Η τήρηση των μέτρων πρόληψης και η πιστή εφαρμογή των οδηγιών που δίνουν οι αρμόδιοι επιστήμονες και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι ο μόνος τρόπος αποφυγής της εξάπλωσης της νόσου της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.
Το κρούσμα που εντοπίστηκε πρόσφατα στην Κρήτη ήταν έως τώρα το μοναδικό και οι μέχρι χθες έρευνες δεν έδειξαν εξάπλωση στα κοπάδια του νησιού. Ωστόσο, ο κίνδυνος καραδοκεί και η πιστή εφαρμογή των οδηγιών αποτελεί τον μοναδικό μέσο για την μη εμφάνιση νέους κρούσματος της ζωονόσου.
Τυχόν εξάπλωση της στην Κρήτη, θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες στον τομέα της κτηνοτροφίας με επώδυνα αποτελέσματα.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» ο Δρ Κτηνιατρικής Αλέξανδος Στεφανάκης, τόνισε, ότι «Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι κτηνοτρόφοι πως οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες που έχουν δοθεί. Δεν πρέπει να πηγαίνουν στα σφαγεία ζώα που έχουν μεταφερθεί από επικίνδυνες ζώνες με διαπιστωμένο το πρόβλημα εξάπλωσης της ζωονόσου και εννοείται πως δεν πρέπει να αγοράζουν σανά και ζωοτροφές από τις αυτές τις περιοχές γιατί υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι όσοι είμαστε σε αυτό τον τομέα για να μην αφήσουμε περαιτέρω εξάπλωση. Φτάνουν τα βάσανα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία σήμερα».
Ο ίδιος τόνισε, ότι «Πρέπει να κάτσουμε και να κάνουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι μια σοβαρή ανάλυση για το πώς ήρθε και πως εξαπλώθηκε η νόσος. Πρέπει να προστατεύσουμε την κτηνοτροφία μας και αυτό αποτελεί κοινός τόπος. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα και πρέπει να το καταλάβουμε στην Κρήτη. Έχουν γίνει αμέτρητες σφαγές. Έχουν αποδεκατιστεί κοπάδια. Δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει αυτό στο νησί μας. Θα διαταραχθεί όλο το σύστημα και βεβαίως θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τις εξαγωγές κρεάτων, τομέας που χαρακτηρίζει την κτηνοτροφία στην Κρήτη. Πρέπει να προσέξουμε να διασφαλίσουμε την υγεία των ζώων μας για να μην τύχουμε των απαγορεύσεων που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα. Είναι τεράστια η οικονομική ζημιά που μπορεί να προκληθεί. Δεν είναι απλό ζήτημα. Συναγερμός και προσοχή. Δεν δικαιολογούνται επιπολαιότητες».
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ
Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Ρεθύμνου Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Συγκεκριμένα επισημαίνονται προς τους κτηνοτρόφους τα παρακάτω:
«Η ευλογιά του προβάτου είναι μια πολύ επικίνδυνη και μεταδοτική ασθένεια των αιγοπροβάτων. Εμφανίζεται κυρίως στα πρόβατα, ωστόσο μπορούν να μολυνθούν και οι αίγες.
Οφείλεται σε ιό, πολύ ανθεκτικό στο περιβάλλον, που αντέχει από μήνες έως και χρόνια, ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και τις ιδιαίτερες συνθήκες, στις οποίες βρίσκεται.Διαθέτει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα.
Τα υγιή ζώα μολύνονται όταν έρθουν σε άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα ή μετά από έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα (π.χ. εργαλεία, οχήματα, χόρτα, στρωμνή, μαλλί, δέρματα κλπ)
Η επώαση της νόσου (από τη στιγμή που θα μολυνθεί κάποιο ζώο, μέχρι να εμφανίσει συμπτώματα) μπορεί να διαρκέσει έως και 21 ημέρες.
Τα μολυσμένα ζώα παρουσιάζουν : αδιαθεσία, ανορεξία και πυρετό, ενώ μπορεί να έχουν και ρινικό έκκριμα (μύξες) και δάκρυα.
Στη συνέχεια εμφανίζονται δερματικές αλλοιώσεις, που είναι πιο εμφανείς στο κεφάλι, στο πρόσωπο και γενικά στα άτριχα μέρη του σώματος (μασχάλες, κοιλιά, εσωτερικό μέρος της ουράς, μαστό, γεννητικά όργανα). Αυτές οι αλλοιώσεις είναι: κόκκινες κηλίδες (κοκκινίλες), βλατίδες (κόκκινα σπυριά σε μέγεθος από φακής έως ρεβυθιού), ερυθρότητα, οζίδια, φυσαλίδες, φλύκταινες, εφελκίδες (στρογγυλά μαύρα κάπαλα) ή ακόμα και ουλές, ανάλογα με το χρόνο της νόσησης.
Λόγω των δερματικών αλλοιώσεων, το κεφάλι συνήθως φαίνεται διογκωμένο και παραμορφωμένο.
Λόγω της πολύ μεγάλης μεταδοτικότητας, ο ιός σύντομα προσβάλλει όλα τα ζώα του κοπαδιού και τα υπόλοιπα κοπάδια στην ίδια περιοχή.
Ο ιός της ευλογιά ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Όμως αν κάποιος επισκεφθεί μια μολυσμένη μονάδα, χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας και χωρίς τις απαραίτητες απολυμάνσεις, μπορεί να μεταφέρει μηχανικά, τον ιό σε άλλα υγιή ζώα.
Για τους παραπάνω λόγους :
- Εξετάζουμε καθημερινά τα ζώα μας (κυρίως στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στην κοιλιά, στους μαστούς, στις μασχάλες, στα γεννητικά όργανα, στη βάση της ουράς, στο μέσα μέρος των μηρών και γενικά στα άτριχα μέρη του σώματος)
- Αν διαπιστώσουμε κοκκινίλες, σπυράκια, μαύρα κάπαλα, πληγές, ανορεξία, πυρετό, μύξες, δάκρυα, ειδοποιούμε αμέσως τους Δημόσιους Κτηνιάτρους της περιοχής μας και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες τους
- Αποφεύγουμε να επισκεπτόμαστε άλλες εκτροφές αιγοπροβάτων και δεν επιτρέπουμε επισκέπτες στη δική μας εκτροφή.
- Δεν δανειζόμαστε εργαλεία, υλικά ή ζώα από άλλες εκτροφές.
- Ενημερώνουμε τις κτηνιατρικές αρχές, αν διαπιστώσουμε παράνομες ή ύποπτες μετακινήσεις ζώων.
- Ασφαλίζουμε την είσοδο του στάβλου μας, ώστε να μην μπορούν να μπουν μέσα άτομα, όταν λείπουμε.
- Πραγματοποιούμε απολύμανση (με ψεκασμό ή με απολυμαντική τάφρο), τόσο στα υποδήματα όσο και στους τροχούς και στο κάτω μέρος των οχημάτων.
Όλες οι προηγούμενες προληπτικές ενέργειες, μπορούν να προστατέψουν την εκτροφή μας, από τις περισσότερες μεταδοτικές ασθένειες των αιγοπροβάτων και όχι μόνο από τη ευλογιά».