ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Υγιεινή διατροφή των παιδιών

0

   Τα παιδιά επειδή αναπτύσσονται με μεγάλους ρυθμούς , απαιτείται διατροφή πλούσια σε  βιταμίνες ,  ιχνοστοιχεία , υδατάνθρακες και πρωτεΐνες , προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού των .

      Για να επιτευχθούν τα παραπάνω θα πρέπει να ακολουθούνται τα παρακάτω

     Γεύματα τακτικά

  Τα τακτικά κατάλληλα γεύματα πρέπει να ακολουθούνται , γιατί έτσι καταφέρεται η σωστή αναπλήρωση στα παραπάνω βασικά συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού .Μάλιστα τα συχνά<< τσιμπήματα >> στη θέση των τακτικών γευμάτων , έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του παιδιού .

    Καλό είναι να ακολουθούνται τα παρακάτω γεύματα

-Πρωινό

Το πρωινό πρέπει να αποτελείται από γάλα με δημητριακά για να πάρουν την απαραίτητη καθημερινή σχολική ενέργεια.Ενδιάμεσα μικρο   γεύματα,όπως ένα τοστ 1-2 φρούτα ή ένα μικρό κέικ , μέχρι το μεσημεριανό γεύμα .

-Μεσημεριανό

 Το μεσημέρι καλό είναι να υπάρχει ποικιλία στα γεύματα .Συγκεκριμένα σε εβδομαδιαία βάση μπορεί να τρώνε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι , 1 φορά κόκκινο κρέας όπως μοσχάρι , 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια ή λαδερά φαγητά και τις υπόλοιπες ημέρες άσπρο κρέας όπως κοτόπουλο ή άλλο πιάτο με βάση τα ζυμαρικά

-Βραδινό

 Το βραδινό θα μπορεί να είναι κάτι ελαφρύτερο σε συνδυασμό με τα παραπάνω γεύματα

 Τα παιδιά για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά χρειάζεται να καταναλώνουν τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων , σε ανάλογες μερίδες

-λευκωματούχες όπως ψωμί , παξιμάδια , πατάτες

-φρούτα και λαχανικά π.χ πορτοκάλια , μήλα , μπανάνες , σταφύλια  κ.λ.π , μαρούλια , χόρτα

- γάλα , γαλακτοκομικά προϊόντα

-κρέας , ψάρι

 Το κόκκινο κρέας και λιγότερο το ψάρι είναι πολύ καλές πηγές σιδήρου , αλλά και τα όσπρια π.χ φακές , φασόλια , τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης πηγές σιδήρου .

  Ο σίδηρος όπως ξέρουμε είναι απαραίτητος για την σωστή ανάπτυξη και υγεία των παιδιών

   Τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες , ο γαύρος , το σκουμπρί , ο σολομός 

είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά , απαραίτητα για σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού , του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος , τουλάχιστον 2 μερίδες στα παιδιά την εβδομάδα .

-γλυκά , ποτά

  Τα γλυκά πρέπει να προσφέρονται στα παιδιά σε μικρές ποσότητες , με μέτρο

  Τα πιο σωστά ποτά για τα παιδιά είναι το νερό και το γάλα , ενώ τα ποτά από 100% χυμό διαφόρων φρούτων  με μέτρο , γιατί περιέχουν σάκχαρα , τα οποία τα εθίζουν και πολλές φορές  βλάπτουν .

  Οι ποσότητες των εν λόγω τροφίμων πρέπει να δίδονται στα παιδιά , ανάλογα με την ηλικία και την δραστηριότητα τους (άθληση , σπουδές , κατάσταση υγείας ) 

  Τι θα πρέπει να αποφεύγουν τα παιδιά

-Πίτσα Οι πίτσες που παραγγέλλονται από το ελεύθερο εμπόριο και περιέχουν μεγάλη ποικιλία υλικών όπως διάφορα τυριά , αλλαντικά , λαχανικά πρέπει να αποφεύγονται , γιατί επηρεάζουν αρνητικά τον οργανισμό των παιδιών . Είναι προτιμότερο να παρασκευάζεται η πίτσα στο σπίτι με υλικά υγιεινά όπως με ζύμη ολικής άλεσης ,απλή σάλτσα ντομάτας , λαχανικά και τυρί με λίγα λιπαρά

-Τηγανιτές πατάτες

Πρέπει να αποφεύγονται οι πολλές μερίδες τηγανιτής πατάτας .Είναι προτιμότερο να παρασκευάζονται στο σπίτι με μικρή χρήση του ελαίου .

-Γλυκά -Παγωτά

Στην περίπτωση των γλυκών και παγωτών , θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες . Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται τα παρασκευαζόμενα στο σπίτι

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ