ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Σχέση υγιεινής του δέρματος με τη διατροφή

0

Το δέρμα αποτελεί το βασικό κάλυμμα  και όργανο του ανθρωπίνου σώματος .Η υγιεινή και η  ελαστικότητα του δέρματος σχετίζεται με την κατάλληλη διατροφή και συγκεκριμένα με τα σωστά λιπαρά της .

    Τα τρόφιμα  όπως έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερα δημοσιεύματα  μας  ,  σχετίζονται απόλυτα  με την ύπαρξη κάθε ανθρώπινου οργανισμού , καθώς επίσης  επηρεάζουν και την ισορροπία των ορμονών του δέρματος .Σε περίπτωση αρνητικής επιρροής έχουμε ως αποτέλεσμα δημιουργία φλεγμονών που σχετίζονται με τη γήρανση του δέρματος , ακόμη και την δημιουργία  ακμής .

   Πόσο επηρεάζει το νερό το δέρμα

   Για να διατηρηθεί το δέρμα σε καλή κατάσταση  δηλαδή ενυδατωμένη με λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες λιγότερο αισθητές , θα πρέπει να πίνουμε καθημερινά  την κατάλληλη ποσότητα νερού .Το νερό βοηθά τα κύτταρα του δέρματος  να παίρνουν τα σωστά θρεπτικά συστατικά , να απαλλάσσονται από τις τοξίνες , να διατηρείται λαμπερό και την ροή του αίματος στις φλέβες

    Ποια ιχνοστοιχεία βοηθούν το δέρμα

    -Το σελήνιο

    Θα περιγράψουμε τον ρόλο του σεληνίου για μια ακόμη φορά στο θέμα της αντιμετώπισης και πρόληψης ασθενειών του ανθρώπου .

    Το σελήνιο είναι ένα πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο , γιατί προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα  τα κύτταρα του εγκεφάλου από τις ελεύθερες ρίζες που κατακλύζουν τον ανθρώπινο οργανισμό , κατά  την λειτουργία της πέψης , δρώντας ως αντιοξειδωτικό μέσο. Οι ελεύθερες ρίζες που παραμένουν στον οργανισμό , προκαλούν βλάβη των ιστών , πρόωρη γήρανση , ξηρό δέρμα ακόμη ενοχοποιούνται για αρκετές ασθένειες , μεταξύ των οποίων ο καρκίνος .

     Οι τροφές που περιέχουν σελήνιο είναι καρύδια , μανιτάρια , οστρακοειδή ( μύδια , στρείδια , καβούρια , αστακοί , γαρίδες ) , ψάρια ( μπακαλιάρος , τόνος , σολομός , σαρδέλες ) , κρέας (αρνίσιο , μοσχάρι , γαλοπούλα )

      - Ο ψευδάργυρος

         Ο ψευδάργυρος προστατεύει τα κύτταρα του ανθρωπίνου σώματος   και κατ επέκταση του δέρματος , συγκεκριμένα επουλώνει τις πληγές   του ,γιατί βοηθά την λειτουργία του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος .

 Επίσης συντομεύει την διάρκεια του κοινού κρυολογήματος  

 Συνιστάται στα υγιεί άτομα - άνδρες 11mg την ημέρα και για γυναίκες 8mg .

   Άτομα με προβλήματα υγείας , μεγαλύτερη ποσότητα ψευδαργύρου , λόγω εξασθένησης του ανοσοποιητικού των συστήματος .

    Σειρά τροφίμων με περιεχόμενο ψευδάργυρο κατά φθίνουσα 

 α) Στρείδια (μια μερίδα 20mg αρκετή ποσότητα Zη για μια ημέρα)

 β) Βοδινό λίγο μικρότερη ποσότητα Zη )

 γ) Κοτόπουλο

 δ) Όσπρια

 ε) Γιαούρτη

  -Ποιες  βιταμίνες βοηθούν το δέρμα

  -Η Βιταμίνη Α

  Η βιταμίνη Α συμβάλει στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος με την καταπολέμηση των ρυτίδων , της ακμής και των καφέ κηλίδων .

  Τα Τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Α είναι τα εσπεριδοειδή , καρότα , πεπόνια , φυλλώδη λαχανικά , αυγά , γαλακτοκομικά προϊόντα

  -Η Βιταμίνη C

  H Βιταμίνη C προστατεύει το δέρμα βοηθώντας το , στην αναπλήρωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης του .

   Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή , κόκκινες πιπεριές , ακτινίδια , μπρόκολα , πράσινα λαχανικά

- Η Βιταμίνη Ε

 Η Βιταμίνη Ε προστατεύει το δέρμα από τις φλεγμονές που προκαλεί ο ήλιος .Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί , ελιές , σπανάκι , πολύχρωμα φρούτα

Σημειώνουμε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει ένα συνένζυμο που χαρακτηρίζεται με το Q10 και  δρα ως αντιοξειδωτικό ,προστατεύοντας τα κύτταρα του .Όμως με τα χρόνια μειώνεται η παραγωγή του , με αποτέλεσμα να γηράσκει η επιδερμίδα του

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ