ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ “ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ”:«Με συνεργασία και καλή θέληση μπορείνα λυθεί το ζήτημα των αδέσποτων ζώων»

0

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εθελοντές ζωόφιλοι μίλησαν μέλη της Ομάδας «Νοιάζομαι», υπογραμμίζοντας ότι οι ανάγκες των αδέσποτων ζώων είναι μεγάλες, ενώ αντίθετα η βοήθεια που  δέχονται προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά και καθημερινά περιστατικά είναι μηδαμινή.

«Δεν αντέχω στη σκέψη ενός ζώου, που βασανίζεται, που υποφέρει, που διψάει το καλοκαίρι και δεν βρίσκει πουθενά νερό ή που κρυώνει το χειμώνα και δεν έχει ένα μέρος να προστατευθεί», είπε εθελόντρια της ομάδας, τονίζοντας ότι αυτό που συμβαίνει καθημερινά για χρόνια, κουράζει και φθείρει ψυχικά τους εθελοντές, που στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται εχθρικά από τον κόσμο, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει ελάχιστοι ενεργοί.

«Η «δουλειά» που κάνουμε δεν είναι εύκολη, γιατί κάθε μας δράση την πραγματοποιούμε μετά τη εργασία μας, στον προσωπικό μας χρόνο που πολλές φορές τον στερούμε από την οικογένειά μας», είπε η ίδια. «Θα ήθελα να γίνει κατανοητό, ότι είμαστε ελάχιστοι άνθρωποι που πλέον μετριόμαστε στα δάκτυλα του ενός χεριού και τρέχουμε για όλες τις ανάγκες και τα καθημερινά περιστατικά».

Η εθελόντρια αφού ανέφερε ότι τα τηλέφωνα όσων ασχολούνται δεν σταματούν να χτυπούν σε καθημερινή βάση για περιστατικά εγκατάλειψης και κακοποίησης, σημείωσε επίσης, ότι τώρα λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, αφού προστέθηκαν και τα περιστατικά θερμοπληξίας…

Η βοήθεια του δήμου δυστυχώς δεν φτάνει…

Στη συνέχεια μια ακόμα εθελόντρια του Σωματείου «Νοιάζομαι» είπε:«Ο δήμος Ρεθύμνου ήδη μας ενισχύει με τροφές, ενώ έχει σύμβαση και μ’ έναν κτηνίατρο για τα εμβόλια και τατσιπαρίσματα. Μάλιστα, χρησιμοποιούμε και το Δημοτικό Κτηνιατρείο που είναι στο Ζουρίδι, έχοντας ήδη κάνει πολλές εκατοντάδες στειρώσεις. Παρόλα αυτά, η καθημερινότητά μας παραμένει δύσκολη, αφού μόλις ένας και μοναδικός κτηνίατρος,αδυνατεί να καλύψει όλες τις ώρες, όλα τα περιστατικά. Παλαιότερα, ήταν περισσότεροι οι συμβεβλημένοι κτηνίατροι και πάντα βρίσκαμε κάποιον ακόμα και στις δύσκολες μεσημεριανές ή βραδινές ώρες (εκτός ωραρίου ιατρείων)».

Αναφορικά με το Δημοτικό Κτηνιατρείο τόνισε:«Θα ήταν πολύ σημαντικό για όλους εμάς που μαζεύουμε και στειρώνουμε ζώα, προκειμένου να σταματήσουν οι γεννήσεις και κατ’ επέκατση οι εγκαταλείψεις και τα αδέσποτα, να συνεχίσουμε να το κάνουμε κάτω απόλίγο καλύτερες συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι για μας είναι σημαντικό,τοΔημοτικό Κτηνιατρείο να είναι στα όρια της πόλης του Ρεθύμνου, ώστε να προλαβαίνουμε να κάνουμε περισσότερα από ένα δρομολόγια κάθε φορά που λειτουργεί και μεταφέρουμε ζώα. Γιατί, καθώς τις διαδρομές αυτές τις κάνουμε με τα δικά μας αυτοκίνητα που είναι επιβατικά, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε πολλά ζώα και η απόσταση μέχρι το Ζουρίδι είναι πολλή μεγάλη για να γίνουνδιπλάδρομολόγιαόταν θα έρθει κτηνίατρος, πράγμα που δεν συμβαίνει τόσο συχνά όσο χρειάζεται». 

Πρωτοβουλίες για λιγότερες εγκαταλείψεις…

Οι εθελόντριες στη συνέχεια αναφέρθηκαν στις εγκαταλείψεις τονίζοντας ότι δυστυχώς ο κόσμος δεν έχει ευαισθητοποιηθεί ακόμα. «Ιδιαίτερα περιφερειακά της πόλης, δεν ασχολούνται με την “πρόληψη για τα αδέσποτα”, που σημαίνει ότι γεννιούνται συνεχώς νέα ζώα που στη συνέχεια εγκαταλείπονται στους κάδους και στα χωράφια συνήθως κλεισμένα σε κουτιά…»

«Θεωρούμε ότι με τη βοήθεια του δήμου, θα μπορούσε να γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης περιφερειακά της πόλης του Ρεθύμνου, αλλά και οργάνωση ενός «κινητού κτηνιατρείου» από συμβεβλημένους κτηνιάτρους του Ρεθύμνου που ανά περιοχή να βοηθήσει στειρώνοντας τα δεσποζόμενα ζώα, ώστε να σταματήσουν οι γεννήσεις και οι εγκαταλείψεις. Θεωρούμε ότι ο δήμος μας, μπορεί αν θέλει να κάνει τη διαφορά και να διαχειριστεί τα αδέσποτα με το σωστό τρόπο. Εμείς είμαστε πάντα στη διάθεσή του για να συνεργαστούμε και συνεχίσουμε την εθελοντική προσφορά μας». 

Σημαντική η βοήθεια των φοιτητών στις φιλοξενίες

«Είμαστε τυχεροί που οι φοιτητές στο Ρέθυμνο, αγαπούν τα ζώα και βοηθούν με μεγάλο μέρος των φιλοξενιών, όπως επίσης και αρκετοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες που αυτόν τον καιρό βάζουν νεράκι στα ζώα στο δρόμο για να μην υποφέρουν. Έχουμε άλλωστε δει ότι λόγω του καύσωνα ακόμα και οι γύπες κατεβαίνουν από τις κορυφές για να βρουν λίγο νερό, πράγμα που συμβαίνει σε όλα τα πουλιά. Μάλιστα όσοι κατοικούν κοντά στο δημοτικό κήπου ή στο Νοσοκομείο που υπάρχουν πολλά δέντρα, θα έχουν παρατηρήσει ότι τις μέρες του καύσωνα τα πουλιά αναζητούσαν νερό παντού».

Δυστυχώς τα περιστατικά κακοποίησης συνεχίζονται

Δυστυχώς τα περιστατικά κακοποίησης συνεχίζονται, ανέφεραν οι εθελόντριες: «Έχουμε πολλά περιστατικά με άρρωστα σκυλιά που τα αφήνουν στην τύχη τους, ενώ προ καιρού βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα νεαρό λυκόσκυλο που του είχαν κόψει τ’ αυτά με ψαλίδι και το είχαν δέσει σ ένα κάδο σκουπιδιών. Όσο δε για τις εγκαταλείψεις νεογέννητων παρατηρούνται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Ρεθύμνου κι αυτό είναι κάτι που δεν έχει σταματήσει καθόλου, όλα τα χρόνια. Όσα καταφέρουμε να βρούμε προσπαθούμε να τα σώσουμε μέσω των υιοθεσιών».

Πάντως σε ερώτημα πόσα σκυλιά έχει στη φροντίδα του κάθε εθελοντής, είπαν: «Στο σπίτι του μπορεί να έχει 5 και 6 σκυλιά, ενώ υπάρχει κι ένα καταφύγιο που κι αυτό θα πρέπει να το εγκαταλείψουμε λόγω συνθηκών, στο οποίο φιλοξενούνται αδέσποτα μέχρι να γίνουν υιοθεσίες, προκειμένου να τα προφυλάξουμε από τους κινδύνους του δρόμου. Ο χώρος του καταφυγίου όμως, δεν ανήκει στους εθελοντές και είναι χώρος προσωρινής φιλοξενίας που σύντομα θα χρειαστεί να τον εγκαταλείψουμε. Αυτό σημαίνει ότιαν δεν βρεθεί κατάλληλος δημοτικός χώρος, τα αδέσποτα σκυλιά δυστυχώς θα ξαναβρεθούν στο δρόμο, αφού δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα».  

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ