ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ολοκληρώθηκε η μελέτη επέκτασης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

0

 ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ

Ολοκληρώθηκε η μελέτη επέκτασης και αναδιαρρύθμισης του κτιριακού συγκροτήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου από την εταιρεία «Ανάπλαση Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.», η οποία είχε αναλάβει το πολυσήμαντο και φιλόδοξο έργο εκπόνησης της.

Πρόκειται για ένα έργο, για το οποίο το 2023 η τότε Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο Βουλευτής του νομού και σημερινός Υπουργός κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης είχαν ανακοινώσει ποσό 7 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, το σύνολο των εργασιών που προέκυψαν από την μελέτη ανέρχεται σε 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι δε μελέτες κόστισαν περίπου στις 280 χιλιάδες ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ.

 Η πρόταση των μελετητών περιλαμβάνει μια εντυπωσιακή δέσμη έργων που θα επιφέρουν ολοκληρωτική αλλαγή στην υφιστάμενη λειτουργία του ιδρύματος από άποψη χρήσεως των χώρων που προκύπτουν τόσο μέσα από την νέα πτέρυγα, όσο και από την αναδιανομή των χρήσεων στα υφιστάμενα κτίρια, κυρίως στο σύνολο του Β’ ορόφου.

Η εφημερίδα «Ρέθεμνος» παρουσιάζει για πρώτη φορά το σύνολο της ολοκληρωμένης μελέτης, με την οποία γίνεται το βασικό και ουσιαστικό βήμα προς την έναρξη των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην δημοπράτηση και την υλοποίηση του αναγκαίου έργου.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Ανάπλαση Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.» κ. Νίκος Στρατηγέας δήλωσε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος», ότι «Η επέκταση του νοσοκομείου γίνεται για να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες του ιδρύματος» ενώ όπως σημειώνεται και στην τεχνική έκθεση της μελέτης «Το σύγχρονο νοσοκομείο οφείλει να παρέχει συνθήκες που θα ικανοποιούν ένα ευρύ φάσμα αναγκών, από τη διάγνωση, αγωγή και θεραπεία νοσημάτων και τραυματισμών, μέχρι το αίσθημα της άνεσης - σωματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής, της ασφάλειας και του ευ ζειν. Η αποστολή του, δηλαδή, πέραν της επεμβατικής διάστασης, είναι να παρέχει θεραπευτικό περιβάλλον».

Μέσα σε αυτή την λογική έχει γίνει τόσο ο σχεδιασμός της νέας πτέρυγας, όσο και της αναδιαρρύθμισης του υπάρχοντος κτιριακούς συγκροτήματος.

Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το Νοσοκομείο του Ρεθύμνου αποτελείται από ένα τριμερές κτιριακό συγκρότημα σε πλήρη λειτουργία και στεγάζει όλες τις υπηρεσίες και τα τμήματα του Νοσοκομείου:

Α. Παλαιό Νοσοκομείο που κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1950, έχει τέσσερις ορόφους που στεγάζουν βοηθητικές υπηρεσίες (υπόγειο), εξωτερικά ιατρεία (ισόγειο), μαιευτική κλινική, Ψυχιατρική (Όροφος Α), Δωμάτια ιατρών (Β Όροφος) και ανακαινίστηκε τελευταία φορά το 1986.

Β. Κυρίως κτίριο, του οποίου ο φέρων οργανισμός (οπλισμένο σκυρόδεμα) κατασκευάστηκε το 1976 και η τελική του μορφή παραδόθηκε σε χρήση το 1985. Έχει τέσσερις ορόφους που στεγάζουν μηχανοστάσιο πλυντήρια μαγειρεία, υποσταθμό κέντρα αερίων στο υπόγειο, γραφεία διοίκησης ακτινολογικό, αξονικό τομογράφο, εργαστήρια, φαρμακείο στο ισόγειο, χειρουργικό τομέα, χειρουργεία στον 1ο όροφο, παθολογικό τομέα, Μ.Ε.Θ, ΜΤΝ στον 2ο όροφο, ψυχροστάσιο, μηχανοστάσιο ασανσέρ στο δώμα.

Γ. Κτίριο Επέκτασης E που κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορούσε στην κατασκευή του φέροντα οργανισμού και χρηματοδοτήθηκε από δωρεά των κ.κ. : Νίκου Δασκαλαντωνάκη και Ιωσήφ Βαρδινογιάννη και η δεύτερη στην αποπεράτωση του κτιρίου επέκτασης και την προμήθεια - εγκατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που χρηματοδοτήθηκε από πιστώσεις του Γ.ΚΠΣ. Η κατασκευή της πτέρυγας πραγματοποιήθηκε στην ήδη απαλλοτριωθείσα εκ μέρους του Υπουργείου οικοπεδική έκταση και είχε στόχο τη λειτουργική επέκταση του Νοσοκομείου ώστε να ανταποκρίνονται οι χώροι στις διαρκώς αυξανόμενες δραστηριότητες και να εξασφαλίζεται η αναβάθμιση των ήδη εκτελούμενων λειτουργιών και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Το νέο κτίριο τεσσάρων ορόφων που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε προς χρήση το 2012, περιλαμβάνει τα ακόλουθα :

Παιδιατρική Νοσηλευτική Μονάδα 20 κλινών, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), Μονάδα AIDS, Γκαράζ, Αποθήκες, αίθουσα συγκεντρώσεων, Γραφεία Ιατρών, εφημέριο, ογκολογική μονάδα κλπ.

Το κτιριακό συγκρότημα του Νοσοκομείου διαχωρίζεται σε πέντε πτέρυγες (Α, Β, Γ, Δ, Ε)

Για την επίλυση των προβλημάτων και ελλείψεων του Νοσοκομείου εκπονήθηκε το 2003 από τη ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε., σημερινή ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε., μέσω εξωτερικού μελετητή, ρυθμιστική -προκαταρκτική μελέτη εκτίμησης αναγκών και υποβολής προτάσεων για την ανάπτυξη του τότε Γενικού Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου που περιλάβανε το πρώτο στάδιο της ανάλυσης της υπάρχουσας κατάστασης και το δεύτερο στάδιο αυτό της ρυθμιστικής πρότασης, όπου αναλύεται η πρόταση των μελετητών για τις απαραίτητες παρεμβάσεις που απαιτούνται, ώστε να αποκτήσει το Νοσοκομείο στην πλήρη του ανάπτυξη όλες τις απαιτούμενες υποδομές (Κτιριολογικές, Ηλεκτρομηχανολογικές και λειτουργικές) σύμφωνα με τον ισχύοντα οργανισμό και τίς προδιαγραφές του Υπουργείου.

Η ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Στρατηγέα και την τεχνική έκθεση, οι μελετητές αξιολογώντας όλα τα υφιστάμενα δεδομένα και με βάση τόσο τις σημερινές λειτουργικές ανάγκες του Νοσοκομείου όσο των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν κατά την αυτοψία των μηχανικών της εταιρείας στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου, οι παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αφορούν στα ακόλουθα:

1. Το νέο κτίριο του οποίου η ανέγερση προβλέπεται στα τεύχη δημοπράτησης υπόγειο, ισόγειο και 2 όροφοι (ήτοι 4Χ525=2100 μ²), θα μπορούσε να μεγαλώσει στα 2.800 μ² με προσθήκη ενός ορόφου και να καλύψει πλήρως τις ανάγκες με πολύ οικονομικότερο τρόπο. Επί πλέον χωροθετείται προς την πλευρά της οδού Κουμουνδούρου, που είναι σε χαμηλότερο υψόμετρο από την πλευρά της οδού Τρανταλλίδου, που είναι κατασκευασμένο το κτίριο Ε, που αισθητικά για το σύνολο του Νοσοκομείου θα είναι καλύτερα. Η ανέγερση του νέου κτιρίου δεν θα επηρεάσει καθόλου την λειτουργία του Νοσοκομείου, κάτι που είναι προφανώς απαιτητό.

2. Στο νέο κτίριο προτείνεται να χωροθετηθούν οι ακόλουθες χρήσεις: Μονάδα τεχνητού νεφρού , Χειρουργεία , Χειρουργική κλινική, Ορθοπεδική κλινική, Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική.

3. Tα γραφεία των ιατρών, που προβλεπόντουσαν στο κτίριο Ε, θα χωροθετηθούν στους χώρους που θα μεταφερθούν στο νέο κτίριο .

Επίσης θα ήταν απόλυτα λειτουργικό να απομακρυνθεί ο υπάρχων ενωτικός εξωτερικός διάδρομος του κτιρίου Γ και να γίνει ημιυπαίθρια τοπική σύνδεση μόνο ισόγεια και στον Α’ Όροφο (Χειρουργεία) του νέου κτιρίου  με το κτίριο Γ. Η προβλεφθείσα σύνδεση σε όλους τους ορόφους, δεν κρίνεται απαραίτητη, καθώς διασφαλίζεται επαρκής αυτονομία των υπολοίπων ορόφων. Παράλληλα αποφεύγονται προβλήματα εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ.

Η ως άνω εφαρμογή των χρήσεων οδηγεί στη δυνατότητα το νέο κτίριο να μην εμποδίσει τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Μόλις ολοκληρωθεί θα γίνει η εγκατάσταση των τμημάτων που θα προβλέπονται από τη μελέτη και στη συνέχεια θα γίνουν οι εργασίες μετατροπής χρήσης χώρων στα υπάρχοντα κτίρια.

ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ

Το νέο κτίριο, χωροθετείται στη Βόρεια πλευρά του οικοπέδου, προς την οδό Κουμουνδούρου σε απόσταση ίση ή μεγαλύτερη του από τα προσκείμενα κτίρια, προκειμένου να διασφαλίζεται επαρκής φυσικός φωτισμός τόσο στο νέο κτίριο όσο και στα υφιστάμενα.

Το κτίριο αναπτύσσεται σε πέντε επίπεδα, υπόγειο, ισόγειο και τρεις όροφοι.

Στο επίπεδο του Υπογείου (επίπεδο -3.80, ωφέλιμης επιφάνειας 490.84τμ) χωροθετούνται βοηθητικοί και ηλεκτρομηχανολογικοί χώροι, όπως αυτοί καθορίζονται από τις γενικότερες ανάγκες του κτιρίου και τις αντίστοιχες μελέτες .

Στο επίπεδο του Ισογείου (επίπεδο ±0.00, ωφέλιμης επιφάνειας 481.45τμ), χωροθετείται το Τμήμα του Τεχνητού Νεφρού και οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι. Το επίπεδο αυτό έχει άμεση επικοινωνία (υπαίθρια) με τον Τομέα Γ .

Στο επίπεδο του Α’ Ορόφου (επίπεδο +3.80, ωφέλιμης επιφάνειας 516.09τμ), χωροθετούνται το Εξεταστήριο ΤΕΠ, το Χειρουργείο Καισαρικής, το Μαιευτικό Τμήμα, καθώς και οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι.

Στο επίπεδο του Β’ Ορόφου (επίπεδο +7.60, ωφέλιμης επιφάνειας 484.71τμ), χωροθετούνται Θάλαμοι Νοσηλείας (Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική) (10*2 κλίνες), καθώς και οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι .

Στο επίπεδο του Γ’ Ορόφου (επίπεδο +11.40, ωφέλιμης επιφάνειας 485.62τμ), χωροθετούνται Θάλαμοι Νοσηλείας: Παθολογική Κλινική*1, Ρευματολογική Κλινική*1, Οφθαλμολογική Κλινική*3, ΧΜΘ*3, Κλινική Πόνου*1 (9*2 κλίνες), καθώς και οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι.

Στο επίπεδο του Δώματος (επίπεδο +15.20, επιφάνειας 20.69τμ), χωροθετείται η Απόληξη του Κλιμακοστασίου.

Το κτίριο αποτελείται από έναν ενιαίο μονολιθικό όγκο με σημειακά ανοίγματα, επενδυμένο με δύο ειδών μεταλλικές επενδύσεις, διάτρητη και συμπαγή, προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή αρχιτεκτονική ποικιλομορφία και η οπτική διάσπαση του όγκου, τονίζοντας ταυτόχρονα και τις διαφορετικές χρήσεις που χωροθετούνται σε κάθε επίπεδο. Επιπλέον, η δημιουργία μεταλλικών πλαισίων, που ομαδοποιούν τα μεμονωμένα ανοίγματα, προσδίδουν στο κτίριο την επιθυμητή σύγχρονη πινελιά.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο σαφής διαχωρισμός των λειτουργικών ενοτήτων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν βάσει του κτιριολογικού προγράμματος, το οποίο αναλύεται διεξοδικά στην τεχνική έκθεση.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Β’ ΟΡΟΦΟΥ

Η αναδιαμόρφωση του κτιρίου αναφέρεται στον Β’ όροφο του σημερινού συγκροτήματος. Στη στάθμη του Β’ Ορόφου του Τομέα Β του υφιστάμενου Νοσοκομείου λειτουργούν σήμερα το Τμήμα της ΜΕΘ και το Τμήμα της Αιμοκάθαρσης, ενώ στο Τομέα Γ διατάσσονται Θάλαμοι Νοσηλείας και μερικά Γραφεία Ιατρών.

Καθώς στο Ισόγειο του νέου Κτιρίου προβλέπεται Τμήμα Τεχνητού Νεφρού, που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του Νοσοκομείου, κρίνεται σκόπιμη η πλήρης αναδιαρρύθμιση του χώρου που καταλάμβανε το Τμήμα της Αιμοκάθαρσης στον Τομέα Β και η χωροθέτηση στη θέση του Γραφείων Ιατρών και των υποστηρικτικών τους χώρων. Το Τμήμα της ΜΕΘ παραμένει ως έχει στη σημερινή κατάσταση.

Για λειτουργικούς και εργονομικούς λόγους κρίνεται σκόπιμη η μεταφορά των Θαλάμων Νοσηλείας του Τομέα Γ στο Νέο Κτίριο και τη χωροθέτηση στη θέση τους Γραφείων Ιατρών, προκειμένου να έχουμε ένα εκτεταμένο Τμήμα Διοίκησης με τους απαραίτητους υποστηρικτικούς χώρους.

Κατά την φάση σχεδιασμού της αρχιτεκτονικής μελέτης, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στον καθορισμό του μεικτού και ελεύθερου ύψους του κάθε ορόφου, με σκοπό την δημιουργία χώρων ευχάριστων προς στους χρήστες, ικανών να καλύψουν το σύνολο των απαιτούμενων μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Για το λόγο αυτό, το μεικτό ύψος των επιπέδων καθορίστηκε στα 3.80μ, ενώ όλοι οι χώροι κύριας και δευτερεύουσας χρήσης, με εξαίρεση τον Θάλαμο 14 Θέσεων Τεχνητού Νεφρού, το Χειρουργείο Καισαρικής, οι δύο Αιθ. Τοκετού, η Αιθ. Επίτοκων και οι Θάλαμοι Νοσηλείας (ψευδοροφή στα 2.80μ) φέρουν ψευδοροφή στα 2.50μ.

Το συνολικό ύψος του νέου Κτιρίου είναι 15.20μ (Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος). Σημειακά, λόγω της μορφολογίας του εδάφους το ύψος του νέου Κτιρίου δύναται να φτάσει τα 16.10μ<15.20μ +1.00μ.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Σχετικά με το σημαντικό ζήτημα της διαμόρφωσης θεραπευτικού περιβάλλοντος, στην τεχνική έκθεση αναφέρονται τα εξής: «Το σύγχρονο νοσοκομείο οφείλει να παρέχει συνθήκες που θα ικανοποιούν ένα ευρύ φάσμα αναγκών, από τη διάγνωση, αγωγή και θεραπεία νοσημάτων και τραυματισμών, μέχρι το αίσθημα της άνεσης - σωματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής, της ασφάλειας και του ευ ζειν. Η αποστολή του, δηλαδή, πέραν της επεμβατικής διάστασης, είναι να παρέχει θεραπευτικό περιβάλλον.

Πράγματι, ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών ερευνών αποδεικνύει την άμεση και αξιοσημείωτη επίδραση του δομημένου περιβάλλοντος των νοσοκομείων στο ευ ζειν και ασφάλεια του ασθενούς, των επισκεπτών και ταυτόχρονα στην αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του προσωπικού, αλλά και γενικότερα στην ποιότητα και το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στο μέτρο που αφορά τους ασθενείς, επηρεάζονται τα επίπεδα στρες, η αίσθηση άνεσης και ασφάλειας, η ανάγκη για λήψη αναλγητικών φαρμάκων και ο χρόνος παραμονής του στο νοσοκομείο. Όσον αφορά το προσωπικό, το ποιοτικά δομημένο περιβάλλον επιδρά θετικά στην αποδοτικότητα, την παραγωγικότητα, τη συγκέντρωση και τη μείωση των ιατρικών λαθών.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι αρχιτέκτονες καλούνται να επωμιστούν σημαντικό μέρος της ευθύνης διαμόρφωσης περιβαλλοντικών συνθηκών που να ενισχύουν την ανάκαμψη του ασθενούς. Άλλωστε, το μεγαλύτερο όφελος του θεραπευτικού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος, είναι πως δρα συμπληρωματικά με την φαρμακευτική αγωγή και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς. Τουτέστιν γρηγορότερη ανάκαμψη, βραχύτερη διαμονή, μικρότερος κίνδυνος ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και εν γένει χαμηλότερο κόστος.

Το διαμορφωμένο περιβάλλον που έχει θεραπευτική προοπτική, διέπεται από τρεις βασικές αρχές: πρώτον, την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών παραγόντων που προκαλούν στρες, όπως ο θόρυβος, η οπτική δυσφορία, η μείωση της ιδιωτικότητας και η φτωχή ποιότητα αέρα, δεύτερον, την προσφορά θετικών αντιπερισπασμών, είτε αυτό είναι η σύνδεση των ασθενών με τη φύση, είτε η ενασχόληση με την τέχνη και τρίτον, την προσφορά επιλογών και εναλλακτικών που θα ενισχύσουν την αίσθηση ελέγχου που έχουν οι ασθενείς στο περιβάλλον τους, είτε πρόκειται για επιλογή μεταξύ κοινωνικοποίησης ή απομόνωσης, είτε στη ρύθμιση των επιπέδων φωτισμού, θέσης, κλπ.

Συνεπώς, η βέλτιστη διαχείριση των παρακάτω περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση θεραπευτικού περιβάλλοντος μέσα στους θαλάμους νοσηλείας:

• Έλεγχος θορύβου

• Ποιότητα αέρα

• Θερμική άνεση

• Φως

• Θέα της φύσης – θερικοί αντιπερισπασμοί

• Χρώμα

• Ιδιωτικότητα

• Επικοινωνία»

ΟΨΕΙΣ ΚΤΙΡΙΟΥ – ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Σχετικά με τις όψεις και τις χρωματικές προτάσεις η τεχνική έκθεση αναφέρει, ότι λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση αλλά και τη θέση του κτιρίου, σε άμεση επαφή με τα υφιστάμενα κτίρια του εν λειτουργία Νοσοσκομείου, κύριο μέλημα της αρχιτεκτονικής προμελέτης ήταν η δημιουργία ενός οικοδομήματος που θα συνάδει τόσο με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των παρακείμενων κτιρίων όσο και με τον τοπικό χαρακτήρα της περιοχής, κυρίως χρωματικά.

Τα βασικά μορφολογικά στοιχεία που επιλέχθηκαν για τη διαμόρφωση των όψεων είναι τα ακόλουθα:

• Διάτρητη Μεταλλική Επένδυση (ενδεικτικό RAL 6021).

• Μεταλλική επένδυση τύπου ETALBOND (ενδεικτικό RAL 7023)

• Μεταλλική επένδυση τύπου ETALBOND (ενδεικτικό RAL 7035)

• RAL 7023 Ακρυλικό επί τοίχου με σκοτία (ενδεικτικό RAL 7023)

• RAL 7023 Ακρυλικό επί τοίχου (ενδεικτικό RAL 7023)

• Περσίδες

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ

Η λειτουργικότητα του περιβάλλοντος χώρου κρίνεται εξίσου σημαντική με αυτή του εσωτερικού χώρου. Στην προκειμένη περίπτωση λόγω του ήδη διαμορφωμένου περιβάλλοντος χώρου του εν λειτουργία Νοσοκομείου, η παρέμβασή περιορίζεται στη διαμόρφωση κλίμακας και ράμπας εισόδου στο νέο Κτίριο, από την πλευρά της οδού Κουντουριώτου, που πλαισιώνονται από περιορισμένης έκτασης φυτεύσεις.

Η Τεχνική έκθεση περιλαμβάνει τόσο τις απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης οχημάτων, τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ καθώς και σταθμό φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Μια από τις βασικές προτεραιότητες της αρχιτεκτονικής προμελέτης είναι η ασφάλεια των χρηστών. Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή σε βασικούς κανόνες, οι οποίοι διασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την σωματική ακεραιότητα τόσο του προσωπικού όσο και των επισκεπτών, όπως:

• Αποφεύχθηκαν αδιέξοδα και πολύπλοκες επιλύσεις, ενώ η απλότητα του λειτουργικού διαγράμματος οδήγησε στη δημιουργία ξεκάθαρων και ασφαλών οδεύσεων.

• Αποφεύχθηκαν οι προεξοχές - οξείες γωνίες, οι οποίες εισέχουν στο χώρο.

• Η επιλογή των υλικών στο σύνολό τους, έγινε με γνώμονα την ασφάλεια των χρηστών (αντιολισθητικά δάπεδα που αποτρέπουν το φαινόμενο της θάμβωσης, υαλοπίνακες ασφαλείας κα).

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑμεΑ

Το κτίριο μελετήθηκε έτσι ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλους του χώρους, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του κτιρίου, προκειμένου τη δημιουργία ενός δομημένου περιβάλλοντος φιλικού, προσβάσιμου και ασφαλούς για όλους τους χρήστες.

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Στα πλαίσια του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της διασφάλισης μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου, όλα τα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτιρίου είναι μονωμένα (εφαρμογή θερμοπρόσοψης, μόνωση δωμάτων), με πάχος μόνωσης όπως αυτό θα οριστεί κατόπιν εκπόνησης της μελέτης ΚΕΝΑΚ, ενώ παράλληλα σε ένα ποσοστό του κτιρίου (που θα προκύψει από το ποσοστό κάλυψης με φωτοβολταϊκά πάνελ), γίνεται και η χρήση των φυτεμένων δωμάτων (πάνω από το 50% της συνολικής επιφάνειας).

Σε αντίθεση με τις συμβατικές οροφές, τα φυτεμένα δώματα επιτρέπουν την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον μέσω διαφόρων διεργασιών, όπως:

• Η αύξηση της συνολικής θερμοχωρητικότητας του φυτεμένου δώματος που έχει ως αποτέλεσμα την αποθήκευση μεγάλου ποσοστού ενέργειας και την καθυστέρηση της ροής θερμότητας προς ή από το κέλυφος του κτιρίου.

• Η απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας για τη φωτοσύνθεση.

• Η διαπνοή των φυτών και η εξάτμιση υγρασίας από το υπόστρωμα ανάπτυξης, οι οποίες χρησιμοποιούν ένα σημαντικό μέρος της εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας.

• Η δημιουργία καλύτερων συνθηκών ανάκλασης, ανάλογα με τη δομή, την πυκνότητα και το χρώμα φυλλώματος των φυτών.

Ένα ακόμα βασικό στοιχείο του βιοκλιματικού σχεδιασμού, που εφαρμόστηκε στο κτίριο είναι η τοποθέτηση περσίδων κάθετων ή οριζόντιων ανάλογα με τον προσανατολισμό του κτιρίου.

Εξίσου σημαντικό ζητούμενο στη βιοκλιματική αντιμετώπιση κατά το σχεδιασμό των κτιρίων αποτελεί η εξασφάλιση επαρκούς φυσικού φωτισμού και ελέγχου της φωτεινής ακτινοβολίας ώστε να υπάρχει επάρκεια και ομαλή κατανομή του φωτός μέσα στους χώρους (οπτική άνεση). Ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα φυσικού φωτισμού μπορεί να μειώσει δραστικά την άσκοπη χρήση τεχνητού φωτισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο σημαντικό ποσό από την ενέργεια που απαιτείται για το φωτισμό του κτιρίου (αλλά και για τον κλιματισμό, εφ’ όσον μειώνονται τα εσωτερικά θερμικά φορτία) κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.

Όλοι οι χώροι λαμβάνουν άμεσο φυσικό φωτισμό μέσω του ικανοποιητικού αριθμού και μεγέθους ανοιγμάτων στις όψεις του κτιρίου, συνθήκη που δρα ευεργετικά στην ψυχολογία των ασθενών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΡΕΘΥΜΝΟ

Ολοκληρώθηκε η μελέτη επέκτασης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ