ΠΟΣΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΦΕΤΟΣ Η ΚΡΗΤΗ
Έναρξη με καλούς οιωνούς, αλλά με πολλές επιφυλάξεις συνεχίζεται η τουριστική σεζόν 2025 στην Κρήτη, καθώς, παρά την καταγεγραμμένη αύξηση στις αεροπορικές αφίξεις, το αποτύπωμα στην τοπική αγορά και στα ξενοδοχεία είναι λιγότερο εντυπωσιακό απ’ ό,τι αναμενόταν.
Με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν θετική πορεία, ειδικά για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όπου τον Μάιο σημειώθηκε αύξηση 1,73% στις διεθνείς αφίξεις (474.489 φέτος έναντι 466.405 το 2024) και 3,9% στις αφίξεις εσωτερικού (81.321 έναντι 78.243), ο πρώτος απολογισμός της σεζόν διαμορφώνει μια εικόνα αισιοδοξίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η συνολική επιβατική κίνηση του πρώτου τετραμήνου, που αυξήθηκε κατά 150.000 επιβάτες σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας το 1 εκατομμύριο.
ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ
Οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τη φετινή θερινή περίοδο παρουσιάζουν αύξηση στα δύο βασικά αεροδρόμια της Κρήτης. Στο Ηράκλειο, οι θέσεις από το εξωτερικό φτάνουν τα 3,9 εκατομμύρια (+3,8%), ενώ στα Χανιά τις 1,38 εκατομμύρια (+4,6%).
Η κορυφή της λίστας των αγορών παραμένει η Γερμανία με 1,4 εκατ. προγραμματισμένες θέσεις (+4,4%), ενώ η Μεγάλη Βρετανία καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο 10,1%, ξεπερνώντας το 1 εκατ. θέσεις. Εντυπωσιακή είναι η εκτίναξη από το Ισραήλ, με αύξηση 48,6% και 255.000 θέσεις, ανεβάζοντας τη χώρα στην τέταρτη θέση.
Τρίτη χώρα εισερχόμενου τουρισμού προς την Κρήτη είναι η Γαλλία με μισό εκατομμύριο προγραμματισμένες θέσεις για τη σεζόν και μικρή άνοδο σε σχέση με πέρυσι. Κάτω από το Ισραή και με μικρή διαφορά όσον αφορά τις θέσεις, βρίσκονται οι Ολλανδοί (+3,8%) και οι Ιταλοί (+15,4%), ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Ελβετοί (-2,8%), οι Βέλγοι (+1,9%) και οι Πολωνοί που καταγράφουν όμως μείωση σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν κατά -14,5%. Μειώσεις στην αγορά της Κρήτης υπάρχουν σε προγραμματισμένες θέσεις και από τη Ρουμανία -27,8%, τη Δανία -25,3%, την Κύπρο -33,1%, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία.
Η χώρα που θα στείλει τους λιγότερους τουρίστες στην Κρήτη είναι η Ισλανδία – που είναι και η ίδια μια πολύ μικρή χώρα, που όμως παραδοσιακά στέλνει κόσμο στο νησί. Δύο αγορές που δεν έστειλαν επισκέπτες πέρυσι αλλά θα στείλουν το 2025 είναι η Αρμενία και η Σαουδική Αραβία.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Παρά την αύξηση των αφίξεων, η αγορά στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα. Όπως τονίζουν ξενοδόχοι, «η διασπορά των αφίξεων είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση των αφίξεων». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι νέες κλίνες, είτε πρόκειται για ξενοδοχεία είτε για βίλες και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, έχουν αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό από τις αφίξεις, με αποτέλεσμα οι πληρότητες στα ξενοδοχεία να είναι εμφανώς μειωμένες.
Όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από την αγορά, οι πληρότητες του Μαΐου είναι περίπου 10% κάτω από την περσινή περίοδο στα περισσότερα ξενοδοχεία. Η σεζόν έχει ξεκινήσει με περισσότερες αφίξεις, αλλά χωρίς την αντίστοιχη «μετάφραση» σε διανυκτερεύσεις σε οργανωμένες μονάδες.
Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΩΝ AIRBNB ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ
Η εξήγηση, σύμφωνα με επαγγελματίες του τουρισμού, βρίσκεται στην εκρηκτική αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οι τουρίστες μοιράζονται πλέον περισσότερο σε σπίτια, σε παραθεριστικές κατοικίες, σε εξειδικευμένα boutique καταλύματα. Η πίτα μεγαλώνει αριθμητικά, αλλά μοιράζεται σε περισσότερους παίκτες, μειώνοντας το μερίδιο των παραδοσιακών ξενοδοχείων.
Ο ΙΟΥΝΙΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΣ, Ο ΙΟΥΛΙΟΣ... ΥΠΟ ΑΙΡΕΣΗ
Ο Ιούνιος, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κρατήσεις, δείχνει δυναμική σταθεροποίησης καθώς οι πληρότητες σε πολλά ξενοδοχεία κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ωστόσο, Ιούλιος και Αύγουστος δεν είναι ακόμη «κλειδωμένοι». Η αγορά παρακολουθεί στενά τις τάσεις, με την ελπίδα ότι η καλοκαιρινή κίνηση, που αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της τουριστικής περιόδου, θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες.
ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
Όμως η αυξημένη κίνηση δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε οικονομική άνθηση για την τοπική αγορά. Όπως καταγράφεται από επαγγελματίες σε περιοχές όπως η Χερσόνησος, η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών φαίνεται να έχει υποχωρήσει. Το «καλάθι του τουρίστα» είναι σαφώς μικρότερο, με αποτέλεσμα η εμπορική και εστιατορική δραστηριότητα να υπολείπεται των προσδοκιών.
«Η γκρίνια στους δρόμους είναι αισθητή», όπως λένε άνθρωποι της αγοράς. Η μέση δαπάνη φαίνεται μειωμένη, είτε λόγω του διεθνούς πληθωρισμού είτε λόγω αλλαγής στο προφίλ των ταξιδιωτών.
ΤΙ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ
Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το πώς θα εξελιχθούν οι επόμενοι μήνες. Η εκρηκτική άνοδος του Ισραήλ, η αύξηση από τη Βρετανία, η καλή εικόνα από τη Γαλλία και τη Γερμανία δημιουργούν θετικές προσδοκίες. Ωστόσο, η διασπορά της τουριστικής ροής και η αύξηση του ανταγωνισμού – εντός και εκτός Κρήτης – καθιστούν την εξίσωση δύσκολη.
Αν όλα κυλήσουν βάσει προβλέψεων, η Κρήτη ενδέχεται να φτάσει ή να ξεπεράσει το φράγμα των 9,5 εκατομμυρίων επιβατών στα αεροδρόμια έως το τέλος της σεζόν. Όπως όμως υποστηρίζουν οι επαγγελματίες του τουρισμού, «Οι αφίξεις είναι αριθμοί. Η τουριστική επιτυχία είναι σύνθετο μέγεθος. Έχει σχέση με τον τζίρο, την ποιότητα, τη διάρκεια παραμονής, την αίσθηση των επιχειρηματιών. Και φέτος, όλα αυτά δεν κινούνται παράλληλα».