ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Τιμήθηκε ο γιατρός Μανώλης Παπυράκης για την προσφορά του στην μουσική παράδοση της Κρήτης

0

Η εκδήλωση έγινε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» του Ωδείου της παλιάς πόλης όπου οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, μουσικοί από όλη την Κρήτη και αμέτρητοι φίλοι του Μανώλη Παπυράκη, πήγαν για να εκδηλώσουν την εκτίμηση τους για τον άνθρωπο αυτό, ο οποίος ανιδιοτελώς και με μοναδικό στόχο την διάσωση και την διάδοση της μουσικής παράδοσης του νησιού έχει προσφέρει τα μέγιστα στον συγκεκριμένο τομέα.

Την εκδήλωση παρουσίασε η καλλιτέχνης Στέλλα Σειραγάκη και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα απέδωσαν αριστοτεχνικά: Στη Λύρα και στο τραγούδι ο Δημήτρης Βακάκης, ο Βασίλης Βαρδουλάκης και ο Κώστας Βεργιανάκης. Στο Βιολί και στο τραγούδι ο Μάρκος Ρενιέρης και ο Μιχάλης Λουφαρδάκης. Στο Λαούτο ο Στέλιος Ηλιάκης και στην κιθάρα ο Σπύρος Παπαδάκης.

Για τον Μανώλη Παπυράκη μίλησαν ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρίου κ. Γαλάτιος Μοσχονάς, ο εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Προδρόμου, Γενικός Αρχ. Επίτροπος της Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Νικηφόρος, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, η Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Πέπη Μπιρλιράκη, ο πρώην Νομάρχης κ. Γιώργος Παπαδάκης και αρκετοί φίλοι του από τον τόπο καταγωγής του και από άλλα σημεία της Κρήτης που γνωρίζουν και αγαπούν τον τιμώμενο.

Παρευρέθηκε πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, η Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Άννα Ελευθεριάδου, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη, ο Πρόεδρος του Ο.Α.Κ. κ. Θοδωρής Νίνος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων.

Στο πλευρό του καλλιτέχνη η σύντροφος του Πόπη Δράγαση, τα λοιπά μέλη της οικογένειας του και οι φίλοι του που τον αγαπούν και τον στηρίζουν.

«Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΞΙΑ»

Εκφράζοντας τα συναισθήματα των καλλιτεχνών που οργάνωναν την εκδήλωση της Δευτέρας, ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, κ. Γαλάτιος Μοσχονάς, είπε για τον τιμώμενο: «Ο κύριος Μανώλης όταν είναι να γράψει το βιογραφικό άλλου, είναι πολύ γενναιόδωρος.

Η σεμνότητα όμως και η ταπεινότητά του, κάνουν τα πράγματα πολύ δύσκολα για το δικό του βιογραφικό.

Είναι καιρός πολύς, χρόνια θα έλεγα, που ήθελα να σου πω δυο λόγια κύριε Μανώλη, από την καρδιά μου κι από την ψυχή μου.

Όμως ένιωθα πως ήμουν πολύ λίγος, μιας καιήταν πολλοί εκείνοι, που θέλανε να κάνουν το ίδιο. Να σου μιλήσουν, να σου πουν «ευχαριστώ», να σου δώσουνε χίλιες ευχές, να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για όσα κάνεις για την Κρήτη μας, και για τον καθένα ξεχωριστά,

 Αλήθεια! Πόσα μετερίζια υπηρετείς Μανώλη Παπυράκη; Πόση φροντίδα και αγάπη σκορπάς απλόχερα σε όλη σου τη ζωή;

Πόση γνώση σπέρνεις;

Δεν είσαι μόνο γιατρός, δεν είσαι μόνο συγγραφέας, λαογράφος, δεν είσαι μόνο ιστορικός της παράδοσης και ερευνητής. Είσαι ο δικός μας άνθρωπος, με αυτό το μεγάλο το Άλφα το κεφαλαίο, που δεν αξίζει σε πολλούς, μα σε εσένα μπαίνει πριν από το όνομά σου.

Στο σύλλογό μας, τον Π.Σ.Κ.Κ.Μ. τιμούμε τους καλλιτέχνες, τους δασκάλους μας, εκείνους που με την πορεία τους διαμόρφωσαν και εξέλιξαν τη μουσική μας παράδοση.

Σήμερα, ήρθαμε εδώ, να σταθούμε μπροστά σου, να χαμηλώσουμε το κεφάλι και να υποκλιθούμε στο δικό μας διαφορετικό, μοναδικό στο είδος του καλλιτέχνη. Γιατί τέχνες κρατείς στα χέρια σου. Και σαν μαέστρος τις ταιριάζεις για να βγει η μελωδία.

Είναι λίγοι οι άξιοι, που υπηρετούν από το δημόσιο βίο τους ανθρώπους. Όπως εσύ. Που από το μεγάλο περίσσευμα της καρδιάς σου μπλέχτηκες στα κοινά για να αναδείξεις το σπουδαίο Κρητικό πολιτισμό. Με αυτή τη χαρακτηριστική Μαεστρία, την πραότητα, τη λογική, την ικανότητα, βοήθησες και βοηθάς στη διατήρηση, την ανάδειξη, την εξέλιξη και τη διάδοση της μουσικής μας παράδοσης.

Αυτά ακριβώς που πρεσβεύει και ο σύλλογός μας.

Παρόν πάντοτε και παντού. Ποτέ δεν κρύφτηκες, ποτέ  δεν απέφυγες κάποιον, ότι κι αν σου ζητούσε. Είχες και έχεις μάτια και αυτιά ανοιχτά, για να νοιαστείς, να τρέξεις και να προλάβεις να διορθώσεις προβλήματα μικρά και μεγάλα. Μας ξετρύπωνες πολλούς από εμάς και ακόμη το κάνεις, όταν πιστεύεις ότι μπορούμε να προσφέρουμε, και όταν μας βλέπεις να κουραζόμαστε, να δυσανασχετούμε και να απελπιζόμαστε μπροστά στις δυσκολίες, έβανες και βάνεις πλάτη, μας προτρέπεις και μας παρακινείς να μην το βάζουμε κάτω. Και εσύ είσαι πάντα εκεί, δίπλα μας, για να τα καταφέρουμε.

Εσύ ίσως να μη γνωρίζεις πόσα σου οφείλουμε πραγματικά ως καλλιτέχνες. Εμείς όμως ξέρουμε. Και γι’ αυτό είμαστε απόψε εδώ. Να σου εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας.

Μανώλη Παπυράκη. Θέλουμε να σου πούμε ότι για εμάς είσαι ο μαέστρος μας. Ο καλλιτέχνης με την πιο μεγάλη αξία.

Γιατί;

-       Γιατί είσαι πάντα εδώ για εμάς τους καλλιτέχνες.

-       Γιατί ξέρεις κάθε στιγμή πως να χειριστείς το κάθε θέμα που προκύπτει.

-       Γιατί βοηθάς πάντα να οργανωθεί οτιδήποτε, με το καλύτερο αποτέλεσμα.

-       Γιατί κρατάς ψηλά, αυτό τον άγιο τόπο μας. Τις αξίες, την αλήθεια, την παράδοση.

-       Γιατί γνωρίζεις όσο λίγοι, τα πρεπά και τα δίκαια.

-       Γιατί φτιάχνεις παρέες μπιστικές, δυνατές, με τρόπους και αξία.

-       Γιατί διδάσκεις ήθος, αξιοπρέπεια και λόγο.

-       Γιατί με τη στάση σου και την πορεία σου, γράφεις την καλή πλευρά της ιστορίας του τόπου μας. Αυτή που θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας για να μάθουν τη ρίζα τους.

-       Γιατί τιμάς τον καθένα, όποιος κι αν είναι, με ανιδιοτέλεια και με σεβασμό.

Είσαι το παράδειγμα, για εμάς, για όλους όσους θέλουν να υποστηρίξουν από το δικό τους μετερίζι την Κρητική παράδοση.

Τίποτα δε θα χαθεί, γιατί άνθρωποι σαν κι εσένα φροντίζουν γι’ αυτό. Κι εμείς σαν Παγκρήτιος Σύλλογος πρέπει να είμαστε παρόν να τους στηρίζουμε.

Μανώλη Παπυράκη, ήρθαν σήμερα εδώ για να σε τιμήσουν, άνθρωποι από όλη την Κρήτη. Άνθρωποι που σ’ αγαπάνε, σε γνωρίζουν από κοντά πολλά χρόνια τώρα και ξέρουν την πορεία σου από όλα τα μετερίζια που έχεις περάσει. Είναι όμως εδώ και άνθρωποι που δεν είχαν αυτή την τύχη. Και ήρθαν απόψε γιατί ήθελαν να σε δουν, να σε γνωρίσουν από κοντά, να σου σφίξουν το χέρι και να σου πουν ευχαριστώ.

 Να ξέρεις ότι αυτή η εκδήλωση, θα είχε διάρκεια αρκετές ημέρες και νύκτες, γιατί όταν είπαμε στα μέλη του συλλόγου μας ότι θα σε τιμήσουμε, ήθελαν όλοι να παίξουν και να τραγουδήσουν για ‘σένα.

Να σου πουν ευχαριστώ με το δικό τους τρόπο.

Εγώ προσωπικά, δεν έχω λόγια να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη βοήθεια και τη στήριξή σου σε ότι κι αν σου ζήτησα.

Και για τον Π.Σ.Κ.Κ.Μ., αλλά και για το Δήμο τον οποίο υπηρετώ. Ακόμα και το Αμάρι σου χρωστάει. Και η παρουσία του Δημάρχου Αμαρίου και Δημοτικών Συμβούλων αυτό δηλώνει.

Μαζί έχουμε οργανώσει τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις, που άφησαν εποχή, που έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Μανώλη Παπυράκη, νιώθουμε αξία που είμαστε κοντά σου. Νιώθουμε τυχεροί που βρεθήκαμε στο δρόμο σου. Νιώθουμε ευλογημένοι που μας κλείνεις στη μεγάλη και ζεστή αγκαλιά σου.

Πάντα να έχεις την υγειά σου να βοηθάς και να προσφέρεις.

Σε ευχαριστούμε για όλα»

ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΟΣ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΥΡΑΚΗΣ

Λαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα και μετά από όλα τα επαινετικά λόγια που άκουσε, ο τιμώμενος Μανώλης Παπυράκης, συγκινημένος είχε ένα ευχαριστώ για όλους.

Στην σύντομη ομιλία του είπε τα εξής: «Είναι ξεχωριστή η τιμή που μου αποδίδεται σήμερα σε μένα από τον Σύλλογο των Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής και βέβαια την αποδέχομαι με ξεχωριστή χαρά. Όχι γιατί πιστεύω ότι έχω τη μεγάλη προσφορά στην παράδοση του τόπου μας, αλλά γιατί θέλω να πιστεύω ότι μου αποδίδεται αυτή η τιμή σαν αναγνώριση του γεγονότος ότι αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς με την παράδοσή μας. Γιατί αυτή η παράδοση, που όπως το λέει η λέξη παραδίδεται, μεταβιβάζεται κατά κάποιον τρόπο από γενιά σε γενιά, εμπεριέχει το σύνολο αυτών των χαρακτηριστικών, τα οποία προσδιορίζουν την φυσιογνωμία μας, την ταυτότητά μας. Είναι ο πολιτισμός μας και για τον λόγο αυτόν είναι τεράστια η κοινωνική προσφορά, μα και η ευθύνη του κάθε παραδοσιακού καλλιτέχνη γιατί από αυτόν προσδιορίζονται βασικά χαρακτηριστικά έκφρασης, όπως είναι η παραδοσιακή μας μουσική και η λαϊκή ποίηση.

Η σωστή γνώση, λοιπόν, και το αίσθημα ευθύνης του παραδοσιακού καλλιτέχνη είναι απαραίτητα για να μην χαθεί και να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία μας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαι λάτρης μα και κατά κάποιον τρόπο υπηρέτης της παράδοσης αυτού του τόπου και για τον λόγο αυτό θεωρώ ξεχωριστή τιμή την αποψινή μου βράβευση και την αποδέχομαι βέβαια με μεγάλη χαρά, αλλά και ξεχωριστή εκτίμηση.

Ευχαριστώ από καρδιάς τον πρόεδρο Γαλάτιο Μοσχονά μα και όλο το Δ.Σ. του Συλλόγου των Κρητών Καλλιτεχνών.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Στέλλα Σειραγάκη για την ουσιαστική συμμετοχή της στην οργάνωση και επιμέλεια της εκδήλωσης.

Ευχαριστώ όλους όσους είστε απόψε εδώ. Θέλω, όμως, να πω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ σε αυτούς που ήρθαν και είναι απόψε εδώ από το χωριό μου τις Κορφές και από το χωριό της γυναίκας μου, τον Ορθέ.

Ακόμα ευχαριστώ την παραδοσιακή ρεθεμνιώτικη παρέα, που είναι πάντα παρούσα σε ό,τι έχει σχέση με τις παραδόσεις μας. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΗΦΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ