ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να προκαλέσουν θρομβώσεις στο αίμα: Κλειδί η νικοτίνη στα υγρά

0

Είναι γνωστός ο αντίκτυπος του καπνίσματος παραδοσιακών τσιγάρων στην καρδιά και τους πνεύμονες, αφού συχνά οδηγεί σε προβλήματα θρομβώσεων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τώρα, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη προκαλούν αντίστοιχα προβλήματα με θρομβώσεις στο αίμα, όπως τα κανονικά τσιγάρα.

Ο δρ. Gustaf Lyytinen, από το Νοσοκομείο Helsingborg και ερευνητής στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας, υποστηρίζει ότι τα προϊόντα ατμού, τα οποία χρησιμοποιούν την ίδια εθιστική χημική ουσία (νικοτίνη) που υπάρχει στα κανονικά τσιγάρα οδηγούν στον σχηματισμό θρόμβων αίματος και στην αδυναμία των αιμοφόρων αγγείων να επεκταθούν και να διαστέλλονται σωστά. Επιπλέον, μελέτη σε περιστασιακούς καπνιστές, που έκαναν μόλις 30 ρουφηξιές ηλεκτρονικού τσιγάρου, έδειξε ότι ο καρδιακός ρυθμός του χρήστη και η πίεση του αίματος αυξάνονται επίσης μετά το άτμισμα.

Η ερευνητική ομάδα λέει ότι, βραχυπρόθεσμα, αυτά τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με τον αντίκτυπο του καπνίσματος κανονικών τσιγάρων με νικοτίνη. Μετά από μακροχρόνια χρήση, οι ερευνητές προσθέτουν ότι οι καπνιστές και των δύο προϊόντων (σ.σ. κανονικά τσιγάρα και ηλεκτρονικά τσιγάρα) κινδυνεύουν από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Τι επίδραση έχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στο αίμα

Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν 22 υγιείς άνδρες και γυναίκες μεταξύ 18 και 45 ετών, που ανέφεραν ότι ήταν περιστασιακά καπνιστές. Κάθε άτομο πήρε 30 ρουφηξιές από ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο το οποίο περιείχε νικοτίνη και στην συνέχεια πήρε 30 ρουφηξιές από ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη μια εβδομάδα αργότερα.

Η ομάδα του δρ. Lyytinen συνέλεξε δείγματα αίματος πριν και μετά από κάθε πείραμα ηλεκτρονικού τσιγάρου. Επίσης, έθεσαν την ομάδα σε ειδικές εξετάσεις που σχεδιάστηκαν για να μετρήσουν την ροή του αίματος και την κυκλοφορία του αίματος μέσω μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων.

Κατά μέσο όρο, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν:

  •     αύξηση 23% στους θρόμβους αίματος μόλις 15 λεπτά μετά την χρήση ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου γεμάτου νικοτίνη. Αυτά τα επίπεδα επανήλθαν στο φυσιολογικό μετά από περίπου μία ώρα
  •     αυξήσεις των καρδιακών παλμών κάθε εθελοντή, από 66 παλμών/λεπτό σε 73 παλμούς/λεπτό
  •     η αρτηριακή πίεση αυξήθηκε επίσης, πηγαίνοντας από 108 mmHg σε 117 mmHg κατά μέσο όρο

Δεν υπάρχει ασφαλής εναλλακτική λύση για τη διακοπή του καπνίσματος;

Η μελέτη δεν έδειξε τα ίδια αποτελέσματα αφότου οι συμμετέχοντες πήραν 30 ρουφηξιές από ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη. Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της πρόσληψης νικοτίνης και των αυξημένων ορμονών, όπως η αδρεναλίνη, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θρομβώσεις αίματος.

“Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιέχουν νικοτίνη έχουν παρόμοιες επιπτώσεις στον οργανισμό με το κάπνισμα παραδοσιακών τσιγάρων. Αυτή η επίδραση στους θρόμβους αίματος είναι σημαντική γιατί γνωρίζουμε ότι μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένα και στενότερα αιμοφόρα αγγεία και αυτό βέβαια θέτει τους χρήστες σε κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων”, δήλωσε ο δρ. Lyytinen.

“Οι ζημιές που προκαλούνται από το κάπνισμα παραδοσιακών τσιγάρων, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της νικοτίνης στον οργανισμό, είναι γνωστές. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σχετικά νέα, οπότε γνωρίζουμε πολύ λιγότερα για το τι κάνουν στον οργανισμό”, προσθέτει ο Jonathan Grigg, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Καπνού της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

“Μερικοί άνθρωποι μπορεί να επιλέγουν ηλεκτρονικά τσιγάρα στην προσπάθειά τους να κόψουν το κάπνισμα, επειδή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κυκλοφορούν στην αγορά ως ασφαλή. Αλλά αυτή η μελέτη προσθέτει στα ολοένα αυξανόμενα στοιχεία για τις βλαβερές συνέπειες των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Άλλα βοηθήματα για τη διακοπή του καπνίσματος, τα οποία βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία και συνιστώνται από την Ευρωπαϊκή Αναπνευστική Εταιρεία (European Respiratory Society – ERS), όπως επιθέματα ή τσίχλες νικοτίνης, δεν έχουν ως αποτέλεσμα να εκτίθενται οι πνεύμονες σε υψηλές συγκεντρώσεις δυνητικά τοξικών ενώσεων”.

iatropedia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ