ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στέλιος Σπανουδάκης: «Εξαιρετικά τιμητική για μένα η θέση του Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής»

0

Έχοντας πλήρη συνείδηση του «βάρους που θα σηκώσει στους ώμους του», ο πρόεδρος της δημοτικής επιτροπήςκαι αντιδήμαρχοςΠεριβάλλοντος, Κυκλικής Οικονομίας και Ποιότητας Ζωής, Στέλιος Σπανουδάκης,μιλάει τόσο για το νέο όργανο διοίκησης των Δήμων, όσο και για τηνέα αντιδημαρχίαπου αναλαμβάνει, ενώ αναφέρεται μεταξύ άλλων και στη δεκαετία που υπηρέτησε ως αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ρεθύμνης.

 

Είστε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής η οποία αντικαθιστά την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και την Εκτελεστική Επιτροπή οι οποίες καταργήθηκαν.Δηλαδή κληθήκατε να υπηρετήσετε ένα νέο θεσμό που συγκεντρώνει τη λήψη όλων των σημαντικών αποφάσεων του δήμου. Πως αντιλαμβάνεστε αυτή την ομολογουμένως «βαριά» και σημαντική αποστολή που σας ανατέθηκε και ποιοι είναι στόχοι που έχετε θέσει για τα επόμενα χρόνια;

«Η Δημοτική Επιτροπή είναι ένα νέο όργανο διοίκησης των Δήμων που δημιουργήθηκε με τον Ν.5056/2023, η οποία συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητές των επιτροπών που προβλέπονταν από την προηγούμενη νομοθεσία, καθώς και κάποιες του Δημοτικού Συμβουλίου, πάντα με σκοπό τη βελτίωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ ώστε να γίνει ποιο ευέλικτο και με λιγότερη γραφειοκρατία. Θα μπορούσαμε δηλαδή να πούμε ότι δημιουργείται ένα μικρό Δημοτικό Συμβούλιο.

Καταλαβαίνεται ότι είναι εξαιρετικά τιμητικό για μένα, ο Δήμαρχος κρίνοντας θετικό το αυτοδιοικητικό μου έργο όλα αυτά τα χρόνια δίπλα του, να με ορίσει με απόφαση του να αναλάβω τη θέση του Προέδρου, που ο νομοθέτης λόγο της σπουδαιότητας της, την προόριζε για τους Δημάρχους. Αυτό από μόνο του είναι μια μεγάλη ευθύνη για μένα και εύχομαι να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης του και των προσδοκιών του.

Φυσικά μετά από 10 χρόνια ως μέλος της διοίκηση του Δήμου, είμαι σε θέση να διαισθανθώ τόσοτις δυσκολίες για την διαχείριση των δύσκολων και ευαίσθητων θεμάτων, όπως και τον καθημερινό χρόνο που θα απαιτείται για την σωστή προετοιμασία και τη λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής.Όμως έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, αλλά επίσης μπορώ να αναγνωρίσω τις ικανότητες και την διάθεση όλων των συναδέλφων που το Δημοτικό Συμβούλιο εξέλεξε ως μέλη της.

Θεωρώ ότι όταν προεδρεύεις σε ένα τέτοιο σημαντικό πολιτικό όργανο, έχοντας και πρότερη εμπειρία στη συμμετοχή σε συλλογικά όργανα που απαρτίζονται από μέληπαρατάξεων, ένας θα πρέπει να είναι πάντα ο κύριος  στόχος σου: οι αποφάσεις που θα παρθούν να είναι αν όχι όλες,σε μεγάλο ποσοστό ομόφωνες. Κάτι που σχεδόν το καταφέραμε τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια που ήμουν πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του ΔήμουΡεθύμνης».

Συγχρόνως είστε και αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κυκλικής Οικονομίας και Ποιότητας Ζωής, δηλαδή πολιτικός  προϊστάμενος ενός ακόμη ιδιαίτερα σημαντικού τομέα. Ποιο είναι το όραμα σας και για την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την κυκλική οικονομία, την πράσινη ενεργειακή μετάβαση στο Δήμο του Ρεθύμνου, που αποτελούν μέρη των αρμοδιοτήτων σας;

«Ο Δήμαρχος εκτός από την προεδρία της Δημοτικής Επιτροπής, μου εμπιστεύτηκε άλλο ένα κρίσιμο τομέα, αυτόν του Περιβάλλοντος. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτός ο τομέας ευθύνης στις υποχρεώσεις των Δήμων απέναντι στους Δημότες, εξαντλείται στην υποχρέωση της αποκομιδής των απορριμμάτων. Ωστόσοθα ήταν λάθος να το βλέπουμε τόσο κοντόφθαλμα και τόσο απλοϊκά. Ειδικά σήμερα που θέματα όπως η κυκλική οικονομία, η πράσινη ενεργειακή μετάβαση, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ή η διαφύλαξη των φυσικών πόρων ενός τόπου απασχολούν έντονα από τις σύγχρονες τοπικές κοινωνίες, μέχρι τα κράτη και τους Διεθνείς Οργανισμούς.

Αναλαμβάνοντας λοιπόν αυτό τον τομέα ευθύνης και αφού συζήτησα εκτεταμένα με τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, έθεσα εξαρχής δύο στόχους. Ο πρώτος είναι η διατήρηση της παροχής υψηλών υπηρεσιών καθαριότητας και  διαχείρισης απορριμμάτων καθιστώντας το Ρέθυμνο ως ένα από τους καθαρότερους Δήμους της χώρας. Είναι κάτι το οποίο το έχει κατακτήσει εδώ και χρόνια ο Δήμος και οι άνθρωποί του και οφείλω πρώτος εγώ να συμβάλλω στη διατήρηση τουstatus αυτού.

Ο δεύτερος στόχος είναι αρκετά οραματικός αλλά με μεθοδική δουλειά από όλους μας, επιτεύξιμος. Να καταστήσουμε την Περιβαλλοντική Συνείδηση, ως φιλοσοφία και τρόπο ζωής για όλους τους Ρεθεμνιώτες.Η περιβαλλοντική συνείδηση σε όλες της τις εκφάνσεις (από την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι την διαφύλαξη των φυσικών μας πόρων και από την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην κοινωνική και επαγγελματική μας δράση μέχρι την πράσινη ενεργειακή μετάβαση) είναι η Κοινωνική μας Ευθύνη απέναντι στο συνάνθρωπο και στις επόμενες γενιές. Αυτός είναι ο στόχος μου, με συντονιστή το Δήμο όλοι οι κοινωνικοί φορείς, όλες οι επαγγελματικές ομάδες, η μαθητική κοινότητα, όλοι εμείς, να υπογράψουμε ένα Σύμφωνο Κοινωνικής Ευθύνης, βάζοντας την προστασία τουΠεριβάλλοντος ως καθημερινή μας επιλογή.

Και ξέρετε κάτι; Αυτός ο στόχος είναι άκρως μετρήσιμος. Στο τέλος της ημέρες μπορούμε να δούμε και να μετρήσουμε για παράδειγμα αν μειώσαμε τα απορρίμματα που οδηγούνταν μέχρι σήμερα στην ταφή. Μπορούμε να δούμε αν αυξήθηκαν οι τόνοι των απορριμμάτων που οδηγήθηκαν στην ανακύκλωση.Αν μειώθηκε το κόστος που επιβαρύνονται οι δημότες για την διαχείριση των απορριμμάτων. Αν αναπτύξαμε Δημοτικά συστήματα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αν τα ποδήλατα και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πάρουν τη θέση των κοστοβόρων οχημάτων που πέρα από την κυκλοφοριακή επιβάρυνση μολύνουν και το περιβάλλον Αν σταματήσαμε να «ξεπατώνουμε» τα πηγάδια μας λόγω της επανάχρησης του νερού από τους μεγάλους αλλά και μικρούς καταναλωτές.Αν το Ρέθυμνο καταστεί ως ένας πράσινος τουριστικός προορισμός. Αν στο Ρέθυμνο γίνονται δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που αλλάζουν καθημερινά την αντίληψη και τον τρόπο ζωής μας.

Εκτιμώ ότι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.»

Αφήνοντας πίσω σας την αντιδημαρχία των Οικονομικών του δήμου Ρεθύμνου και κάνοντας έναν απολογισμό του έργου σας, μιλήστε μας για όσα πετύχατε, αλλά και όσα υπήρχαν στο όραμά σας αλλά δεν προλάβατε να υλοποιήσατε;

«Τελειώνοντας στις 31 Δεκεμβρίου 2023 η προηγούμενη δημοτική περίοδος, έκλεισε και για μένα ένας 10ετής κύκλος ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ρεθύμνης. Σαν να ήταν χθες, το μακρινό 2014, που αντικατέστησα με πολύ άγχος τον κατά κοινή ομολογία επιτυχημένο αντιδήμαρχο, ειδικά τα δύσκολα οικονομικά χρόνια του Δήμου Ρεθύμνης, Τάσο Παπαδουράκη, στον οποίο για την μετέπειτα αυτοδιοικητική μου πορεία, χρωστάω πολλά.

Η αντιδημαρχίαΟικονομικών σε ένα Δήμο, πέρα από τη δυσκολία και την ευθύνη που έχει ως αντικείμενο, δεν είναι ένας δημοφιλής τομέας ευθύνης όπως πιθανόν είναι κάποιοι άλλοι. Ασχολείσαι με αριθμούς και χρήματα προσπαθώντας να κρατήσεις ένα Δήμο οικονομικά όρθιο, παίρνοντας πολλές φορές γι’ αυτό και δυσάρεστες για τους δημότες αποφάσεις. Όμως μόνο ένας οικονομικά ισχυρός Δήμος μπορεί να προσφέρει αυτά που οφείλει στους Δημότες του. Μπορεί να εκτελέσει τεχνικό πρόγραμμα πέραν των λίγων χρημάτων που επιχορηγεί τακτικά για επενδύσεις το κράτος. Μπορεί να αναπτύξει πλέγμα δράσεων κοινωνικής πολιτικής ειδικά στις δύσκολες εποχές που διανύσαμε. Μπορεί να παράξει πολιτισμό. Να παρέχει στους Δημότες του υψηλές υπηρεσίες διαχείρισης των απορριμμάτων και πολλά άλλα εξίσου σημαντικά.

Είχα μια εξαιρετική συνεργασία με όλες τις διευθύντριες και τα στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας όλα αυτά τα χρόνια και εκτιμώ ότι όλοι μαζί καταφέραμε και πετύχαμε πολλά σε πολλούς τομείς. Στην υπηρεσιακή οργάνωση, στην διάφανη οικονομική διαχείριση, στην λογιστική λειτουργική της εξέλιξη, στον ψηφιακό της μετασχηματισμό, ακόμα ακόμα και στις κτιριακές της υποδομές.

Δύσκολες στιγμές για μένα, την 10ετή παραμονή μου στα οικονομικά του Δήμου, πραγματικά γεμάτες άγχος και αγωνία, που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη μου ήταν η περίοδος των CapitalControls και αυτή του covid το 2020. Περίοδοι που δυσκολευτήκαμε πολύ για να κρατήσουμε το Δήμο όρθιο. Που πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά και αποφάσεις για την στήριξη των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων που επλήγησαν εκείνη την περίοδο επειδή όλα αυτά τα χρόνια είχαμε κτίσει ένα δήμο ισχυρό.

Αν κοιτάξω πίσω μου αναλογιζόμενος τι είναι αυτό που δεν κατάφερα να επιτύχω στο βαθμό που εγώ θα ήθελα, αυτό σίγουρα είναι η επαρκής στελέχωση της οικονομικής υπηρεσίας. Ήταν και παραμένει μια υπηρεσία υποστελεχομένη που όλα αυτά τα χρόνια οι υπάλληλοι έρχονταν και συνεχίζουν να έρχονται για εργασία και τα Σάββατα ώστε να καλύψουν το «βουνό» των εργασιακών τους υποχρεώσεων, χωρίς φυσικά να πάρουν ποτέ ούτε ένα ευρώ ως υπερωρία.»

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ