ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Κουκιά: Διατροφική σημασία για τον άνθρωπο

0

Τα κουκιά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη πράσινων οσπρίων στην χώρα μας , γιατί έχουν έντονη και ευχάριστη γεύση και μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα σε σαλάτες ή αποξηραμένα κατάλληλα μαγειρεμένα .

  Τα κουκιά ήταν από τα σημαντικότερα τρόφιμα στους αρχαίους Έλληνες , οι οποίοι τα μαγείρευαν με πολλούς τρόπους και μάλιστα μετά τον βρασμό τους τα έκαναν πουρέ και τα σέρβιραν με λάδι και ξύδι , ακόμη τα κατανάλωναν και ως σνακ , κατά την διάρκεια ψυχαγωγικών θεατρικών παραστάσεων .

    Ιστορική περιγραφή

    Οι πρώτες καλλιέργειες χρονολογούνται εδώ και 5000 έτη , με πρώτες καταβολές από την Ασία και την Αφρική . Η κατανάλωση τους ήταν ιδιαίτερα αυξημένη στην Μέση Ανατολή , στην Αίγυπτο .Αποτελούνται από πράσινους καρπούς επικαλυμμένους από ένα μαλακό κέλυφος και με την σειρά τους περικλείονται σε πράσινους λοβούς που μοιάζουν με τα φασολάκια. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια τους ξεκινάει τον μήνα Οκτώβριο , ενώ η συγκομιδή των νωπών κουκιών γίνεται περίπου κατά το Πάσχα και των ξερών κουκιών κατά τον Ιούνιο . Πολλές φορές καλλιεργούνται πιο συχνά , για να ενισχύουν το έδαφος με άζωτο πριν την καλλιέργεια άλλων λαχανικών .

   Διατροφική αξία των κουκιών

 Η διατροφική αξία των κουκιών είναι σημαντική, λόγω των περιεχομένων θρεπτικών συστατικών , βιταμινών , μετάλλων και φυτικών ινών .

  Πηγή  φυτικής πρωτεΐνης

  Είναι Ιδιαίτερα πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης  και εναλλακτική λύση της κατανάλωσης κρέατος , παρέχοντας υψηλό επίπεδο κορεσμού και χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο .Έχουν ισχυρό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο και προστατεύει τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες .Οι φαινολικές ενώσεις συγκεντρώνονται στο σκούρο σημείο του κελύφους των μεγάλων κουκιών

  Φυλλικό οξύ

   Το φυλλικό οξύ είναι ένα απαραίτητο συστατικό , γιατί συμμετέχει σε πολλές βιοχημικές διαδικασίες που εμπλέκονται στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και την δημιουργία νέων κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού .Τα κουκιά είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ . Πειραματικά έχει διαπιστωθεί ότι ένα φλιτζάνι μαγειρεμένων κουκιών παρέχει το 44% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυλλικού οξέος .

 Σίδηρος 

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των κουκιών είναι ότι περιέχει υψηλό ποσοστό σε σίδηρο .Ένα φλιτζάνι κουκιά παρέχει 3mg σιδήρου

Πλούσια πηγή αμινοξέος

Τα κουκιά αποτελούν πλούσια πηγή του αμινοξέος L-Dopa , που σχετίζεται με τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη.Η ντοπαμίνη χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον .Καταναλώνοντας κουκιά  , μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων της νόσου .

 Πάντα πρέπει να συμβουλευόμεθα κάποιο γιατρό ή διαιτολόγο

Τρόπος μαγειρικής

Τα κουκιά καλλιεργούνται  κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και χειμώνα και συλλέγονται την Άνοιξη. Μαγειρεύονται ως φρέσκα , κατεψυγμένα ή ξερά  ,ανάλογα με την εποχή

Ποιοι  πρέπει να προσέχουν

 Παρά το πλήθος των ευεργετημάτων και οφελών των κουκιών που κατέχουν , η κατανάλωση τους θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με ανεπάρκεια στο ένζυμο GGPD ,λόγω της πρόκλησης μιας κατάστασης που είναι γνωστή ως κυαμισμός ,εξ αιτίας της καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ