ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σύνθετα προβλήματα ταλανίζουν τους παραγωγούς

0

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Μπροστά σε σύνθετα προβλήματα βρίσκεται ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας του Ρεθύμνου και της Κρήτης, ο οποίος προσδοκά από τις διάφορες επιδοτήσεις να κρατηθεί ενεργός και να έχει ένα ασφαλές μέλλον.

Ωστόσο, παρά τις αντιξοότητες και παρά την απογοήτευση που προκάλεσαν οι πληρωμές των οικονομικών ενισχύσεων του περασμένου Οκτωβρίου, φαίνεται, πως οι παραγωγοί διατηρούν τις ελπίδες τους και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους.

Μάλιστα, αισιόδοξος για το μέλλον του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα της Κρήτης εμφανίζεται ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου κ. Γιάννης Γλετζάκης. Αφενός, γιατί όπως υποστηρίζει η καινούργια ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει «ανοικτές πόρτες και αυτιά» για τους αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης και αφετέρου γιατί ήδη οι τιμές σε ζωοτροφές και λιπάσματα, γενικότερα σε κόστη παραγωγής έχουν μειωθεί σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Με αφορμή την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων που ολοκληρώνονται για το τρέχον έτος αυτές τις ημέρες, ο κ. Γλετζάκης υποστηρίζει πως τα όποια προβλήματα προέκυψαν, οφείλονται στο ότι είναι η πρώτη φορά εφαρμογής των προβλεπομένων στην νέα ΚΑΠ, οπότε, τα ζητήματα θα αμβλυνθούν προσεχώς.

Την ίδια ώρα, όμως, το ζήτημα των ακριβών τιμών πώλησης των γαλακτοκομικών προϊόντων και του ελαιολάδου της Κρήτης στα ράφια των καταναλωτών, έρχεται να προβληματίσει το όλο σύστημα παραγωγής και διάθεσης, με τον ίδιο να κάνει λόγο για ένα σύνθετο πρόβλημα, για το οποίο απαιτείται μια σωστή αντιμετώπιση προς όφελος όλων.

Ο Γιάννης Γλετζάκης μίλησε για ολόκληρο το φάσμα των επίκαιρων ζητημάτων που απασχολούν τους κλάδους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στην εφημερίδα «Ρεθέμνος» και παρά τους όποιους προβληματισμούς υπάρχουν, δεν έκρυψε την συγκρατημένη αισιοδοξία του για το πώς θα εξελιχθούν τα ζητήματα που απασχολούν τον ιδιαίτερα νευραλγικό κλάδο για την τοπική οικονομία.

ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Αναφορικά με την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, έως χθες αναμενόταν να έχει πληρωθεί το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης, να έχει μπει το ποσό των μεταβιβάσεων, της αναδιανεμητικής και τα πόσα για όλους όσοι δεν εισέπραξαν το προηγούμενο διάστημα λόγω προβλημάτων που είχαν με επιτόπιους ελέγχους, δηλαδή, όσοι ελέχθησαν και είχαν καταχωρηθεί ως εντάξει για να πληρωθούν. «Πιστεύω πως θα είναι μια καλύτερη πληρωμή από τις προηγούμενες για να έχουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μια ουσιαστική οικονομική ενίσχυση μέσα στις δύσκολες στιγμές που περνάνε όλη αυτή την περίοδο» είχε δηλώσει προκαταβολικά την περασμένη Τρίτη ο Πρόεδρος του Α.Σ. Ρεθύμνου κ. Γλετζάκης αλλά η έκδοση της εφημερίδας μας ακριβώς πάνω στην διαδικασία, δεν μας επέτρεπε να ξέρουμε αν επιβεβαιώθηκε ή όχι.  

Πριν την Πρωτοχρονιά αναμένεται να έχει πιστωθεί και το ποσό της εξισωτικής αποζημίωσης, όπως είπε ο ίδιος ενώ για τις επιδοτήσεις που είναι γνωστές ως «πρασίνισμα», τόνισε, ότι «Με τον καινούργιο χρόνο θα δούμε τι οικολογικά σχήματα θα εντάξουμε, πόσα θα είναι αυτά για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, να μην χαθούν χρήματα και να ενισχύσουμε όλους τους αγρότες σε όλη την Ελλάδα και στην Κρήτη μας».

Αναφορικά με τις πληρωμές του Οκτωβρίου που είχαν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών ο κ. Γλετζάκης δήλωσε, ότι  «Πράγματι υπήρχαν γκρίνιες για την προηγούμενη πληρωμή και κάποιες από τις διαμαρτυρίες ήταν δικαιολογημένες. Όμως κάθε αρχή είναι δύσκολη. Η νέα ΚΑΠ εφαρμόστηκε πρώτη φορά φέτος και προφανώς υπήρξαν κάποια προβλήματα με τις πληρωμές. Είμαι, όμως, αισιόδοξος πως τώρα τον Δεκέμβριο θα γίνει μια καλή πληρωμή και θα αποκατασταθούν οι αδικίες που έγιναν στις προηγούμενες πληρωμές. Από κει και πέρα πιστεύω πως σιγά – σιγά θα μπούμε σε ένα ρυθμό, ώστε και ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να απολαμβάνει τις πληρωμές που δικαιούται χωρίς να αδικείται».

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αιχμές για τους δύο προηγούμενους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας άφησε ο Γιάννης Γλετζάκης. Αφορμή το ζήτημα των αυξημένων ελέγχων που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε ολόκληρη την Κρήτη.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Α.Σ. Ρεθύμνου, έκανε λόγο για «καχυποψία εναντίον των Κρητικών παραγωγών» και άφησε να εννοηθεί πως πέραν αυτού, οι Κρήτες δεν εισακούονταν από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ κάνοντας θετική αναφορά στον Λευτέρη Αυγενάκη, που προΐσταται τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα με αφορμή το ζήτημα των ελέγχων, ο κ. Γλετζάκης δήλωσε, ότι «Δεν κρύβω πως και εγώ ήμουν στενοχωρημένος γιατί διαπίστωνα, ότι οι Κρήτες παραγωγοί τύγχαναν πολλών ελέγχων. Φαινόταν να υπήρχε καχυποψία εναντίον της Κρήτης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι ήταν ακριβώς έτσι. Βεβαίως,  γινόταν κάποιοι  έλεγχοι παραπάνω, ωστόσο, αποδείχθηκε πως καλώς γίνανε γιατί μετά από όλους αυτούς τους ελέγχους, αποδείχθηκε πως όλοι έπαιρναν δίκαια και νόμιμα τις επιδοτήσεις τους. Εμείς, λοιπόν, σαν Κρητικοί θα συνεχίσουμε να παράγουμε, είμαστε από τις περιφέρειες που έχουμε καλή παραγωγή και στον αγροτικό και στον κτηνοτροφικό τομέα και δεν φοβόμαστε κανένα έλεγχο».

Συνεχίζοντας, τόνισε, ότι «Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δείξει πως βλέπει διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με την Κρήτη και είναι πιο κοντά στους παραγωγούς. Δυστυχώς οι δύο προηγούμενοι υπουργοί δεν είχαν καλή συνεργασία με εμάς.  Υπήρχε καχυποψία με ό,τι είχε να κάνει με την Κρήτη. Δεν μπορούσαμε καν να μιλήσουμε και βρίσκαμε κλειστές τις πόρτες. Τώρα με την αλλαγή ηγεσίας και την τοποθέτηση του κ. Λευτέρη Αυγενάκη, δεν πιστεύω  να υπάρχει αγρότης ή κτηνοτρόφος που να χτύπησε την πόρτα του υπουργού και να μην βρήκε ανταπόκριση. Ειδικά από την Κρήτη. Έχουμε μια καλύτερη, μια δίκαιη αντιμετώπιση και είμαστε αρκετά πιο αισιόδοξοι για το μέλλον».

ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Οι διαδικασίες πληρωμής των οικονομικών ενισχύσεων τον περασμένο Οκτώβριο είχε οδηγήσει τον Υπουργό κ. Αυγενάκη να ζητήσει τις παραιτήσεις σύσσωμου του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι παραιτήσεις τελικά δεν έγιναν. Ερωτηθείς για το θέμα αυτό καθώς ο ίδιος είχε παραιτηθεί από το Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Γλετζάκης σχολίασε: «Εγώ ήμουν από τους πρώτους που υπέβαλα την παραίτηση μου όταν το ζήτησε ο υπουργός. Και αυτό γιατί θεωρώ, ότι ο κάθε υπουργός θέλει να εφαρμόσει την πολιτική του στο υπουργείο του, οπότε αφού ζητήθηκε η παραίτηση μου μαζί με όλων των υπολοίπων στο Διοικητικό Συμβούλειο, την υπέβαλα κατευθείαν. Ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αρνείται να παραιτηθεί, όπως είναι γνωστό, οπότε ο Υπουργός είπε πως δεν θα παραιτηθεί τελικά κανένας και δεν έγινε τελικά δεκτή καμιά παραίτηση. Ως εκ τούτου συνεχίζω να αγωνίζομαι και να προσπαθώ για όλα τα ζητήματα αρμοδιότητας του ΟΠΕΚΕΠΕ και κυρίως για πιο δίκαιες πληρωμές για όλους». ¨

ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΠΩΛΗΣΗΣ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα κόστη πώλησης των προιόντων στα ράφια των καταναλωτών έχουν προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πτώσης των πωλήσεων, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τους παραγωγούς της Κρήτης.

Και μπορεί οι τιμές αγοράς ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους αλλά και λιπασμάτων για τους αγρότες, έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι, ωστόσο τα κόστη παραγωγής παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σχετικά ο κ. Γλετζάκης τόνισε, ότι «Σίγουρα οι τιμές στις ζωοτροφές είναι σε πιο φθηνές από πέρσι ή πρόπερσι. Για παράδειγμα πληρώναμε 18 και 19 ευρώ το κιλό το καλαμπόκι τα δύο προηγούμενα χρόνια και τώρα το πληρώνουμε 11,5 με 12 ευρώ το κιλό. Εμείς επίσης από την πλευρά μας προσπαθούμε να αγοράζουμε σε καλές τιμές τα προϊόντα των παραγωγών. Το γάλα το αγοράζουμε στο 1,35 ευρώ το κιλό και θα το κρατήσουμε όσο μπορούμε σε αυτά τα επίπεδα για να μπορεί και ο κτηνοτρόφος να παράγει. Θα κρατήσουμε λοιπόν τις τιμές και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και για το κόστος παραγωγής».

Ο ίδιος συνεχίζοντας, αναφέρθηκε και στο μεταφορικό ισοδύναμο, λέγοντας, ότι «Δυστυχώς εμείς σαν Κρήτη έχουμε ιδιαιτερότητες, έχουμε βεβαρυμμένα κοστολόγια, πληρώνουμε όλες τις τροφές με πολύ ακριβότερα τιμολόγια από την ηπειρωτική χώρα και θα πρέπει το κράτος να δει πως θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας που η μεταφορά επιβαρύνει το κόστος παραγωγής. Πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει πως το μεταφορικό ισοδύναμο για το οποίο τόσο ντόρος έχει γίνει, πρέπει πραγματικά να ισχύσει και το ποσό αυτό να μπαίνει κατευθείαν στην τσέπη του κτηνοτρόφου και του αγρότη και όχι στους μεσάζοντες. Αυτή είναι μια καλή λύση και αυτή διεκδικούμε».

Τέλος, σχετικά με το σύνθετο πρόβλημα παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων ως προς τις τιμές παραγωγού και τις τιμές καταναλωτή, ο Γιάννης Γλετζάκης, δήλωσε τα εξής: «Δεν θεωρώ σωστό να ανεβαίνει απότομα και κατακόρυφα η τιμή σε ένα προϊόν, διότι αυτό δεν έχει ποτέ ευτυχή κατάληξη. Πρέπει να δούμε και για το γάλα και για το λάδι να έχουν μια καλή τιμή που να επιτρέπει στους παραγωγούς να συνεχίζουν με όρεξη την δουλειά τους αλλά να φτάνει και στα ράφια των καταναλωτών σε λογικές και προσιτές τιμές. Διότι στο τέλος υπάρχει ο καταναλωτής. Και αν αυτός δεν μπορεί να αγοράσει το προϊόν, τότε θα στραφεί σε άλλα προϊόντα για να αντικαταστήσει το ελαιόλαδο και τα κρητικά γαλακτοκομικά προϊόντα με άλλα φθηνότερα. Για αυτό θα πρέπει να προσέξουμε ώστε τα δικά μας ποιοτικά προϊόντα να μην χάσουν την ποιότητα τους, την αξία τους αλλά και την θέση τους στο ράφι. Αυτό είναι ένα σύνθετο ζήτημα που πρέπει να το επιλύσουμε και να λειτουργήσουν όλα συμμετρικά σε επίπεδο παραγωγής και διάθεσης. Είναι ένα θέμα που συζητούμε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε ανάλογα με κάθε Περιφέρεια να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ