ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Αυτά είναι τα γλυκά χωρίς ίχνος λιπαρών – Προτιμήστε τα

0

Αν αναρωτιέστε ποια είναι, σας λέμε ότι αποτελούν παραδοσιακό γλύκισμα και αγαπημένο κέρασμα των λαών της Μεσογείου αλλά και των Βαλκανίων

Πρόκειται για τα γλυκά του κουταλιού:  Νερατζάκι, περγαμόντο, καρύδι, μελιτζανάκι, βύσσινο... Η λίστα είναι ατελείωτη, αρκεί να υπάρχει όρεξη για… ξεκουκούτσιασμα και φυσικά μπόλικη ζάχαρη για την παρασκευή τους.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που δεν έχουν λιπαρά. Τόσο τα ίδια τα φρούτα είναι πηγές σακχάρων, αλλά και η ζάχαρη που χρησιμοποιείται για το σιρόπιασμά τους συνιστά πηγή υδατάνθρακα.

Τα γλυκά του κουταλιού αποτελούν παραδοσιακό κέρασμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες και την Τουρκία. Η ιστορία τους χάνεται στα βάθη των αιώνων, με τη συντήρηση φρούτων σε μέλι ή πετιμέζι να αποτελεί συνήθη πρακτική από την ελληνική αρχαιότητα. Με την εισαγωγή της ζάχαρης από τους Άραβες, τα γλυκά του κουταλιού έλαβαν πια τη σημερινή τους μορφή.

Γλυκά του κουταλιού μπορούμε να φτιάξουμε όλο το χρόνο, χρησιμοποιώντας φρούτα και λαχανικά εποχής.

Όλα τα υπόλοιπα γλυκά π.χ. πάστες, παγωτά, γλυκά ανατολής έχουν και λιπαρά και ζάχαρη. Τα λιπαρά έχουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο και η ζάχαρη ως υδατάνθρακας έχει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Επομένως τα γλυκά του κουταλιού έχουν μόνο ζάχαρη και όχι λιπαρά. Γι’ αυτό και αποτελούν μια ιδανική επιλογή για όποιον θέλει να γλυκαθεί με λιγότερες θερμίδες και χωρίς τα ένοχα λιπαρά. . Βέβαια, το γεγονός ότι είναι πηγή σακχάρων δεν σας δίνει το «πράσινο φως» για να τα τρώτε χωρίς μέτρο.


ygeiamou.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ