ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Άδειο παραμένει το καλάθι των νοικοκυριών

0

 Με την αισχροκέρδεια να μεσουρανεί σε όλα τα επίπεδα και τα νοικοκυριά να στενάζουν από την ακρίβεια των αγαθών, η κατάσταση στην αγορά δεν έχει αμβλυνθεί παρά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση πρόσφατα.

Αυτό διαπιστώνουν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρία Ελλάδας κ. Παντελή Πετσετάκη, θεωρούν, ότι οι οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης θυμίζουν την προηγούμενη 30ετία και καθόλου δεν συνάδουν με σύγχρονες ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές για ουσιαστική αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών – καταναλωτών.

Προφανώς όλο αυτό το αφήγημα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλες διεθνείς συγκυρίες έχει αρχίσει πια να καταρρέει καθώς διαπιστώνεται, ότι ο μη έλεγχος από πλευράς ελληνικής πολιτείας και τα τεράστια περιθώρια κέρδους που έχει αφήσει στους πολυεθνικούς ομίλους, αποτελεί πεδίο πρόσφορο προς εκμετάλλευση σε βάρος των καταναλωτών, οι οποίοι οικονομικά αντιμετωπίζουν πλέον ζήτημα επιβίωσης.

Η έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου ευνοεί όλα τα συστήματα που αισχροκερδούν και βεβαίως η πραγματικότητα είναι αυτή που βιώνουν οι πολίτες, οι οποίοι είναι θύματα μιας οργανωμένης επίθεσης οικονομικής αφαίμαξης.

ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

«Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να θεσμοθετήσει τα νέα μέτρα για το Καλάθι του Πάσχα για τα νοικοκυριά είναι μία προσπάθεια μείωσης των τιμών στα βασικά αγαθά εν όψει του Πάσχα, ωστόσο δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην συνεχώς ανοδική τιμή των βασικών αγαθών στα Σούπερ Μάρκετ με άμεσο αντίκτυπο την μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών» είπε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» ο Παντελής Πετσετάκης, ο οποίος συνέχισε λέγοντας, ότι «Από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των διεθνών επιστημονικών φορέων αποδεικνύεται ότι η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα, στα βασικά αγαθά 1ης ανάγκης, δεν οφείλεται στον εισαγόμενο πληθωρισμό αλλά στην σημαντική αύξηση των περιθωρίων κέρδους  από τους εσωτερικούς ελληνικούς μεταπωλητές – μεταπράτες αυξάνοντας σημαντικά την τελική τιμή που αναγκαστικά πληρώνει ο τελικός καταναλωτής. Συνεπώς  όλα τα economic pass από το Οικονομικό Επιτελείο της σημερινής Ελληνικής Κυβέρνησης είναι μία εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική των επιδομάτων που θυμίζει την προηγούμενη 30ετία και καθόλου δεν συνάδει με σύγχρονες ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές για ουσιαστική αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών – καταναλωτών, η οποία οφείλει να ξεπερνά τουλάχιστον τον τρέχοντα δομικό πληθωρισμό και να προστατεύει τους οικονομικά αδυνάτους».

ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αναλύοντας τα αίτια για την συνεχώς διογκούμενη ακρίβεια, ο Πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρία Ελλάδας κ. Παντελής Πετσετάκης, δήλωσε, ότι «Η διογκούμενη ακρίβεια προέρχεται από την χειραγώγηση των τιμών ανάμεσα στους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους καθώς το 65% του παγκόσμιου τζίρου προέρχεται από τους πολυεθνικούς ομίλους εταιρειών ανά τον κόσμο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, τα μεγάλα και χωρίς έλεγχο από την επίσημη ελληνική πολιτεία, περιθώρια κέρδους σε επίπεδο αισχροκέρδειας, καταφέρνουν να υπερνικούν οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής σχετικά μικρών προστίμων σε εταιρείες για λόγους εντυπωσιασμού».

Προσδιορίζοντας ο ίδιος το αποτέλεσμα που βιώνουμε σήμερα και την έκταση της ζημιάς που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά, ο είπε:  «Τα νοικοκυριά έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία, καθώς η αύξηση των μισθών είναι μικρότερη σε κάθε περίπτωση από την πραγματική αύξηση του πληθωρισμού και μάλιστα στα βασικά αγαθά ευρείας κατανάλωσης. Αυτό συνεπάγεται την συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης και την αγορά μικρότερων ποσοτήτων από τα ίδια βασικά αγαθά».

Ως προς την έκταση της αισχροκέρδειας που καταγράφεται, επισήμανε, ότι «Σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζεται σχετική αισχροκέρδεια, χωρίς ωστόσο η ελληνική πολιτεία να έχει θεσμοθετήσει τον επαρκή και λειτουργικό δημόσιο ελεγκτικό όργανο ελέγχου για συνεχείς δειγματοληψίες από όλα τα βασικά είδη των αγαθών ευρείας κατανάλωσης.

Έχουν αυξηθεί και οι τιμές των βασικών συντελεστών παραγωγής λόγω των 2 πολέμων στην ευρύτερη περιοχή μας και λόγω της πειρατείας στην Μαύρη Θάλασσα αλλά πολλές φορές τα γεγονότα αυτά αποτελούν την αφορμή για αισχοκέρδεια από μεγάλους ομίλους».

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Το ζητούμενο βέβαια είναι να εξευρεθούν λύσει προς όφελος των πολιτών. Στο επίπεδο αυτό, γίνεται αντιληπτό, ότι όπως έχει η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή υπόθεση η πάταξη της αισχροκέρδειας και η επιστροφή των τιμών των αγαθών σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αναλύοντας τα δεδομένα ο κ. Πετσετάκης, δήλωσε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Η οικονομία κάνει κύκλους 7ετίας συνήθως και η τιθάσευση του πληθωρισμού αποτελεί βασικό στοίχημα για πολλές ευρωπαϊκές και όχι μόνο κυβερνήσεις καθώς είναι ο βασικός οικονομικός παράγοντας για την άσκηση κάθε πολιτικής από τα Κράτη και τις Τράπεζες.

Η αύξηση των επιτοκίων είναι προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού και μείωσης των βασικών αγαθών. Για την Ελλάδα θα πρότεινα την δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου όπου όλες οι εταιρείες και τα Σούπερ Μάρκετ θα ενημέρωναν ηλεκτρονικά την πλατφόρμα ενημέρωσης των καταναλωτών και ο τελικός καταναλωτής να μπορεί να διακρίνει ποιος όμιλος ή εταιρεία αισχροκερδεί εις βάρος του.

Επίσης, το κράτος οφείλει να ενισχύσει σημαντικά τον δημόσιο ελεγκτικό μηχανισμό με δημόσιους λειτουργούς – ελεγκτές και μεικτά κλιμάκια ελέγχου με αυξημένες αμοιβές αποζημιώσεων για κάθε έλεγχο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά των προστίμων, ώστε να ελέγχεται αυτόματα και να ρυθμίζεται σε συγκεκριμένο πλαίσιο κάθε επιχείρηση που προσφέρει και μεταπωλεί τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα».

«ΠΑΡΕΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΤΟ ΜΑΛΑΟΥΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί την τελευταία εβδομάδα, οι ανεξάρτητες αρχές διαψεύδουν το αφήγημα του Μαξίμου περί «εισαγόμενης ακρίβειας».

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  κατεβάζουν την ανάπτυξη για το σύνολο του 2023 στο 2%, και οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ αναφέρουν «χαμηλή πτήση» της ελληνικής οικονομίας και για το 2024.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν τον πρωταθλητισμό που κάνει η Ελλάδα σε Ευρώπη και παγκοσμίως στα ζητήματα ακριβείας, ιδίως τροφίμων με το 8,33% στην εν λόγω κατηγορία. Επιπλέον, η κατάταξή μας από τη Eurostat στην προτελευταία θέση της Ευρώπης ως προς τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με τελευταία τη Βουλγαρία, ήταν η πρώτη προειδοποίηση. Στο προσκήνιο ήλθε τώρα και η κατάταξή μας από την Παγκόσμια Τράπεζα που μας τοποθετεί ανάμεσα στις δέκα ακριβότερες χώρες του πλανήτη, μαζί με την Αργεντινή, το Μαλάουι και τη Ζιμπάμπουε, για να αποκαλύψει όλη την αλήθεια.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ