ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μανώλης Σειραγάκης: «Το Ρέθυμνο πολιτιστικά είναι δυναμικό, κινητικό, πολύβουο αλλά αβοήθητο»

0
  • Τι λέει για την έλλειψη πολιτιστικών υποδομών
  • Η πρόταση του για Πανεπιστημιακό Μουσείο Θεάτρου στην πόλη μας

Η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή την έναρξη του φετινού φεστιβάλ «Αντίβαρο», ωστόσο, γρήγορα πήγε στο ευρύτερο πολιτιστικό γίγνεσθαι του Ρεθύμνου. Και αυτό ήταν αναπόφευκτο καθώς ένας διάλογος με τον Μανώλη Σειραγάκη, δεν θα μπορούσε να μην σταθεί στο πως έχουν τα σύγχρονα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη του πνεύματος, των τεχνών και των γραμμάτων.

Καθηγητής θεατρολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Μανώλης Σειραγάκης βρίσκει το σύγχρονο «πολιτιστικό Ρέθυμνο» ως «δυναμικό, κινητικό, πολύβουο» για να επισημάνει, όμως, πως είναι «αβοήθητο» προσδιορίζοντας το πρόβλημα στην έλλειψη υποδομών.

Ο ίδιος τονίζει την συμβολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στην πολιτιστική συνέχεια και ανάπτυξη της πόλης, μιλώντας μάλιστα για το όραμα του να ιδρυθεί και να λειτουργήσει ένα Πανεπιστημιακό Μουσείο Θεάτρου λέγοντας «Το Ρέθυμνο είναι η ιδανική πόλη για να το στεγάσει για δεκάδες λόγους. Θα μπορέσει να σπρώξει ακόμα περισσότερο προς τα μπρος την πρωτοφανή θεατρική ανάπτυξη της πόλης και του νομού».

Όλα τα παραπάνω και βέβαια η θεαματική εξέλιξη του φεστιβάλ «Αντίβαρο» που έρχεται και φέτος να βάλει την Κρήτη στο επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος, στην συνέντευξη που ακολουθεί. 

Για ακόμα μια χρονιά το φεστιβάλ «Αντίβαρο» έρχεται στην έξοδο του χειμώνα και στις απαρχές της Άνοιξης να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το πολιτιστικό γίγνεσθαι του Ρεθύμνου. Ποιοι είναι οι στόχοι του φεστιβάλ;

Οι στόχοι μας είναι πολλαπλοί: να δώσουμε χώρο θεατρικής έκφρασης στους συμπολίτες που συμμετέχουν στις παραστάσεις μας, να καλύψουμε το κενό του θεατρικού χειμώνα με παραστάσεις υψηλής ποιότητας με πολύ χαμηλό εισιτήριο, να μην αφήσουμε το Ρέθυμνο σε θεατρική απομόνωση, να κρατήσουμε ανοιχτό έναν γόνιμο θεατρικό διάλογο με τα υπόλοιπα σχήματα της πόλης, της υπόλοιπης Κρήτης αλλά και της Αθήνας, να συνεργαστούμε με καταξιωμένους επαγγελματίες ηθοποιούς του κέντρου, να μάθουμε, να μάθουμε το θέατρο από όσο περισσότερες πλευρές και οπτικές γίνεται.

Ποιο είναι το μήνυμα της φετινής διοργάνωσης;

«Ανήκω». Αυτός είναι ο κεντρικός τίτλος του Φεστιβάλ μας φέτος. Κλείνοντας μια δεκαετία ζωής, το Φεστιβάλ μας υπηρετεί κυρίως αυτήν τη βασική αξία: του «ανήκειν». Το θέατρο δεν είναι μόνο μια τέχνη, μιμητική, αναπαραστατική ή οτιδήποτε άλλο. Είναι και κοινωνικό, ανθρώπινο δηλαδή, γεγονός. Αυτή η πλευρά του αναδύεται πρώτη όταν θυμόμαστε τα εννέα προηγούμενα φεστιβάλ με τα χαμογελαστά πρόσωπα ηθοποιών και θεατών.

Πόσο ικανοποιημένος είστε από την εξέλιξη του φεστιβάλ από την αφετηρία του έως σήμερα;

Δεν νομίζω ότι όταν ξεκινούσε υπήρχε άνθρωπος που θα μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξή του, είναι πια το μεγαλύτερο χειμερινό θεατρικό Φεστιβάλ στην Κρήτη, ίσως και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Θυμάμαι όταν σχεδιάζαμε το πρώτο Φεστιβάλ με τον ταμία μας Γιάννη Χατζηβασιλείου και την πρόεδρό μας τότε Βιβή Χατζηκωτούλα, το πρώτο μας μέλημα ήταν να μην μπούμε φυλακή με ένα τέτοιο οικονομικό ρίσκο που παίρναμε. Δεν μπήκαμε, όπως ξέρετε, οπότε νομίζω ότι κάτι έγινε όλα αυτά τα χρόνια. Εντάξαμε και τις μουσικές μας εκδηλώσεις, συνεργαστήκαμε με πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βάλαμε το λιθαράκι μας να αλλάξει η καλλιτεχνική ζωή στο Ρέθυμνο, έχω την εντύπωση.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Θα γίνει μια μεγάλη συζήτηση με τα μέλη μας όταν ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις του 10ου Φεστιβάλ αλλά νομίζω ότι ο βασικότερός μας στόχος θα είναι ο συνδυασμός ποιότητα και εξωστρέφεια. Η Ισμήνη της Καρόλ Φρεσέτ που έχουμε ανεβάσει παίζεται αυτή τη στιγμή για Γυμνάσια και Λύκεια στην Αθήνα, ενώ σχεδιάζουμε με την ίδια παράσταση μια μεγάλη διεθνή περιοδεία σε ΗΠΑ και Καναδά σε συνεννόηση με τις ελληνικές προξενικές αρχές εκεί. Θέλουμε να καθιερώσουμε το ανέβασμα δυο έργων το χρόνο από το Αντίβαρο, επέκταση του Φεστιβάλ σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, δημιουργία ενός θυγατρικού Φεστιβάλ Αφήγησης μέσα στον Νοέμβριο που νομίζω ότι έχει πολλά να δώσει. Επιδιώκουμε συνεργασίες με σχήματα και μεμονωμένους καλλιτέχνες από την Αθήνα και το εξωτερικό και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση για συνεργασία.

Πώς βλέπετε το Ρέθυμνο του πολιτισμού σήμερα;

Πολύ δυναμικό, κινητικό, πολύβουο, αβοήθητο όμως, λειψό δηλαδή σε υποδομές. Οι υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης έκαναν πολύ μεγάλα βήματα μπροστά στο ζήτημα αυτό τα τελευταία χρόνια και η λιμνάζουσα κατάσταση στο Ρέθυμνο στον συγκεκριμένο τομέα μάς στοιχίζει, δεν αφήνει δηλαδή να αναπτυχθεί όπως του αξίζει ένα πολύ σημαντικό καλλιτεχνικό δυναμικό που υπάρχει στην πόλη.

Είστε καθηγητής θεατρολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για το θέατρο στο Ρέθυμνο και τι θα θέλατε να δείτε να γίνεται σε αυτό τον τομέα στην πόλη μας;

Σύμφωνα με τα πορίσματα της πρόσφατης έρευνας που εκπόνησε η Άννα Τζανιδάκη, οι δυο θεσμοί, Πανεπιστήμιο και θέατρο, σχετίζονται στενά. Οι έδρες θεατρολογίας, μουσικολογίας, κινηματογράφου που υπήρχαν από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του Πανεπιστημίου μας συνέβαλλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη του θεάτρου στην πόλη. Πρέπει να τονωθούν γιατί όπως ξέρετε από το 2006 χηρεύει η έδρα της Μουσικολογίας. Πρόσφατα πρότεινα στην Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης την ίδρυση ενός Πανεπιστημιακού Θεατρικού Μουσείου, ιδέα που την ενθουσίασε και την ενστερνίστηκε. Το Ρέθυμνο είναι η ιδανική πόλη για να το στεγάσει για δεκάδες λόγους. Θα μπορέσει να σπρώξει ακόμα περισσότερο προς τα μπρος την πρωτοφανή θεατρική ανάπτυξη της πόλης και του νομού.

Επικρατεί να λέμε πως το Ρέθυμνο είναι η πόλη του πνεύματος, των τεχνών και των γραμμάτων. Ποιες θα ήταν οι προτάσεις σας για την ιστορική συνέχεια πάνω σε αυτή την παράδοση;

Το ερώτημά σας μπορεί να απαντηθεί μονολεκτικά: υποδομές. Θέατρο. Στέγη. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να ευνοήσει περισσότερο το πολύ καλό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πόλη. Είναι σαν να βλέπεις ότι το παιδί σου έχει σπάνια έφεση στη μουσική, για παράδειγμα, κι εσύ να αρνείσαι πεισματικά να του αγοράσεις ένα μουσικό όργανο. Δεν έχει καμία λογική. Είναι μια αστοχία που θα έπρεπε να είχε αποκατασταθεί χθες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΡΕΘΥΜΝΟ

Μανώλης Σειραγάκης: «Το Ρέθυμνο πολιτιστικά είναι δυναμικό, κινητικό, πολύβουο αλλά αβοήθητο»

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ