Την συνεργασία των πολιτών ως προς την χρήση του νερού επικαλείται για ακόμη μια φορά η ΔΕΥΑΡ καθώς η διαχείριση του φυσικού πόρου απαιτεί λελογισμένες πρακτικές και από πλευράς των καταναλωτών.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ρεθύμνης και Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρη Λελεδάκη, τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν πως υπάρχει επάρκεια νερού για φέτος το καλοκαίρι. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως υπάρχει εφησυχασμός, με δεδομένο πως οι ποσότητες που λαμβάνει το Ρέθυμνο από τους βασικούς τροφοδότες του, δηλαδή τις πηγές της Αργυρούπολης και της Λίμνης Κουρνά, είναι ήδη μειωμένες.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η μάχη» για την εξοικονόμηση νερού παίζεται σε δύο βασικούς τομείς. Ο ένας είναι οι καθημερινές ζημιές που σημειώνονται σε αγωγούς και δίκτυα και ο άλλος είναι η κατανάλωση του νερού από τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές, ο κ. Λελεδάκης τόνισε πως τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ αλλά και οι ανάδοχοι διαφόρων εργολαβιών βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν. «Κάνουμε το καλύτερο δυνατό και θα συνεχίσουμε με απρόσκοπτους ρυθμούς να επουλώνουμε όποιο «τραύμα» προκύπτει στο δίκτυο μας» τόνισε για να συμπληρώσει: «Το μεγάλο ζήτημα είναι η σπατάλη του νερού. Αυτό είναι που πρέπει να καταλάβουμε και να οδηγηθούμε όλοι ως πολίτες σε πρακτικές που θα μειώνουν τις ποσότητες που χρειαζόμαστε στην καθημερινότητα μας».
ΤΡΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Σε ό,τι αφορά την χρήση του νερού, οι ειδικοί τονίζουν πως ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να απαντήσει σε τρία βασικά ερωτήματα:
1.Χρειάζεται να χρησιμοποιήσω νερό;
2.Χρησιµοποιώ όσο λιγότερο γίνεται;
3.Το χρησιμοποιώ µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο;
Βάζοντας τους προβληματισμούς αυτούς, μπορούμε με απλές πρακτικές να μειώσουμε ο κάθε ένας από την πλευρά του την καθημερινή σπατάλη.
Πρόκειται για μικρές αλλαγές σε κάποιες «κακές συνήθειες» που όμως μπορεί να συμβάλουν σε εξοικονόμηση μέχρι και 50% της κατανάλωσης που κάνουμε στην καθημερινότητα μας!
ΔΕΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
1.Κλείσε τη βρύση όταν πλένεις τα δόντια σου ή ξυρίζεσαι. Όταν αφήνεις ανοιχτή τη βρύση για πέντε λεπτά ξοδεύεις περίπου 20 λίτρα νερό!
2.Πολλές δουλειές στο σπίτι μπορούν να γίνουν χωρίς νερό, όπως το να καθαρίσεις το μπαλκόνι ή το πεζοδρόμιο. Αντί να πλύνεις τη βέραντα σου με καθαρό πόσιμο νερό, μπορείς απλά να τη σκουπίσεις πολύ καλά.
3.Αντί να πλένεις τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό, μπορείς να τα ξεπλένεις σε μία λεκανίτσα με νερό. Κι αυτό το νερό μπορείς μετά να το χρησιμοποιήσεις για να ποτίσεις τα λουλούδια σου!
4.Επιχείρηση ντουζ: Με το ντουζ γενικά χαλάς τη μισή ποσότητα νερού εν συγκρίσει με μία γεμάτη μπανιέρα, αλλά αυτό μπορεί να αντιστραφεί πολύ εύκολα-ειδικά αν είσαι γυναίκα! Γι’ αυτό έχουν βγει ντουζιέρες που κάνουν οικονομία στο νερό, αυτορρυθμιζόμενες μπαταρίες αλλά και ειδικοί διακόπτες που μπαίνουν ανάμεσα στο τηλέφωνο και το σπιράλ που σταματούν τη ροή όποτε θέλουμε και διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία του νερού. Απλούστερα, μείωσε κατά ένα ή δύο λεπτά τη διάρκεια του ντουζ, εξοικονομώντας έτσι περίπου 18-50 λίτρα νερού!
5.Συνεχίζουμε στο χώρου του μπάνιου, καθώς το καζανάκι σπαταλά περίπου το 1/3 όλης της οικιακής κατανάλωσης σε ένα σπίτι! Αν δεν μπορείς να αλλάξεις το παλιό σου καζανάκι με ένα καινούργιο διπλής ροής, τότε τοποθέτησε μέσα στη δεξαμενή ένα πλαστικό μπουκάλι, μειώνοντας έτσι τον όγκο του νερού που παροχετεύεται.
6.Μην χρησιμοποιείς το πλυντήριο των πιάτων ή των ρούχων αν δεν έχουν γεμίσει πλήρως! Αν πλένεις τα πιάτα στο χέρι, γέμισε το νεροχύτη ή μια λεκάνη με σαπουνόνερο και μούλιασέ τα εκεί για να απομακρυνθούν τα λίπη και μη σπαταλάς τρεχούμενο νερό.
7.Χρησιμοποίησε το ίδιο ποτήρι για να πίνεις νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μειωθεί ο αριθμός άπλυτων ποτηριών.
8.Περνάω στον κήπο! Καταρχήν, μπορείς να επιλέξεις ενδημικά φυτά (λεβάντα, μέντα, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, γεράνι, κισσός), που είναι ανθεκτικά στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής μας. Έπειτα, ο κήπος δεν χρειάζεται υπερβολικό πότισμα και αν ποτίζεις νωρίς το πρωί μειώνονται οι απώλειες νερού από την εξάτμισή του και κάνεις οικονομία.
9.Σαπούνισε και ξέπλυνε το αυτοκίνητό σου με έναν κουβά νερό και όχι με το ένα πιστόλι ποτίσματος στην άκρη της μάνικας, ούτως ώστε να προσαρμόζεται η ροή και να μη χάνεται νερό άσκοπα.
10.Επισκεύαζε άμεσα τις βρύσες που έχουν διαρροή, γιατί μια βρύση που στάζει ξοδεύει περίπου 1 λίτρο νερό κάθε 10 λεπτά!
ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΡ
Αντίστοιχες είναι και οι οδηγίες της ΔΕΥΑΡ καθώς σύμφωνα με τον Δημήτρη Λελεδάκη, θα πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στα εξής:
- Διορθώνετε αμέσως τις βρύσες που στάζουν , τα καζανάκια που τρέχουν και γενικά όλες τις διαρροές που εντοπίζετε στις υδραυλικές σας εγκαταστάσεις, γιατί προκαλούν τεράστια σπατάλη νερού.
- Ποτίζετε τα φυτά και τα λουλούδια του μπαλκονιού σας με ποτιστήρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα , που η εξάτμιση είναι περιορισμένη και απαιτείται λιγότερη ποσότητα νερού.
- Πλύνετε το αυτοκίνητό σας με σφουγγάρι και κουβά αντί με λάστιχο.
- Καθαρίζετε τις αυλές, βεράντες, μπαλκόνια, πεζοδρόμια και γενικά όλους τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας με σκούπισμα και σφουγγάρισμα, χωρίς να χρησιμοποιείτε λάστιχο.
- Τοποθετήστε μέσα στο καζανάκι μια πλαστική σακούλα γεμάτη νερό ή ένα τούβλο, ώστε να περιοριστεί η ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται για την έκπλυση. Εναλλακτικά, ρυθμίστε το φλοτέρ στο καζανάκι.
- Προτιμήστε το ντους αντί να γεμίζετε με νερό τη μπανιέρα σας. Η εξοικονόμηση του νερού θα είναι μεγάλη και ο λογαριασμός σας χαμηλότερος.
- Μην αφήνετε τη βρύση ανοικτή όταν πλένετε τα πιάτα, όταν ξυρίζεστε ή όταν πλένετε τα δόντια σας. Έτσι, χάνεται νερό αδικαιολόγητα.
- Χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων όταν είναι γεμάτα και ρυθμίστε τα στο πιο οικονομικό πρόγραμμα.
- Προσέχετε τα παιδιά σας και μην τα αφήνετε να σπαταλούν νερό παίζοντας με ανοικτές τις βρύσες του σπιτιού σας.
- Αντί να πλένετε και να ετοιμάζετε φρούτα και λαχανικά κάτω από τη βρύση που τρέχει, γεμίστε μία λεκάνη.