ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ριζικές αλλαγές στην δομή των ενόπλων δυνάμεων

0
  •  ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΩΝ

Ριζικές αλλαγές στην έως σήμερα γνωστή δομική λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων προωθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σχεδιάζοντας και προσεγγίζοντας ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που η πολιτική ηγεσία του, το χαρακτηρίζει «τολμηρό» και το προσδιορίζει με την ονομασία «Ένοπλες Δυνάμεις του 2030».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας επιβάλλεται να περάσουν σε μια νέα εποχή» δήλωσε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά τις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες που ακολουθούνται και αφορούν προφανώς και το πρόγραμμα των εξοπλισμών αλλά και το ζήτημα των στρατεύσιμων πολιτών, θεσμό, για τον οποίο τίθενται εντελώς διαφορετικές στοχεύσεις, σε σχέση με όσα γνωρίζουμε έως σήμερα.

Ακόμη ένας νέος θεσμός που εισάγεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, εξηγεί, ότι πρόκειται για «καλλιέργεια ενός εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας που θα καλύψει, προϊόντος του χρόνου, σημαντικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε εξοπλισμό».

Όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα αλλά και θέματα στρατηγικής σημασίας όπως η αντιμετώπιση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» που συνεχίζεται να προπαγανδίζεται από την Τουρκία αλλά και η θέση της Ελλάδας μέσα στην εμπόλεμη κατάσταση της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας, απαντώνται από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Όταν μιλάτε για ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα ξεκολλήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις από τη δομή, τις αντιλήψεις και τη λειτουργία που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, τι ακριβώς εννοείτε και τι περιλαμβάνει;

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, με ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή μας και με την τεχνολογία να εξελίσσεται με αλματώδεις ρυθμούς, καθορίζοντας μέσα και τρόπους διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας επιβάλλεται να περάσουν σε μια νέα εποχή. Την στρατηγική αυτή προσέγγιση την ονομάζουμε «Ένοπλες Δυνάμεις του 2030». Επιβάλλεται να υιοθετήσουμε μια ατζέντα τολμηρών μεταρρυθμίσεων που θα διαμορφώσουν ένα σύγχρονο Αμυντικό Δόγμα. Με έμφαση στη διακλαδικότητα, την αξιοποίηση της εγχώριας καινοτομίας, την αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία νέων δομών, όπως ενδεικτικά στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, της χρήσης των αυτόνομων συστημάτων.  Είναι προφανές επίσης ότι οι νέες αυτές δομές επιβάλλουν και μια αναθεώρηση του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας, έτσι ώστε αυτό να προσαρμόζεται στα διδάγματα που αντλούνται στα σύγχρονα πεδία μάχης. Αυτή την «άσκηση» κάνουμε τώρα σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία. Μέρος αυτής της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας παρουσιάσαμε με τον Υπουργό κ. Δένδια στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, όπου αναδείξαμε την ανάγκη για την ίδρυση ενός Ελληνικού Κέντρου Ανάπτυξης Καινοτομίας, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τη δημιουργία ενός Κοινού Σώματος Πληροφορικής.

Τι ακριβώς είναι το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας και τι στόχους έχετε για αυτό;

Είναι ένας θεσμικός μηχανισμός αλλά και ένας κόμβος στον οποίο επιθυμούμε να διασταυρωθούν οι επιχειρησιακές απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων σε αμυντικό εξοπλισμό με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας στον τομέα της τεχνολογίας. Στόχος είναι η καλλιέργεια ενός εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας που θα καλύψει, προϊόντος του χρόνου, σημαντικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε εξοπλισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκουμε να αξιοποιηθούν διαθέσιμοι πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία, εθνικά και ευρωπαϊκά, για την ανάπτυξη και μεταφορά τεχνολογίας από τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την αμυντική βιομηχανία  στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ποιες είναι οι αλλαγές που προωθείτε στο ζήτημα των στρατεύσιμων; Τι θα αλλάξει σε σχέση με όσα γνωρίζουμε έως σήμερα.

Είναι αλήθεια ότι η στρατιωτική θητεία  στην Ελλάδα υποφέρει εδώ και καιρό από μια «κρίση ταυτότητας». Τρία είναι τα βασικά προβλήματα της θητείας στην Ελλάδα: Πρώτον, η μη συστηματική αξιοποίηση της τεχνοκρατικής και επιστημονικής εξειδίκευσης των στρατευσίμων για την ενίσχυση των αποτρεπτικών ικανοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεύτερον, η απουσία μηχανισμού ο οποίος θα συνδυάζει την απόκτηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, την οποία αφενός θα αξιοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρησιακά αφετέρου οι στρατεύσιμοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν στην αγορά εργασίας με την ολοκλήρωση της θητείας. Τρίτον, η χαμηλή διαθεσιμότητα υποψήφιων προς στράτευση. Αυτό που θα δείτε το επόμενο διάστημα είναι μια ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις, με προγράμματα θητείας εθελοντικού χαρακτήρα που θα αξιοποιούν το επιστημονικό δυναμικό της πατρίδας μας και προγράμματα που θα παρέχουν κατάρτιση σε στρατευσίμους με χρησιμότητα, αφενός για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών των ΕΔ αφετέρου για τους ίδιους τους στρατεύσιμους στη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

Πόσο ανησυχείτε για την συνεχόμενη πρόκληση περί “Γαλάζιας Πατρίδας” από την Τουρκία και πόσο φοβάστε για ένα θερμό επεισόδιο;

Επιθυμούμε να διατηρήσουμε το κλίμα ύφεσης και τη θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα. Εναπόκειται στην Τουρκία να αποδείξει αν αυτό που έχουμε αρχίσει να οικοδομούμε, μια σχέση εμπιστοσύνης που στηρίζεται σε συγκεκριμένους άξονες, θα διατηρηθεί. Αν θέλουμε, ωστόσο, μια ουσιαστική αλλαγή σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτός από την αλλαγή ύφους, απαιτείται και μια αλλαγή στρατηγικής της γειτονικής χώρας και την εγκατάλειψη δογμάτων, όπως αυτό της Γαλάζιας Πατρίδας. Παραμένουμε πάντοτε σε επαγρύπνηση, διαπραγματευόμαστε με αυτοπεποίθηση, την οποία αντλούμε από την ορθότητα των επιλογών στην εξωτερική μας πολιτική και χωρίς να διακοπεί ούτε στιγμή η συνεχής ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων συντελεστών ισχύος και αποτροπής. Ζητούμενο για την Ελλάδα δεν είναι απλώς η διατήρηση του καλού κλίματος, αλλά η επίλυση αυτών που εμείς αναγνωρίζουμε ως τις μόνες διαφορές μας, δηλαδή η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Επιπλέον, κρατήστε υπόψη σας ότι η διαρκής ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ικανότητας και η στρατηγική επιλογή για τη σύναψη αμυντικών συμμαχιών στρατηγικού χαρακτήρακάνουν κάθε επίδοξο επιβουλέα να σκεφτεί διπλά και τριπλά το ενδεχόμενο εκδήλωσης επιθετικής ενέργειας ενάντια στη χώρα μας.

Σχετικά με τους εξοπλισμούς, ποιον σχεδιασμό ακολουθείτε;

Παρά τις δυσκολίες των καιρών και με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωράει στη βάση ενός μακρόπνοου σχεδιασμού από τα Γενικά Επιτελεία.  Έχουμε δεσμευθεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα διαθέτουν τους υλικούς πόρους που απαιτούνται για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Μέσα από μια αυστηρή και στοχευμένη προτεραιοποίηση είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας για την διασφάλιση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας. Απαιτείται ωστόσο και μια αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, με ένα διαφορετικό πιο ευέλικτο σχήμα, το οποίο θα έχει επαρκή στελέχωση και ενεργό εξοπλισμό. Κατά συνέπεια, κρίνεται αναγκαία μια συνολική αναθεώρηση του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας, ώστε να υπηρετήσει αυτή τη νέα δομή την οποία επεξεργαζόμαστε. Σε αυτό το στάδιο της αποτίμησης και προτεραιοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων βρισκόμαστε τώρα.

Θα θέλαμε τις εκτιμήσεις σας για την γεωστρατηγική θέση της χώρας στο πλαίσιο των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν λόγω πολέμων στην Μέση Ανατολή και Ουκρανία.

Η Ελλάδα αποτελεί και αντιμετωπίζεται ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μέσα από μια εξωτερική πολιτική αρχών δηλώνει παρούσα σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής. Από θέση αρχής υποστήριξε την Ουκρανία ήδη από τις πρώτες ημέρες του πολέμου και συνεχίζει χωρίς αστερίσκους στην ίδια πορεία να παρέχει στρατιωτική, διπλωματική, αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη. Με αντίστοιχες θέσεις αρχών προσήλθε η χώρα μας και στην ισραηλο – παλαιστινιακή σύγκρουση. Διαμεσολαβούμε, σεβόμενοι τις στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχίες μας με το Ισραήλ, αλλά και σημαντικές αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, εν μέσω μιας αντικειμενικά πολύ περίπλοκης κατάστασης. Έχουμε συσσωρεύσει ένα σημαντικό διεθνές κεφάλαιο αξιοπιστίας που μας επιτρέπει να συνομιλούμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, γνωρίζοντας τα τελευταία ότι δεν υποκρύπτεται πίσω από την στάση μας κάποιας μορφής συναλλακτική διπλωματία. Γι’ αυτή την Ελλάδα της αξιοπιστίας και της αυτοπεποίθησης στην αντιμετώπιση εθνικών, περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων εργαζόμαστε με σοβαρότητα και μεθοδικότητα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ