για την υποδοχή των επισκεπτών, την ίδια ώρα που πέρυσι στο Ρέθυμνο άνοιξαν τα μισά και “κρατήθηκαν” για περισσότερους από δύο μήνες μόλις το 25%. Τα ξενοδοχεία αυτά θα κληθούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, τον πόλεμο τιμών, την ίδια ώρα που οι κρατήσεις είναι ακόμη πολύ χαμηλές και είναι εν αναμονή της μαζικής επανεκκίνησης σε ό,τι αφορά τις μεγάλες τουριστικές αγορές της Γερμανίας (μεγάλη μείωση των εισοδημάτων), της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και τις Σκανδιναβικές Χώρες από τις οποίες για την ώρα, δεν έχει δοθεί το “σήμα” μαζικών κρατήσεων μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, μεγάλο στοίχημα παραμένει η τουριστική αγορά της Ρωσίας όπου έχει δοθεί βαρύτητα προκειμένου φέτος η Ελλάδα να μπορέσει να προσελκύσει επισκέπτες.

Η φετινή χρονιά 2021 θα είναι χρονιά «επιβίωσης» για την Κρήτη και πάρα την αρχική αισιοδοξία πλέον ο τουρισμός της Κρήτης δεν θα ξεπεράσει το 1.500.000.

Για τον τουρισμό το 2022 όσοι έχουν ξεκινήσει συμβόλαια και κρατήσεις είναι με ευέλικτες μορφές όμως να υπάρχουν. Διότι τελευταία στιγμή μπορεί να δούμε μαζικά ακυρώσεις διότι ακριβώς δεν δεσμεύονται από πέναλτι. Μόνο με αυτό τον τρόπο δέχονται να ξεκινήσουν και να κάνουν κρατήσεις, επομένως αναγκαστικά έχουμε συναινέσει και ξενοδόχοι και οι tour operators. Θα πρέπει να προσέχουμε σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού να μην έχουμε εξάρσεις, να εμβολιαστούμε και να χτίσουμε το τοίχος ανόσιας και να μην χαθεί χρόνος και εκεί που λέμε ότι από το 2023 θα επιστρέψουμε σε επίπεδα 2019 να μην χρειαστεί να φτάσουμε στο 2025 γιατί πλέον δεν αντέχουν οι οικονομίες, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλων των κρατών.

Τελικός στόχος είναι να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, έτσι ώστε η Ελλάδα να πιάσει τον στόχο της σταδιακής επιστροφής σε “ρυθμούς’ του 2019 με ορόσημο το 2023 και όχι αργότερα δηλαδή μέχρι το 2025 οπότε και εκτιμάται πως ο τουρισμός θα είναι σε θέση να επανέλθει σε προ πανδημίας δεδομένα.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να δώσει πραγματική ρευστότητα στις επιχειρήσεις, μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανάπτυξης, παράταση της περιόδου χάριτος τόκων και κεφαλαίου όλων των δάνειων (με και χωρίς εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου) για τουλάχιστον 2 χρονιά (ορόσημο είναι το 2023 για την πραγματική ανάκαμψη), την μείωση των φορολογικών συντελεστών και του ΦΠΑ ώστε να καταστεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ανταγωνιστικώς ο Ελληνικός Τουρισμός και πάντα όλα τα μέτρα για την στήριξης των επιχειρήσεων να είναι αλληλένδετα με την εγγύηση της διατηρήσεις των θέσεων εργασίας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ