ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΡΕΘΥΜΝΟ

Νέα στοιχεία για την μεγαλύτερη Μυκηναϊκή ακρόπολη της Κρήτης

0

ΑΝΑΚΑΛΗΦΘΗΚΕ ΝΕΟ ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ

Ολοένα και πιο εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο της Ορνέ του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε νέα δεδομένα στο φως που συμπληρώνουν τα τεκμήρια  για την μεγαλύτερη μυκηναϊκή ακρόπολη που έχει εντοπιστεί  έως σήμερα στην Κρήτη και μία από τις μεγαλύτερες απ’ όσες έχουν ανακαλυφθεί στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η ανασκαφή βρίσκεται στο δεύτερο έτος πενταετούς ερευνητικού προγράμματος, εγκεκριμένου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και θα συνεχιστεί το 2025, με επιχορήγηση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Είναι το δεύτερο ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο εργάζεται ομάδα διαπρεπών αρχαιολόγων.

Συγκεκριμένα, η ανασκαφική - μελετητική ομάδα της ανασκαφής στην ακρόπολη της Ορνές, αποτελείται από τον καθηγητή και Διευθυντή του Μουσείου Ακροπόλεως, Νίκο Χρ. Σταμπολίδη, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μανώλη Στεφανάκη, την επίτιμη Δ/ντρια της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Δρα Αθανασία Κάντα, την επίτιμη Δ/τρια Αρχαιοτήτων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, Αναστασία Τζιγκουνάκη και τον αρχαιολόγο Μάνο Παπαδάκη.

ΤΑ ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με Καθηγήτρια Αρχαιολογίας Αθανασία Κάντα αποκαλύφθηκε νέο κτηριακό συγκρότημα, βόρεια των ήδη ανασκαμμένων. Το συγκρότημα έχει ισχυρούς τοίχους και κάποια μεγάλα δωμάτια. Η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί. Έχει αφαιρεθεί μόνο τμήμα των άφθονων λίθων από την καταστροφή της ανωδομής του κτηρίου, όπως σημείωσε η ίδια μιλώντας στην εφημερίδα «Ρέθεμνος».

Η ίδια τόνισε, ό,τι  βρέθηκε επίσης η συνέχεια του οχυρωματικού τείχους της ακρόπολης και όπως είπε «Η πυκνή δόμηση που παρουσιάζεται μέσα στην ακρόπολη της Ορνές, μας δίνει νέα ιστορικά στοιχεία για την εποχή, τα οποία επεξεργαζόμαστε. Σημειώνεται ότι πρόκειται  για μια από τις μεγαλύτερες ακροπόλεις του Μυκηναϊκού κόσμου».

Η κ. Κάντα επισήμανε ακόμα πως η ομάδα των αρχαιολόγων ήδη μελετά τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις τελευταίες ανασκαφές και ετοιμάζει την επιστημονική τους παρουσίαση ενώ ερωτηθείσα για το τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα των αρχαιολογικών εργασιών φέτος, τόνισε πως προγραμματίζεται ο καθαρισμός και ανασκαφή των δωματίων του νέου κτηρίου που βρέθηκε και τμήματος του οχυρωματικού τείχους.

Στόχος πάντως είναι η αξιοποίηση του χώρου και η διαμόρφωση του για να γίνει επισκέψιμος για το κοινό.

«Η εξαιρετική διατήρηση των κτηρίων της ακρόπολης της Ορνές, προσφέρεται για τη λειτουργία της ως επισκέψιμος χώρος» δήλωσε στο «Ρέθεμνος» η Αθανασία Κάντα για να συμπληρώσει «Είναι εξαιρετικού φυσικού κάλλους και εντάσσεται σε δίκτυο μονοπατιών. Πριν όμως γίνει αυτό, είναι απαραίτητη σειρά εργασιών βελτίωσης της περίφραξης, καθαρισμού του τείχους και της πρόσβασης. Επίσης λόγω του μεγάλου μεγέθους του χώρου, είναι απαραίτητη η πλήρης ανασκαφή περισσότερων κτηρίων».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΡΕΘΥΜΝΟ

Νέα στοιχεία για την μεγαλύτερη Μυκηναϊκή ακρόπολη της Κρήτης

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ