ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Κρητικά βότανα – Ιστορική αναδρομή

0

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία των βοτάνων στην υγεία του ανθρώπου, τις θετικές επιπτώσεις των στην καρδιακή και πνευματική λειτουργία του , την μείωση του άγχους, της χοληστερίνης και την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Το ευτύχημα είναι ότι τα σπουδαιότερα βότανα φύονται στην Ελλάδα και δεν θα υπεισέλθουμε στην περιγραφή των, αλλά θα ασχοληθούμε ιστορικά και θα καταγράψουμε τα κρητικά βότανα, τα σπουδαιότερα των οποίων είναι, το τσάι του βουνού, το δίκταμο, την μαλοτήρα, το φασκόμηλο, το χαμομήλι.

Σημειώνουμε ότι στο εμπόριο διατίθενται συσκευασμένα μεμονωμένα ή σε μείγματα, σύμφωνα με τις σχετικές Δ/ξεις του Κώδικα Τροφίμων και  Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας

Ιστορική Αναφορά

-Μινωική Περίοδος 

Το ταξίδι της κρητικής διατροφής με βασικό στοιχείο τα κρητικά βότανα, ξεκινάει περίπου 4000 χρόνια πριν. Από τα αρχαιολογικά ευρήματα ανασκαφών, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι Μινωίτες κατανάλωναν τα ίδια προϊόντα που καταναλώνει και ο σημερινός Κρητικός

Συγκεκριμένα στα ανάκτορα της Μινωικής εποχής, έχουν βρεθεί πιθάρια λαδιού, δημητριακών, ξηρών φρούτων, βοτάνων και μελιού και στο φως έχουν έλθει περίπου τετρακόσια 400, από ανασκαφές στο παλάτι της Κνωσού. Επιπλέον σε πληθώρα τοιχογραφιών που συναντάμε, απεικονίζονται κρητικά φυτά και βότανα.

Η σημασία των βοτάνων στην καθημερινή ζωή των Μινωικών, απεικονίζεται και αποδεικνύεται από τοιχογραφίες συλλογής κρόκου και αγγείων με φυτικό διάκοσμο

Εν τέλει οι Μινωίτες κληροδότησαν σε μας τον υγιεινό τρόπο ζωής, πού στηρίζεται στη χρήση βοτάνων ως μέρος της καθημερινής ζωής.

Τα βότανα της Κρήτης εξάγον το στην Αίγυπτο και Μέση Ανατολή κατά την Μινωική Περίοδο. Αντίστοιχα οι Κρήτες εισήγαγαν βότανα και άλλα προϊόντα, από αυτές τις περιοχές, που δεν ευδοκιμούσαν στο νησί

-Ρωμαϊκή Περίοδος

Κατά τη Ρωμαϊκή Περίοδο έχουμε πολλές αναφορές στα αρωματικά φυτά της Κρήτης, από γιατρούς της εποχής, όπως ο ιατρός Γαληνός, ο οποίος σημειώνει ότι τα ποιοτικά βότανα της τότε εποχής συλλέγονταν στην Κρήτη και αποστέλλονταν σε πλεκτά αγγεία στην Ρώμη.

-Ενετοκρατία έως σήμερα

Κατά την Ενετοκρατία(1204-1669) στην Κρήτη  πολλά αρωματικά φυτά χρησιμοποιούντο για την παρασκευή βοτάνων. Χαρακτηριστικό το όνομα που έχει δοθεί στην μαλοτήρα, ενδημικό φυτό αρωματικό της Κρήτης, το οποίο προέρχεται από τις Ιταλικές λέξεις male(κακό, αρρώστια) και tirare (σύρω, τραβάω).

Μάλιστα η Κρήτη θεωρήθηκε από τους Ενετούς και από άλλους κατακτητές της, το περιβόλι της Ελλάδος, λόγω της μεγάλης ποικιλίας ενδημικών αρωματικών φυτών στο νησί.

Κατά τις αρχές του 20 αιώνα στην Κρήτη διαμορφώνεται μια σημαντική διατροφική συνήθεια στα ήθη και έθιμα, που προβάλλεται παγκόσμια ως η υγιεινότερη στην ζωή του ανθρώπου, με εξέχουσα θέση τα αρωματικά φυτά.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα σημαντική θέση κατέχει το δίκταμο της Κρήτης και το φασκόμηλο που φυτρώνουν σε δίσβατες περιοχές, απόκρημνα βουνά του νησιού.

Τελευταία χρόνια κυκλοφορεί στην αγορά ένα σημαντικό φυσικό σκεύασμα με Κρητικά βότανα και βιταμίνη D3, το <<CRETAIAMA>>πού συμβάλλει στην φυσιολογική λειτουργία του Ανοσοποιητικού Συστήματος, που παρασκευάζεται από κρητικούς επιστήμονες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ