ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Άλλη μια βδομάδα μελέτη για ειδικές ενισχύσεις σε αμνοερίφια

0

Παρότι, ο κτηνοτροφικός κόσµος και ενδεχοµένως κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές, προετοιµαστεί να ακούσουν από το στόµα του υπουργού Μάκη Βορίδη τα ποσά στήριξης για την αιγοπροβατοτροφία, αυτό, για µία ακόµη φορά δεν συνέβη. Σηµειωτέων, στην αγόρευση του ο Λαρισαίος βουλευτής της Ν∆ Μάξιµος Χαρακόπουλος, έκανε γνωστή την πρόθεση του υπουργού για µια γενναία λύση. «Χάρηκα γιατί κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή, απαντώντας µου, δεσµεύτηκατε ότι θα είναι πολύ πιο γενναία και δεν θα έχουν καµία σχέση τα µέτρα που θα ανακοινώσετε µε τα όσα µέχρι τούδε είδαν το φως της δηµοσιότητας ως εικασίες στα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης για 4 ευρώ την προβατίνα.», είπε χαρακτηριστικά.

«Κάντο πιο γρήγορα» ή «κάντο πιο σωστά» ήταν το ερώτηµα που έθεσε, ο Μάκης Βορίδης ζητώντας λίγη ακόµη υποµονή, ώστε οι ενισχύσεις που θα δοθούν να πάνε όπως είπε «εκεί που πραγµατικά πρέπει» και όχι καταφεύγοντας σε οριζόντιες λύσεις.

Αν και το νοµοσχέδιο ψηφίστηκε µε µεγάλη πλειοψηφία επί της αρχής και κατά άρθρο από την Ολοµέλεια αφού υπέρ τάχθηκαν Ν∆, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25, εντούτοις δεν έλειψαν οι βουλευτικές «κορώνες» για το καλό του...πρωτογενούς τοµέα. Αυτό µάλιστα σχολιάστηκε και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος έκανε λόγο για «θεµελιακή αντίφαση», αφού εν τέλει το νοµοσχέδιο παρά τις αντεγκλήσεις ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των κοµµάτων.

Γενικότερα, η συζήτηση στη Βουλή κινήθηκε σε αναµενόµενους αντιπολιτευτικούς τόνους, ακόµη και από την κυβέρνηση που επέλεξε να κινηθεί όχι εστιάζοντας στις διατάξεις και στις...καινοτοµίες που εισάγει για την δηµόσια διοίκηση η εν λόγω νοµοθετική πρωτοβουλία αλλά σε απαντήσεις επί των επικρίσεων που δέχθηκε για γενικότερα θέµατα άσκησης αγροτικής πολιτικής και αστοχίες.

Για µία ακόµη φορά, ο υπουργός Μάκης Βορίδης ανέδειξε τις ρητορικές του αρετές καθιστώντας αδύναµες τις όποιες αιτιάσεις.

Μάλιστα, αποδόµησε τα επιχειρήµατα του αναπληρωτή τοµεάρχη αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, τόσο για την καταργηθείσα διάταξη για την βιοµηχανική κάνναβη που έβαζε «τεχνηέντως» κατά τον υπουργό την αύξηση της ψυχότροπης ουσίας ΤΗC από το 0,2% σε 0,6%, όσο και για το αν θα πρέπει ή όχι να προχωρήσει το θέµα των ανακτήσεων ενισχύσεων για χρέη των συνεταιρισµών προ 25ετίας.

Επ’ αυτού, ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε µε όλους τους τόνους, ότι τα 450 εκατ. ευρώ των ανακτήσεων που έγιναν κάτοπιν διαπραγµατεύσεων 90 εκατ. θα πρέπει όπως και να ‘χει να επιστραφούν στον προϋπολογισµό, διαφορετικά το πρόστιµο που θα επιβληθεί από την ΕΕ θα υπολογιστεί επί της αρχικής ανάκτησης (450 εκατ. ευρώ).

Τέλος ο υπουργός έκλεισε µε τη φράση «ο αγροτικός κόσµος ξέρει ποιος του λύνει τα θέµατα» και ότι «δεν υπάρχει τίποτα το οποίο δεν έχουµε ικανοποιήσει»...κάνοντας µίνι απολογισµό των παρεµβάσεων του.

Υπό όρους κι αν συµφέρει τον αγρότη ο ιδιώτης στον ΕΛΓΑ

Για το πλήγµα που δέχεται τελευταία από τα ακραία καιρικά φαινόµενα µίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την οµιλία για την ψήφιση του «ερανιστικού» στη Βουλή, αναγνωρίζοντας πως οι παραγωγοί ανησυχούν όχι µόνο για τις ζηµίες αλλά και για τις αποζηµιώσεις που πολλές φορές δεν καλύπτουν το 100% αυτών.

Η εν λόγω αναφορά, έγινε για να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την είσοδο ιδιώτη στην αγροτική ασφάλιση, µε τον υπουργό να ξεκαθαρίζει πως αυτό αποτελεί διακηρυγµένη θέση της Ν∆, χωρίς ωστόσο να γίνει εφόσον δεν πληρούνται οι απαιτούµενες προϋποθέσεις. Όπως είπε, είναι πολλά που πρέπει να ξεκαθαρίσουν προκειµένου να γίνει κάτι τέτοιο, όπως οι όροι και οι προϋποθέσεις, ώστε να οδηγούν σε καλύτερη θέση τους παραγωγούς.

«Αν βρούµε ένα σχήµα που θα οδηγεί σε αυτό, θα είστε πάλι δυσαρεστηµένοι», είπε απευθυνόµενος τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που προβάλλουν αντιρρήσεις.

 Αναλυτικά σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται:

ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Κάναμε σε 10 μήνες όσα δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε 4,5 χρόνια

Την ιδιαίτερη σημασία την οποία επιδεικνύει η Κυβέρνηση στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της πατρίδας μας μέσα από τη συνεχή στήριξη που παρέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέδειξε ο Υπουργός, Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα.

Ο κ. Βορίδης ανέλυσε τη στρατηγική που ακολουθεί το Υπουργείο τόσο στη στήριξη των κλάδων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, όσο και τη γενικότερη στρατηγική που έχει διαμορφώσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, καταρρίπτοντας μάλιστα τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί έλλειψης στρατηγικού σχεδίου.

«Όσα δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε 4,5 χρόνια τα κάναμε εμείς σε 10 μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Κάνοντας έναν απολογισμό σχετικά με τα ποσά που διοχετεύτηκαν από το Υπουργείο προς τον πρωτογενή τομέα από την αρχή του έτους, ο κ. Βορίδης ξεχώρισε τα παρακάτω μέτρα:

  •     Καταβολή 1 εκατομμυρίου ευρώ στους τευτλοπαραγωγούς
  •     Καταβολή 2 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της διαδικασίας των de minimis για τα θερμοκήπια στην Κρήτη
  •     Καταβολή 4,3 εκατομμυρίων ευρώ στους βαμβακοπαραγωγούς του Έβρου
  •     Καταβολή 1,5 εκατομμυρίου ευρώ σε παραγωγούς σιτηρών του Έβρου
  •     Εξασφάλιση 10,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των ανθοπαραγωγών
  •     Εξασφάλιση 15 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της διαδικασίας των de minimis για τη στήριξη της παράκτιας αλιείας
  •     Εξασφάλιση 15 εκατομμυρίων ευρώ για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης προανήγγειλε τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων με ένα δίκαιο σύστημα, των χοιροτρόφων, των φραουλοπαραγωγών και των παραγωγών σπαραγγιών καθώς και την καταβολή ποσού 2 εκατομμυρίων ευρώ για τον πράσινο τρύγο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει δρομολογηθεί και το μέτρο της απόσταξης οίνου το οποίο θα αποφέρει στους οινοπαραγωγούς το ποσό των 15 - 17 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, ο Υπουργός τόνισε ότι έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των υπηρεσιών του Υπουργείου οι επιπτώσεις που έχουν υποστεί οι τομάτες, τα θερμοκηπιακά αγγούρια και ο κλάδος των γουνοφόρων ζώων.

«Έχουμε δεσμεύσει 150 εκατομμύρια. Συν τα de minimis της αλιείας που είναι περίπου 25, συν τα de minimis της αγροτικής ανάπτυξης που είναι άλλα 25 εκατομμύρια, φτάνουμε στα 200 εκατομμύρια. Συν 100 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Αλιείας, τα οποία γίνονται με τον ανασχεδιασμό του, φτάνουμε στα 300 εκατομμύρια, συν τα 41, που είναι το μέτρο που περιμένουμε από την ανακατανομή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, μας κάνει συνολικά 341 εκατομμύρια» σχολίασε ο κ. Βορίδης.

Αναφερόμενος στα όσα έχει κάνει το Υπουργείο επί διακυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε 10 μόλις μήνες, ο Υπουργός ανέφερε τα εξής:

  •     Φτιάξαμε το ασφαλιστικό των αγροτών
  •     Φέραμε κανονιστική ρύθμιση για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις
  •     Φτιάξαμε Διεπαγγελματική για τη Φέτα, για τα Πυρηνόκαρπα και είναι έτοιμη και η Διεπαγγελματική για τα Όσπρια
  •     Εκδώσαμε την Υπουργική Απόφαση για την κλωνική επιλογή
  •     Συντάξαμε την Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των δικαιωμάτων αμπέλου
  •     Θεσπίσαμε το κυρωτικό πλαίσιο κατά των ελληνοποιήσεων
  •     Αλλάξαμε το νομοθετικό πλαίσιο για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης
  •     Αντιμετωπίσαμε επιτυχώς την αφρικανική πανώλη των χοίρων
  •     Θεσπίσαμε τη διαδικασία απομακρυσμένης υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ
  •     Προχωρήσαμε σε μείωση της φορολογίας των συνεταιριστικών σχημάτων, σε μείωση του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια και σε μείωση του φορολογικού συντελεστή
  •     Μειώσαμε το κόστος παραγωγής μέσα από τη νομοθεσία για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά
  •     Αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο για τις ΠΟΑΥ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών), ώστε να γίνει λειτουργικό και αναμένεται να εκδοθούν τέσσερα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα
  •     Εισάγαμε διάταξη για την περισυλλογή των νεκρών ζώων
  •     Δώσαμε σε διαβούλευση την υπουργική απόφαση για τις προδιαγραφές των θερμοκηπίων
  •     Φέραμε ειδικές ρυθμίσεις για την απασχόληση των υπηκόων τρίτων χωρών για το εργόσημο και για τη μετάκληση των αλλοδαπών εργατών προκειμένου να μην υπάρξει παραγωγικό πρόβλημα
  •     Φέραμε ρυθμίσεις ώστε να μπορούν οι συνταξιούχοι να είναι στο χωράφι
  •     Πετύχαμε την αποφυγή επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ στα προϊόντα μας
  •     Ξεκολλήσαμε τα Σχέδια Βελτίωσης και επιταχύναμε την υλοποίηση τους
  •     Πετύχαμε τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα πόρων από το ΠΑΑ
  •     Εκτελέσαμε και ολοκληρώσαμε το μέτρο των γεωργικών συμβούλων που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παρατήσει

«Μόνο που τα ακούσατε έχετε ζαλιστεί» παρατήρησε ο Υπουργός, απευθυνόμενος στους παριστάμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε προηγούμενη τοποθέτησή του ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος ανέφερε:

Καμία πρόταση για το πως θα γίνουν βιολογικά
το ένα στα τέσσερα αγροκτήματα της χώρας

Την ανησυχία του για την απουσία της ελληνικής κυβέρνησης ενόσω συζητούνται η ευρωπαϊκή στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» μαζί με το σχέδιο για τη βιοποικιλότητα, ως αναπόσπαστο τμήμα της νέας ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, εξέθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα».

«Καμία πρόταση για την ανταγωνιστικότητα της χώρας και του αγροτικού τομέα, καμία πρόταση για το πώς, το 2030, το ένα τέταρτο των γεωργικών εκτάσεων θα είναι σε διαχείριση βιολογικής γεωργίας, ούτε για το πώς θα μειωθούν, κατά τουλάχιστον 50%, οι απώλειες θρεπτικών συστατικών από τα λιπάσματα και τα ίδια τα λιπάσματα τουλάχιστον κατά 20% έως το 2030, το πώς θα απαγορευτεί η χρήση φυτοφαρμάκων σε ευαίσθητες περιοχές της πατρίδας μας, ούτε ακόμα και για άλλα σημαντικά ζητήματα όπως η προστασία των ιχθυοπληθυσμών ή των ωφέλιμων εντόμων», ανέφερε.

Κατά τα λοιπά, όπως είπε το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει λάβει ακόμη κανένα μέτρο ενίσχυσης των αγροτών την περίοδο της πανδημίας και περιορίζεται σε ένα νομοσχέδιο, με μικροβελτιώσεις προτάσεων των υπηρεσιών και μικροεξυπηρετήσεις βουλευτών της ΝΔ.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ