ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μήπως ήρθε η ώρα ρευστοποίησης της σημερινής κεντροαριστεράς για να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα?

0

Τα σημεία των καιρών δείχνουν ότι είναι πιθανό η πολιτική εναλλακτική να μην βρίσκεται στην μορφή της σημερινής αντιπολίτευσης, αλλά σε καινούργια δεδομένα μιας εκ νέου ρευστοποίησης και αναδιαμόρφωσης του πολιτικού μας συστήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις δείχνει να φλερτάρει με το 20%, τον δε επικεφαλής του, Τσίπρα, για πρώτη φορά να βλέπει την πλάτη της Γεννηματά σε δημοτικότητα. Η προσπάθεια διεύρυνσης του κόμματος σε επίπεδο μελών φαίνεται να μην απέδωσε τα αναμενόμενα, τα δε όσα στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ προσέτρεξαν, το έκαναν δια ίδιον πολιτικό όφελος, ελπίζοντας ότι έτσι θα παραμείνουν ζωντανά στο πολιτικό προσκήνιο θεωρώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως το μόνο κόμμα εναλλακτικής εξουσίας,  στον αποκαλούμενο «προοδευτικό χώρο».

Το ΚΙΝΑΛ με βάση τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις διαγιγνώσκεται πλέον ότι πάσχει από πολιτικό σύνδρομο Silver-Russel / Νανισμού. Η Γεννηματά δε φαίνεται να μπορεί να κάνει το θαύμα αλλά κατά τη γνώμη ούτε και κάποιος άλλος από τα υπάρχοντα αξιόλογα στελέχη του θα μπορέσει.

Η ΝΔ κέρδισε την πρώτη μάχη, τη διαχείριση της πανδημίας, και τώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη δεύτερη, την πιο δύσκολη, τις συνέπειες από την κρίση του φετινού τουρισμού.

Όσο ξεκαθαρίζει το τοπίο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης τόσο της δίνεται η δυνατότητα να προβαίνει σε ασφαλείς και στοχευμένες κινήσεις. Εάν επιδείξει και ικανότητα υλοποίησης τότε και η δεύτερη μάχη θα αποβεί νικηφόρα διαμορφώνοντας θετικούς όρους τόσο για την ανασυγκρότηση της  χώρας όσο και για την πολιτική της κυριαρχία…αφήνοντας την αντιπολίτευση να βράζει στο ζουμί της.

Μια αντιπολιτευτική τακτική, κινηματικής διαμαρτυρίας τύπου 2012 ανήκει σε ιδεολογική εποχή χωρίς δρόμο επιστροφής.

Η μόνη λύση, πάντα κατά τη γνώμη μου, είναι η ρευστοποίηση και η αναδιαμόρφωσης του αποκαλούμενου «προοδευτικού χώρου» ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Η μαγιά υπάρχει τόσο σε πρόσωπα που άλλα έχουν απομακρυνθεί από την ενεργό πολιτική κι άλλα βρίσκονται εντός αναγνωρίζοντας την ανάγκη αναδιαμόρφωσης του πολιτικού μας συστήματος καθώς και σε συλλογικότητες όπως το Δίκτυο Μεταρρύθμισης.

Οι καιροί ου μενετοί! Ήρθε η ώρα να αναληφθούν πρωτοβουλίες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ