ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Σχέση διατροφής του ανθρώπου με ιλίγγους

0

Ο  ίλιγγος είναι μια παροδική ή διαρκής κατάσταση που βιώνει κανείς , απώλειας ελέγχου της θέσης του και της κίνησης του .

  Συγκεκριμένα στη πρώτη περίπτωση αισθάνεται περιστροφή του σώματος του , ώθηση , τάση για πτώση ή αιώρηση προς τα πλάγια , εμπρός , πίσω , πάνω ή κάτω . Στην δεύτερη περίπτωση έχει την ψευδαίσθηση κίνησης του περιβάλλοντος , ενώ ο ίδιος παραμένει ακίνητος δηλαδή αισθάνεται διαρκή ζάλη

     Και στις δύο περιπτώσεις , ο ασθενής γνωρίζει ότι τα συμπτώματα είναι ψευδή και παρά του ότι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά , δεν είναι επικίνδυνα  .

    Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες , κυρίως όμως στις μεγαλύτερες .Είναι 2-3 φορές συχνότερος στις γυναίκες από το ότι στους άνδρες .

   Η διάρκεια του ιλίγγου εξαρτάται από την αιτία που τον προκαλεί Μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά , σε σοβαρές όμως περιπτώσεις διαρκεί ώρες ,μέρες , ακόμη και εβδομάδες . Εάν η αιτία είναι καλοήθης , συνήθως διαρκεί μερικά λεπτά ή κάποιες ώρες . Ο γιατρός για να κάνει διάγνωση , θα πρέπει να γνωρίζει από τον ασθενεί την διάρκεια του ιλίγγου .

      Κάποιες από τις αιτίες που προκαλούν τον ίλιγγο ,  επηρεάζουν τους αισθητηριακούς υποδοχείς στο εσωτερικό του αυτιού 

   Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο ίλιγγος είναι σύμπτωμα και όχι ασθένεια  .Ανεξάρτητα από την αιτία που τον προκαλεί , συχνά υποχωρεί μόνος του ή μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία , εφόσον δεν συμβαίνει κάτι σοβαρής αιτιολογίας .

     Η κακή ψυχολογία επηρεάζει θετικά την συχνότητα εμφάνισης του ιλίγγου , όπως και το κάπνισμα  

     Το θέμα ίλιγγος  είναι ένα αρκετά  εκτεταμένο ιατρικής φύσεως , που δεν θα παραμείνουμε σε αυτό , παρά μόνο στην δυνατότητα να το αντιμετωπίσουμε με κατάλληλες ασκήσεις και διατροφικά .

    Οι ασκήσεις που κάνουν οι παγοδρόμοι οι γρήγορες  περιστροφές , η κίνηση επάνω στον πάγο και η απότομη στάση , βοηθούν την αποφυγή ζάλης και κατ επέκταση του ιλίγγου και θα πρέπει να γίνονται επί 15 λεπτά  , δύο φορές τουλάχιστον την ημέρα .

   Κατάλληλες ασκήσεις του ματιού , της κεφαλής , καθιστικές ασκήσεις , στάσης , κίνησης , μπορεί να εξομαλύνουν τον ίλιγγο.

    Διατροφική δίαιτα

  Η αλλεργία που προκαλείται από τροφές ή από εισπνοή αλλεργιογόνων ουσιών παίζει μεγάλο ρόλο σε μεγάλο αριθμό ασθενών από ίλιγγο . Αν υπάρχει τέτοια υποψία , πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες αλλεργικές  εξετάσεις . Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά θα πρέπει να αρχίσει κατάλληλη θεραπεία .

   Οι τροφές που μπορεί να λαμβάνονται καθημερινά

  Ομάδα Α

1.Αυγό , κρέας ,ψάρι , πουλερικά κατ επιθυμία  του καθ ενός , χωρίς  να προστεθεί αλάτι .

2.Ανάλατο ψωμί

3.Δημητριακά -Φαρίνα , πολτοί από βρώμη (κουάκερ) , ρύζι , στάρι βρασμένο

4.Πατάτες

5.Γάλα λιγότερο από ένα ποτήρι την ημέρα

6.Λαχανικά και φρούτα που δεν περιλαμβάνονται στις παρακάτω ομάδες Β και Γ

7. Βούτυρο , κρέμα , μέλι , μαρμελάδα , ζάχαρη , γλυκίσματα σε μικρές ποσότητες

8.Τσάι -καφές με προσοχή 

Ομάδα Β

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται

Τα αλατισμένα γενικά τρόφιμα , όπως κρέατα , ψάρια , ψωμί , παξιμάδια και το αλατισμένο βούτυρο

Καρότα , μύδια , συμπυκνωμένο γάλα , σταφίδες , χαβιάρι , στρείδια

Ομάδα Γ

 Τροφές που δεν πρέπει να λαμβάνονται περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα

Φασόλια , κοκκινογούλια , πεπόνι , λάχανο , σέλινο , , καρύδια , χουρμάδες , σύκα , μπρόκολο , ροδάκινα , βερίκοκα , μουστάρδα , κολοκύθια , ραδίκια , γογγύλια  , φράουλες

 Σημειώνουμε ότι όλες οι τροφές πρέπει να μαγειρεύονται και να σερβίρονται χωρίς αλάτι

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ