ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Υπερψηφίστηκε το αγροτικό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

0

Κλείνοντας την διήμερη συζήτηση και απαντώντας στην αντιπολίτευση, που του ζήτησε να ξεκαθαρίσει αν είναι στις προθέσεις του η ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, διαβεβαίωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εξυγίανση του οργανισμού και η καλύτερη ασφαλιστική κάλυψη των αγροτών, ενώ επικαλέστηκε το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, που αναφέρεται σε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Το μόνο ενδιαφέρον που θα μπορούσε να ακουστεί κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που είχε ως κορωνίδα τα πρόστιμα και τις ποινικές κυρώσεις για καταστρατήγηση τον ΠΟΠ προϊόντων, θα ήταν η τελική κυβερνητική απόφαση για τις ενισχύσεις στην αιγοπροβατοτροφία, κάτι που δεν έγινε.

Παρότι, είχε προετοιμαστεί ο κτηνοτροφικός κόσμος αλλά ενδεχομένως και κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές όπως ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, να ακούσουν από το στόμα του υπουργού Μάκη Βορίδη τα ποσά στήριξης για το αιγοπρόβειο κρέας, αυτό για μία ακόμη φορά δεν συνέβη. Σημειωτέων, στην αγόρευση του ο Λαρισαίος βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, έκανε γνωστή την πρόθεση του υπουργού για μια γενναία λύση. «Χάρηκα γιατί κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή, απαντώντας μου, δεσμεύτηκατε ότι θα είναι πολύ πιο γενναία και δεν θα έχουν καμία σχέση τα μέτρα που θα ανακοινώσετε με τα όσα μέχρι τούδε είδαν το φως της δημοσιότητας ως εικασίες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για 4 ευρώ την προβατίνα.», είπε χαρακτηριστικά.

«Κάντο πιο γρήγορα» ή «κάντο πιο σωστά» ήταν το ερώτημα που έθεσε, ο Μάκης Βορίδης ζητώντας λίγη ακόμη υπομονή, ώστε οι ενισχύσεις που θα δοθούν να πάνε όπως είπε «εκεί που πραγματικά πρέπει» και όχι καταφεύγοντας σε οριζόντιες λύσεις.

Aν και το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία επί της αρχής και κατά άρθρο από την Ολομέλεια αφού υπέρ τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25, εντούτοις δεν έλειψαν οι βουλευτικές «κορώνες» για το καλό του...πρωτογενούς τομέα.

Αυτό μάλιστα σχολιάστηκε και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος έκανε λόγο για «θεμελιακή αντίφαση», αφού εν τέλει το νομοσχέδιο παρά τις αντεγκλήσεις ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία  των κομμάτων.

Γενικότερα, η συζήτηση στη Βουλή κινήθηκε σε αναμενόμενους αντιπολιτευτικούς τόνους, ακόμη και από την κυβέρνηση που επέλεξε να κινηθεί όχι εστιάζοντας στις διατάξεις και στις...καινοτομίες που εισάγει για την δημόσια διοίκηση η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία αλλά σε απαντήσεις επί των επικρίσεων που δέχθηκε για γενικότερα θέματα άσκησης αγροτικής πολιτικής και αστοχίες.

Για μία ακόμη φορά, ο υπουργός Μάκης Βορίδης ανέδειξε τις ρητορικές του αρετές καθιστώντας αδύναμες τις όποιες αιτιάσεις.

Μάλιστα, αποδόμησε τα επιχειρήματα του αναπληρωτή τομεάρχη αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, τόσο για την καταργηθείσα διάταξη για την βιομηχανική κάνναβη που έβαζε «τεχνηέντως» κατά τον υπουργό την αύξηση της ψυχότροπης ουσίας ΤΗC από το 0,2% σε 0,6%, όσο και για το αν θα πρέπει ή όχι να προχωρήσει το θέμα των ανακτήσεων ενισχύσεων για χρέη των συνεταιρισμών προ 25ετίας.

Επ’ αυτού, ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε με όλους τους τόνους, ότι τα 450 εκατ. ευρώ των ανακτήσεων που έγιναν κάτοπιν διαπραγματεύσεων 90 εκατ. θα πρέπει όπως και να ‘χει να επιστραφούν στον προϋπολογισμό, διαφορετικά το πρόστιμο που θα επιβληθεί από την ΕΕ θα υπολογιστεί επί της αρχικής ανάκτησης (450 εκατ. ευρώ).

Τέλος ο υπουργός έκλεισε με τη φράση «ο αγροτικός κόσμος ξέρει ποιος του λύνει τα θέματα» και ότι «δεν υπάρχει τίποτα το οποίο δεν έχουμε ικανοποιήσει»...κάνοντας μίνι απολογισμό των παρεμβάσεων του.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ