ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΡΕΘΥΜΝΟ

Nonblowingcheese: Το καινοτόμο πρόγραμμα για ασφαλή τυροκομία χωρίς τεχνητά συντηρητικά παρουσιάστηκε στο Πέραμα Μυλοποτάμου

0

 Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνεταιρισμοί και η foodstandard παρουσίασαν καινοτόμες λύσεις με βακτηριοσίνες, αντικαθιστώντας τα νιτρικά άλατα - Η εκδήλωση ανέδειξε τη συνεργασία επιστημονικής κοινότητας και παραγωγών για ποιοτικότερη γραβιέρα Κρήτης

Για την μεταφορά της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό χώρο μέσω της υλοποίησης του έργου Nonblowingcheese, στο πλαίσιο του Μέτρου 16 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, συνεργάστηκαν με απόλυτη επιτυχία το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου και η εταιρεία foodstandard. Το έργο διάρκειας 3 περίπου ετών, υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η καινοτομία του έργου αφορούσε την αντιμετώπιση του όψιμου φουσκώματος των σκληρών τυριών μέσω της αντικατάστασης των τεχνητών συντηρητικών, όπως είναι τα νιτρικά άλατα,  με καλλιέργειες που παράγουν βακτηριοσίνες, οι οποίες εμφανίζουν αντιμικροβιακή δράση και συγχρόνως δρουν προστατευτικά έναντι αλλοιογόνων και παθογόνων μικροοργανισμών.

Με σκοπό την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Nonblowingcheese για τη γραβιέρα Κρήτης που παρασκευάζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Πέραμα Μυλοποτάμου, όπου έδωσαν το παρόν η επιστημονική κοινότητα, κτηνοτρόφοι και μέλη του συνεταιρισμού.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον κ. Στέλιο Δρυ, Διευθύνοντα Σύμβουλο της foodstandard . Στη συνέχεια, ο κ. Μανώλης Κουγιουμoυτζής, Πρόεδρος του Α.Σ. Μυλοποτάμου, αναφέρθηκε στην κατάσταση της τυροκομίας στο νησί και στις καινοτομίες στην παραγωγή Κεφαλοτυριού. Ο κ. Δημήτρης Κονιός, Διευθυντής Παραγωγής του συνεταιρισμού, παρουσίασε τις ενέργειες της πειραματικής διαδικασίας.

Η κυρία Παπαϊωάννου Αικατερίνη, επιστημονικός συνεργάτης του εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα του έργου στους παρευρισκόμενους.

 

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

KPRINT Banner
ΡΕΘΥΜΝΟ

Nonblowingcheese: Το καινοτόμο πρόγραμμα για ασφαλή τυροκομία χωρίς τεχνητά συντηρητικά παρουσιάστηκε στο Πέραμα Μυλοποτάμου

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ