ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Απαντήσεις και πρωτοβουλίες για το Κουρταλιώτικο φαράγγι και τον δρόμο Αρμένοι – Παλέ

0

Απαντήσεις για τα ζητήματα που προέκυψαν σχετικά με την ασφαλή διέλευση των οχημάτων από το Κουρταλιώτικο φαράγγι αλλά και της ποιότητας των έργων στην νέα χάραξη του δρόμου Αρμένοι – Παλέ δίνει η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή μέσα από την εφημερίδα «Ρέθεμνος».

 Οι πτώσεις των βράχων στο Κουρταλιώτικο φαράγγι την περασμένη εβδομάδα αλλά και η ελαττωματική όπως αποδείχθηκε τελευταία επίστρωση με άσφαλτο της νέας παράκαμψης Αρμένων, προκάλεσαν αναστάτωση στην πρώτη περίπτωση και δυσμενή σχόλια στην δεύτερη.

Σύμφωνα με την κ. Λιονή η πτώση των βράχων στο Κουρταλιώτικο φαράγγι πιθανόν να οφείλεται στις καιρικές συνθήκες ενώ δεν αποκλείεται να προκλήθηκε και από ανεπιτήριτο κοπάδι αιγοπροβάτων. Σε κάθε περίπτωση συνεργείο εναεριτών αναλαμβάνει στο εξής τον έλεγχο στις πλαγιές του φαραγγιού σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στην περίπτωση της παράκαμψης Αρμένων, αφού διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για καθίζηση του δρόμου όπως αρχικά ειπώθηκε αλλά για  ερπυσμό της τελευταίας στρώσης του ασφαλτικού, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, τόνισε πως η αστοχία θα διορθωθεί με ευθύνη και οικονομική επιβάρυνση του εργολάβου του έργου.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΤΑΛΙΩΤΙΚΟ ΦΑΡΑΓΓΙ

Η εικόνα των πτώσεων των βράχων στο φαράγγι του Κουρταλιώτη προκάλεσε έντονη ανησυχία. Ερωτηθείσα η κ. Λιονή για το τι έργα έχουν γίνει μέχρι σήμερα για το ζήτημα της πτώσης των βράχων και τι σχεδιασμός υπάρχει για να αποφευχθούν τόσο επικίνδυνα για τους διερχόμενους φαινόμενα, απάντησε τα εξής:

«Μετά τη θεομηνία που έπληξε ολόκληρη την Κρήτη τον Φεβρουάριο του 2019 η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης εκτός των άμεσων έργων αποκατάστασης που ολοκληρώθηκαν εκείνη την περίοδο εκπόνησε μελέτη για την αποκατάσταση βραχοπτώσεων στο Κουρταλιώτικο Φαράγγι όπως αντίστοιχα έγινε και στο φαράγγι του Κοτσυφού. Συγκεκριμένα για το Κουρταλιώτικο Φαράγγι εκπονήθηκε τμήμα την μελέτης με την κατασκευή έργων προϋπολογισμού 1.200.000€. Το έργο περιελάμβανε κατασκευή συρματοκιβωτίων, τοιχίων αντιστήριξης από σκυρόδεμα επενδεδυμένων με φυσικούς λίθους, ασφαλτόστρωση, διαγράμμιση και κατασκευή στηθαίων ασφαλείας.

Οι πτώσεις των βράχων που έγιναν τον τελευταίο μήνα και που ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα ίσως ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες, και την εναλλαγή βροχής, ξηρασίας και ισχυρών ανέμων ή το επηρέασε η έντονη κίνηση που μεγάλου αριθμού αμνοεριφίων, που περιφέρεται στην περιοχή.

Αμέσως μετά το ατυχές περιστατικό η ΠΕΡ έκανε έλεγχο με εναερίτες σε όλο το φαράγγι για να ελέγξουν τα σημεία. Διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει σε αυτή τη φάση κάποιος κίνδυνος για άλλον βράχο, που να έχει διαβρωθεί και να κινδυνεύει να πέσει. Η διαδικασία με τον έλεγχο με droneκαι εναερίτες θα επαναλαμβάνεται κάθε έξι μήνες».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΡΜΕΝΩΝ

Με αφορμή την εικόνα που παρουσίασε το προσφάτως ολοκληρωμένο έργο της ασφαλτόστρωσης της νέας επαρχιακής οδού Αρμένοι – Παλέ και με δεδομένο πως υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες για το όλο έργο, ρωτήσαμε την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου για το πώς συνεχίζεται  ο σχεδιασμός αυτής της κατασκευής, για τυχόν διορθώσεις και γενικότερα για την συνέχιση και την ολοκλήρωση του. Στην απάντηση της η κ. Λιονή είπε τα εξής:

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για καθίζηση αλλά για ερπυσμό της τελευταίας στρώσης του ασφαλτικού. Το έργο μπορεί να έχει περαιωθεί αλλά για 18 μήνες μετά την περαίωση κάθε έργου προβλέπεται από τη νομοθεσία η αποκατάσταση κάθε ελαττώματος με δαπάνες του αναδόχου όπως θα γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση, εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος.

Σε ότι έχει να κάνει με το συνολικό έργο τον περασμένο Δεκέμβριο συναντήσαμε του μελετητές του ΝΟΑΚ- Αγιοβασιλιώτικου δρόμου και τους ζητήσαμε να μελετηθεί η βελτίωση σε τμήματα της παράκαμψης Αρμένων καθώς και η λύση των κυκλικών κόμβων σε θέσεις που υποδείχθηκαν.Επίσης, αποφασίστηκε η εκπόνηση  μελέτης ανάπλασης του τμήματος της οδού από την είσοδο του οικισμού των Αρμένων έως τον κόμβο Αρμένων -Σωματά και το Υστερομινωικό νεκροταφείο, με στόχο την ανάδειξη του οικισμού και την απόδοση του κοινόχρηστου χώρου στους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ