ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Νέοι δείκτες βιολογικής ηλικίας μπορούν να προβλέψουν κινδύνους στην υγεία

0

Οι άνθρωποι γερνούν με διαφορετικούς τρόπους. Η βιολογική ηλικία είναι μέτρηση που χρησιμοποιούν οι επιστήμονές για να προβλέψουν κινδύνους υγείας, η σχετικότητα της οποίας μπορεί να ενισχυθεί συνδυάζοντας διαφορετικούς δείκτες.

Ιδιαίτερα σημαντικοί δείκτες είναι η ευαλωτότητα και το επιγενετικό ρολόι, σημειώνουν ερευνητές του Karolinska Institutet σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο eLife.

Η βιολογική ηλικία μπορεί να διαφέρει από τη χρονολογική και η ιδέα της μέτρησης της πρώτης είναι ότι μπορεί να δείχνει κινδύνους υγείας ή πρόωρου θανάτου.

Αλλά ποιοι δείκτες είναι πιο σχετικοί όσον αφορά τη μέτρηση της βιολογικής ηλικίας; Ένα κομμάτι του παζλ μπορεί να βρεθεί στην έρευνα με επικεφαλής την Sara Hägg, του Karolinska Institutet, που συνδυάζει διαφορετικούς δείκτες.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι να μετρούμε τη βιολογική ηλικία και ότι πρέπει να ξέρουμε ποιοι δείκτες είναι πιο σημαντικοί. Μελλοντικός στόχος είναι να οδηγηθούμε σε νέους τρόπους πρόληψης νόσων που συνδέονται με τη γήρανση.

Δείκτες βιολογικής ηλικίας έχουν εξεταστεί σε αρκετές έρευνες. Κάτι που έχει η νέα έρευνα, είναι ότι μελετά συνδυασμό πολλών δεικτών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ορισμένοι δείκτες είναι πολύ σημαντικοί όσον αφορά την πρόβλεψη του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Ο βαθμός ευαλωτότητας με βάση τις αναφορές των συμμετεχόντων για διάφορα συμπτώματα είναι ένας, ενώ άλλος είναι το επιγενετικό ρολόι που συνδέεται με το πώς εκφράζονται διάφορα γονίδια.

Άλλοι δείκτες που μελετήθηκαν περιλαμβάνουν το μήκος των τελομερών, δείκτες αίματος και νοητικές και σωματικές ικανότητες. Αυτοί οι δείκτες σχετίζονταν επίσης με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η έρευνα έγινε σε 845 μεσήλικες και ηλικιωμένους σε διάστημα 20 ετών.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ