‘Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα’.
Ήταν η φράση που χρησιμοποίησαν οι Βρετανοί Συντηρητικοί, όταν κάποτε ανακοίνωναν ότι θα στηρίξουν τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και τον ευπαθή πληθυσμό. Μια βόλτα στη γειτονική πόλη όμως, μου υπενθύμισε ότι, όχι, δεν είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Αρκετοί θαλασσοπνίγονται εκτός βάρκας.
Άλλοι κυριολεκτικά, άλλοι μεταφορικά.
Έχοντας μερικές ελεύθερες ώρες, ενώ περιμέναμε την κόρη μας, κάναμε τη βόλτα μας στη πόλη του Aldershot, μια πολύ όμορφη και ιστορική πόλη. Επίσης, γνωστή για το στρατόπεδο της, τη μεταμεσονύχτια βία, και το ότι το εμπορικό της κέντρο δεν έχει καταφέρει ακόμα να ανακάμψει οικονομικά μετά την κρίση του 2009.
Εισήρθαμε στο εμπορικό κέντρο. Η συνηθισμένη Σαββατιάτικη πολυκοσμία. Παρέες ενθουσιωδών εφήβων και οικογένειες που σκότωναν την ώρα τους. Τα ανοικτά μαγαζιά ήταν στρυμωγμένα στην μια πτέρυγα του μεγάλου κτιρίου όμως. Η δεύτερη πτέρυγα έχασκε άδεια. Μαγαζιά σφαλισμένα και ξεχασμένα.
Αναζητώντας μια καφετέρια, κατευθυνθήκαμε προς την κεντρική είσοδο, μια και δεν υπήρχε τίποτα εντός του εμπορικού κέντρου. Κατά μήκος του πεζόδρομου, μυρωδιές από τα πολυσύχναστα κιόσκια των μικροπωλητών σου έσπαγαν τη μύτη. Άλλοι μαγείρευαν Κινέζικο fast-food, άλλοι hot-dogs , άλλοι πουλούσαν γλυκά εδέσματα.
Κι εκεί, πίσω από την πολυκοσμία, μπροστά στις εισόδους κάποιων εγκαταλειμμένων μαγαζιών, οκτώ άστεγοι προσπαθούσαν να ζεσταθούν ή να κοιμηθούν. Όλοι τους νέοι. Ένας είχε αγκαλιά το σκυλί του. Ένας άλλος σκουντούσε κάποιον που ίσως κοιμόταν, ίσως όχι…
Οκτώ μοντέρνοι Λάζαροι εγκαταλειμμένοι στη φτώχεια τους, περίμεναν τα ψίχουλα του πλούτου γύρω τους με πρόσωπα άδεια από ελπίδα. Μια σκληρή πραγματικότητα που φάνταζε ακόμα σκληρότερη πλάι στα αδιάφορα πρόσωπα των περαστικών.
Όχι, τελικά δεν είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα.
Τη στιγμή που οι οκτώ άστεγοι προσπαθούσαν να κρατηθούν ζωντανοί, ο υπουργός Ian Duncan Smith παραιτείτο της θέσης του ως υπουργός Εργασίας. Το βαρύ αυτό πλήγμα για τους Συντηρητικούς ήρθε σαν απάντηση στις νέες περικοπές στα επιδόματα αναπηρίας, όμως και τις φορολογικές ελαφρύνσεις στους υψηλόμισθους Βρετανούς. Το νέο οικονομικό πακέτο του Osborne, κατά τον Ian Duncan Smith, θα προκαλέσει μεγάλη κοινωνική ανισότητα και διχασμό, και δεν είναι σύμφωνο με το ‘είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα’, το οποίο είχε κάποτε ξεστομίσει ο Cameron.
Ο Ian Duncan Smith ήταν αρχικά εκείνος που τήρησε την αυστηρή εφαρμογή των περικοπών. Αρκετοί είναι εκείνοι που σιγοτραγουδάνε το ‘είναι αργά πια για δάκρυα Ian’.
Άλλοι πάλι, όπως η γραμματέας του, σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι ο πρώην υπουργός ακολουθούσε απλώς την αυστηρότατη γραμμή του κόμματος των Συντηρητικών.
Ταυτόχρονα, οκτώ άστεγοι λιμοκτονούν έξω από το εμπορικό κέντρο του Aldershot.
Η ζωντανή μαρτυρία μιας βάρκας καθισμένης.
