ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κανένα ψέμα δεν αντέχει στο χρόνο – Ανάκαμψη του τουρισμού το 2022

0

Η Αυστρία έπειτα από διαδοχικές διαβουλεύσεις με τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων και με εμπειρογνώμονες, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ακόμη επιδημιολογικό φορτίο, αναμένεται να προχωρήσει σε παράταση του ισχύοντος μέχρι της 24 Ιανουαρίου τρίτου lockdown και πιθανότατα σε αυστηροποίηση των μέτρων, με τον καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς να ανακοινώνει τις σχετικές αποφάσεις αύριο, Κυριακή, το μεσημέρι.

Στη Γαλλία o αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 παραμένει υψηλός, με περισσότερες από 21.000 μολύνσεις σε 24 ώρες, και η πίεση στα νοσοκομεία δεν μειώνεται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αργά απόψε.

Τα εργαστήρια κατέγραψαν 21.217 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες.

Tο συνολικό ποσοστό θνησιμότητας στη Γαλλία το 2020, αυξήθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19, ήταν κατά 9% υψηλότερο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Στην Ολλανδία την Τρίτη 12 Ιανουαρίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα για το lockdown στην Ολλανδία, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής λειτουργίας σχολείων και καταστημάτων, θα παραταθούν για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Μαζί με το νέο lockdown η Ολλανδία δυο μέρες μετά εισήλθε σε μια άνευ προηγουμένου κυβερνητική κρίση, η οποία κατ’ επέκταση δημιουργεί για τους περισσοτέρους οικονομική αβεβαιότητα για το 2021.

 

Η Σουηδία σύμφωνα με μια προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσε σήμερα μια επίσημη επιτροπή αναφέρει συστημικές ανεπάρκειες σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή μέτρα από την κυβέρνηση και των υπηρεσιών συνέβαλαν στον υψηλό αριθμό θανάτων από την Covid-19.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των τραγικών συνέπειων ήταν η δήλωση του Βασιλεία της Σουηδίας: «Νομίζω πως αποτύχαμε. Έχουμε μεγάλο αριθμό θανάτων και αυτό είναι τραγικό».

Όλα τα παραπάνω είναι ένα δείγμα των όσων συμβαίνουν σε βασικές  χώρες εισροής τουριστών στην Ελλάδα και αρά το 2021 κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι για τον ελληνικό τουρισμό, προδιαγράφοντας μια ακόμα πολύ δύσκολη τουριστική χρονιά με αβεβαιότητες, μεγάλους κινδύνους -κρυφούς και φανερούς- και έντονη ανασφάλεια.

Η είσοδος του νέου έτους δεν έφερε την αναμενόμενη αισιοδοξία, αλλά αντίθετα ενίσχυσε τον προβληματισμό και τους φόβους, καθώς τα δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά.

Εκτός από τις τραγικές εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο, οι δραματικές επιπτώσεις της κρίσης στις οικονομίες, ψαλιδίζουν περισσότερο τις ελπίδες για δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού το 2021.

Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού εξελίσσονται στην Ευρώπη με αργούς ρυθμούς, που σημαίνει ότι η διαμόρφωση του αναγκαίου τείχους ανοσίας του πληθυσμού (οι ειδικοί αναφέρουν στο 70%) θα καθυστερήσει.

Σε αυτό το κλίμα το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ήταν νεκρό στην τουριστική αγορά. Ξενοδόχοι, που άλλοτε είχαν κρατήσεις από τις πρώτες μέρες του νέου έτους, αναφέρουν ότι προς το παρόν οι tour operators σιωπούν, τηρώντας στάση αναμονής. Δεν κρύβουν επίσης την αγωνία τους, για παράταση της επικίνδυνης ακινησίας σε κρίσιμες εβδομάδες για την τουριστική περίοδο, λόγω κρατήσεων, όσο παραμένει ο εφιάλτης της πανδημίας.

Οι εκτιμήσεις τουριστικών παραγόντων συγκλίνουν στο ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα πρέπει να θεωρείται χαμένο. Συνεπώς εκ των πραγμάτων στην καλύτερη περίπτωση ουσιαστικά η τουριστική σεζόν θα περιοριστεί στο διάστημα από 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου, ωστόσο με τα «απόνερα» των προηγούμενων μηνών να λειτουργούν ως τροχοπέδη στη δυναμική και του τετράμηνου.

Δυστυχώς ο στόχος του 60% με 70 % των αφίξεων του 2019 που παρουσιάζεται συνεχώς στα δελτία ενημέρωσης των  τεσσάρων συστημικών τραπεζών και τα έσοδα από τον τουρισμό του 2021 ύψους 10-11 δισ. ευρώ από τον τουρισμό το 2021 -όπως αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό- φαντάζει έκθεση ιδεών και περισσότερο είναι η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων πάρα πραγματικά στοιχεία, με την πρόβλεψη από την αγορά για μονοψήφιο αριθμό εισπράξεων να θεωρείται ρεαλιστική και οι αφίξεις να πλησιάζουν ποσοστιαία μεταξύ του 10% και 12% του 2019, όταν το 2019 ήταν 18 δισ. ευρώ και το 2020 υπολογίζεται γύρω στα 2,7 δισ. ευρώ

Αυτή η οικονομική πίεση έχει ως αποτέλεσμα  να παρατηρείται έντονη τάση αναθεώρησης στις σχέσεις μεταξύ των tour operators και των ξενοδόχων, τόσο γιατί υπάρχουν ζητήματα επιβίωσης και στα δύο στρατόπεδα, όσο και γιατί δεν βρίσκεται η χρυσή τομή στον τρόπο και τον χρόνο συναλλαγής. Με απλά λόγια, οι ξενοδόχοι απαιτούν να πληρώνονται έγκαιρα, οι δε tour operators θέλουν να πληρώνουν με σημαντική καθυστέρηση.

Η καθυστέρηση των πληρωμών και οι χρεωκοπίες των tour operators έχει άμεσο αντίκτυπο στην Ελληνική αγορά, τόσο σε οφειλές προς προμηθευτές, τράπεζες όσο και προς τους εργαζομένους των ελληνικών ξενοδοχείων

Δεδομένου ότι έχουν πληγεί οικονομικά στο σύνολό τους οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, το πραγματικό ερώτημα είναι πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει ικανός τουριστικός προορισμός και να εμπνεύσει τους ξενοδόχους να συνεχίσουν να την στηρίζουν! Μην ξεχνάτε ότι η τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας στηρίχθηκε στον ιδιώτη, με ό,τι καλό και κακό συνεπάγεται αυτό. Μη ζητάμε από τον ξενοδόχο να αλλάξει, είναι η ΩΡΑ η χώρα να βάλει τις βάσεις για ένα καλύτερο, ολοκληρωμένο, περιβαλλοντικά φιλικό και κοινωνικά ευαίσθητο τουριστικό προϊόν και την πραγματική οικονομική στήριξη των Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με την εισροή άμεσης και χαμηλότοκης ρευστότητας και απαλλαγή για τουλάχιστον έναν χρόνο από την καταβολή τόκων και κεφαλαίου στα ήδη υπάρχοντα δάνεια.

 

Με την ανάκαμψη του τουρισμού να μην αναμένεται για την Ελλάδα πριν από την σεζόν του 2022 και με τα αποτελέσματα της μελέτης UNWTO τα ερωτήματα για το σήμερα είναι :

Α) Οι τράπεζες θα υποχρεωθούν από το κράτος να δώσουν πραγματική ρευστότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις (και όχι τηλεοπτική ρευστότητα από τον κάθε υπουργό που βγαίνει στα ΜΜΕ);

Β) Θα τελειώσουν επιτέλους οι αξιολογήσεις των επενδυτικών σχεδίων και η εκταμίευση των χρήματων ή το ηλεκτρονικό σύστημα θα συνεχίζει να βγάζει την ένδειξη -error-

Γ) ο ρυθμός των εμβολιασμών στους βασικούς «πελάτες» της Ελλάδας (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Τσεχία, Πολωνία,)

Δ) οι εμβολιασμοί στις αποκαλούμενες Τρίτες χώρες, που αποτελούν βαρόμετρο για τον οδικό τουρισμό της Ελλάδας

Ε) η στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη Ρωσία, η οποία εμβολιάζεται μόνο με το δικό της εμβόλιο, που δεν έχει ακόμα πάρει έγκριση από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

ΣΤ) Η καθιέρωση ενός «πιστοποιητικού (ή διαβατηρίου) εμβολιασμού», στην οποία έδωσε συνέχεια με την επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχει ανοίξει με πρωτοβουλία χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στην οποία πρωτοβουλία αντιτίθενται σθεναρά η Γερμανία και το μπλοκ των χωρών επιρροής της θα συνεχίσει;

Τέλος θα πούνε επιτέλους την αλήθειά για την σεζον του 2021 ή πάλι η φράση του Σοφοκλή «Αλλ’ ουδέν έρπει ψεύδος εις γήρας χρόνου.» (Κανένα ψέμα δεν αντέχει στο χρόνο) θα επιβεβαιωθεί με ανυπολόγιστες συνέπιες.

Περιοχή συνημμένων

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ